Dotaz dne
1. 4. 1988 | 8:00

V naší pravidelné rubrice jsme se tentokráte zeptali ing. Milana Kubáta, ministra elektrotechnického prùmyslu ÈSSR:
Mnoho ètenáøù se zajímá, kdy bude možné koupit si mikropoèítaè v maloobchodní síti. J.K. a V.N. z Pardubic, I.V. z Frýdku-Místku a další se ptají zejména na osud mikropoèítaèe Ondra, který vzbudil znaèný zájem veøejnosti na výstavì Elektronizace a automatizace v Praze.
Výrobu mikropoèítaèù limituje nedostatek souèástek a periferních zaøízení. Školy žádají pro program elektronizace školství až desetitisícové série mikropoèítaèù roènì. Znaèná množství požaduje pro zájmovou èinnost i SSM s Svazarm. Pøedpokládáme, že v nejbližších letech budeme muset prioritnì uspokojovat jejich potøeby, a že tedy do maloobchodu budeme moci v této pìtiletce dát jen malou èást této naší produkce. Nicménì množství mikropoèítaèù, která budou k dispozici ve školách a spoleèenských organizacích, jistì zabezpeèí široký pøístup obyvatelstva k této technice. Pokud jde o poèítaè Ondra, v prùbìhu bøezna bylo vyrobeno už prvních 100 kusù. Do konce roku by mìla pøibýt další tisícovka. I zde je množství závislé zejména na zajištìní dostatku souèástek z tuzemska i z dovozu.


Závislost na poèítaèích?
1. 4. 1988 | 8:00

Psychologové se vdìènì vrhli na nový objekt svých výzkumù - na èlovìka vysedávajícího u poèítaèe. Fritz Boehle a Brigitte Milkauová z Institutu spoleèenských vìd v Mnichovì došli k jednoznaènému závìru: poèítaè mìní lidskou psychiku. Èlovìk poèítaèový prý ztrácí všechny svoje pùvodní schopnosti kromì tìch, které potøebuje ve svém denním styku s poèítaèem. Psycholog Robert Schurz a matematik Joerg Pflueger oznaèují osobnost takového èlovìka jako strojovou. Jeho myšlení oplývá formalismem a operuje podle nauèených algoritmù. Strojová osobnost nesnáší vznik neoèekávaných situací a obecnì vše, co se vymyká nauèenému poøádku. Její život podléhá striktnímu plánování - je programován stejnì jako poèítaè. Autoøi výzkumných prací ovšem nikde neuvádìjí, kolik mìsícù jim zabrala pøíprava, realizace a zpracování výzkumù tváøí v tváø poèítaèi.


Jak si zdvojnásobit kapacitu disket
1. 4. 1988 | 8:00

Na následujících snímcích mùžete vysledovat chytrý postup, jak ze svojí jednostranné diskety udìlat oboustrannou! A to pouze za použití šikovných prstù, nùžek, nožíku a pochopitelnì i jiné diskety...





Budeme v budoucnu platit za software?
1. 4. 1988 | 8:00

V pražském Atari Klubu jsme zaznamenali zajímavou diskusi o tom, jestli tvùrcùm software náleží za jejich práci nìjaká odmìna. Úhrada kazety se software (Super Turbo a zaøízení T: zabudované v Turbo Basicu XL) je vlastnì prvním konkrétním softwarovým dílem vytvoøeným pro èleny klubu. V cenì 100 Kès je 65 Kès za kazetu a 35 Kès za vlastní software. Z této èástky je pak èást vyplácena autorskému kolektivu jako odmìna za tento nevšední vynález a souèasnì jako odmìna za práci s kopírováním kazet. Nadešel èas, kdy je nutné rozlišovat prosté kopírování firemních programù od vlastní klubové softwarové èinnosti.
K návhrhu na odmìòování programátorù v klubu bylo konstatováno, že vždy bude nutné uváženì hodnotit pøínos a kvalitu programù a pøísnì posuzovat takové snahy nìkterých jedincù, kteøí se domnívají, že si z Atari Klubu udìlají "dojnou krávu". Zejména mládež je nutné vychovávat tak, aby si nepøedstavovala, že za každou vìc, kterou udìlají, jim bude zaplaceno! Øada jiných èlenù a funkcionáøù dìlá svou práci dobrovolnì a pøirozenì zdarma. K oceòování všeobecnì užiteèných uživatelských programù bude nutné vytvoøit komisi sestavenou z odpovìdných odborníkù a postupovat podle platných právních norem. Takže odmìòovat, ale s mírou. V této souvislosti považujeme za potøebné dodat, že v podmínkách naší spoleènosti není místo pro neoprávnìné obohacování, kšeftování nebo jinou podobnou soukromì výdìleènou èinnost, která se ostatnì nesluèuje s platnými zákony našeho státu. Není nutné skrývat, že zjištìný pøípad takové èinnosti bude mít za následek vylouèení z Atari Klubu a Svazarmu a podle okolností bude pøípad pøedán k objasnìní pøíslušným státním orgánùm.


O dobrém vkusu ve hrách
1. 4. 1988 | 8:00

V široké nabídce mikropoèítaèových her, které na nejrùznìjší platformách hrají naši mladí lidé, se najdou hry dobré, ale také hry špatné. Obzvláštì v poslední dobì se objevují hry s podivnými námìty, nad kterými soudnému èlovìku opravdu zùstává rozum stát. Pøemíra násilí, brutality, mnohdy nepokryté útoky na státy socialistického bloku, èasté zobrazení nechutných sexuálních scén. A proè mladí takové hry hrají? Dìtská duše je otevøená všem podnìtùm, a proto dítì není èasto schopné rozlišit, co je pro nìj dobré, a co ne. Je na svazáckých èi pionýrských vedoucích poèítaèových klubù, aby tomuto zloøádu uèinili konec, a nedovolili šíøení takovýchto her v naší zemi.



Na závìr jsme se zeptali známého hráèe i programátora, v souèasné dobì studenta prvního roèníku oboru technická kybernetika FEL ÈVUT v Praze, Františka Fuky, co si o podobných hrách myslí:
Hru o dobytí Moskvy považuji za špatnou až nesmyslnou. Podstata spoèívá v tom, že hráè stojí na Rudém námìstí a pancéøovou pìstí musí rozbít všechna okna v Kremlu, aby mohl dovnitø. Co si o tom mùže soudný èlovìk myslet? Je zajímavé, že ani v USA nemìla tato hra vìtší úspìch.


Ze života Atari Klubu
1. 4. 1988 | 8:00

Po složitých jednáních se nám koneènì podaøilo nechat vyrobit v podniku PLEAS Havlíèkùv Brod bavlnìná trièka s krátkým rukávem. Bohužel, nikoli naší vinou, nám byla dodána jen trièka ve velikostech 50 a 54. A tak z akce pùvodnì motivované potøebami obléknout naši mládež, se stala záležitost spíše pro dospìláky.

Za 150 Kès, což pøedstavovalo cenu za zlatou visaèku v soutìži MìV Svazarmu ERA88 za exponát Zpravodaj Atari Klubu Praha, byly nakoupeny mikrotužky a tyto rozdány aktivním èlenùm RR. (Na všechny se nedostalo.)

Na poslední poradì Atari Klubu zástupce AK Prahy - Ing. Jandík - seznámil pøítomné s Minigrafem Aritma a možností pøipojení k ATARI, vèetnì praktických ukázek. Škoda, že Minigraf Aritmy a interface bude v prodeji pouze v Tuzexu.

Ing.Borský z AK Praha nabídl možnost celostátního sjednocení výroby obalù na cartridge v Chiranì Modøanech za pøijatelnou cenu s podmínkou odbìru 2000 ks roènì po dobu 5-ti let.

Nové instrukce pro 65C02:
BNR - branch for no reason
CMD - create meaningless data
DRA - decrement random address
LLI - lole last instruction
RIS - remain in subroutine
TEC - take extra time for calculation


Elektronika 4/88
1. 4. 1988 | 8:00

V novém èísle èasopise Elektronika, mìsíèníku pro elektronizaci národního hospodáøství, se jako obvykle doèteme mnohé zajímavosti. Jak se poèítaèe podílejí na øízení letového provozu, o technologii blízké budoucnosti - bioèipech, o otevøení prvního celofakultního komplexu poèítaèových uèeben na elektrotechnické fakultì ÈVUT. Prùvodce trhem osmibitových poèítaèù srovnává všechny dostupné modely u nás. V pravidelném profilu se tentokráte doètete o jugoslávské firmì Iskra Delta Computer. Nabídka levných disket a kazet v podnikové prodejnì Filmových laboratoøí Barrandov nedaleko stanice metra Moskevská jistì také zaujme nejednoho ètenáøe. A pro programátory je tu pokraèování seriálu Atari Kurs, editor ruštiny pro Epson LQ800, nìkolik programù pro IQ151, a zajímavý test chemického názvosloví pro ZX Spectrum.

P.S. Autor èlánku LOGIK, uveøejnìného v èísle 1/88, se omlouvá ètenáøùm za chybu na øádku 240, kvùli které celý program vùbec nefungoval. Správnì má vypadat takto:
240 IF C(K) = D(K) THEN ZASAH = ZASAH +1 : C(K) = C(K) * (-1)


Komentáø: MS DOS emulátor pro Atari ST
1. 4. 1988 | 8:00

...na druhé stranì architektura poèítaèe IBM PC je již dnes zastaralá a pøekonávají ji modely jako Apple MacIntosh, Commodore Amiga pochopitelnì i Atari ST, a to zejména svými pamìovými, grafickými a funkèními možnostmi.

Atari ST s emulátorem ... 2300 DEM
IBM-XT kompatibilní...... 2360 DEM

Nápadná shoda cen, že? Kdo se rozhodne pro 1. variantu, bude mít na stole dva kvalitní poèítaèe v jednom. Kdo si vybere 2. variantu, bude mít sice originální PC, ale zùstane jeden krok zpátky za souèasnou dobou.


Hra k downloadu
1. 4. 1988 | 8:00

I dnes jsme pro vás pøipravili novou, zábavnou hru pro vaše ZX Spectra. Lunar Lander je velice pìkná høíèka, ve které musíte v roli sovìtských kosmonautù pøistát na Mìsíci døíve, než amerièan Armstrong. Pøíjemné pøepisování.



Doèekal proti Atari Klubu
1. 4. 1988 | 8:00

Pozornost našeho Zpravodaje vzbudil nedávno v Brnì zveøejnìný materiál, nazvaný Základní body koncepèního návrhu rozvoje výpoèetní techniky ve Svazarmu, podepsaný jistým Ladislavem Zajíèkem, organizaèním vedoucím Mikrobáze z 602. ZO Svazarmu v Praze 6 - Dejvice. Hned v úvodu se píše:
"V Praze se výpoèetní technikou ve vìtší míøe zabývají dvì ZO: 602. ZO Svazarmu (taj. J.Kroupa) realizuje kurzy výpoèetní techniky, projekt Mikrobáze, její souèástí je i mikropoèítaèový klub, a XXX. ZO Svazarmu (taj. ing. Petr Kratochvíl) se zabývá mikropoèítaèi domácí výroby..."
Kromì toho, že v oné informaci byl zdùvodòován prozatímní krach projektu Mikrobáze a rùzné jiné nedostatky ve formì "sypání si popele na hlavu", popravdì øeèeno, øada pravdivých a k zamyšlení nutících myšlenek tam byla. Že však v Praze existuje ještì jakýsi Atari Klub Svazarmu se svými již témìø 1200 èleny, to soudruzi z 602. ZO nevìdí?! Potvrdilo se nám, že oficiální ignorace naší ZO nadále trvá, i když by bylo možné nalézt již nìkolik dùkazù, že funkcionáøi 602. ZO o nás vìdí až moc (vzpomeòme napø. na atak zástupcù 602. ZO pùsobících v Radì elektroniky ÚV Svazarmu, s jejichž "pøispìním" byl smeten ze stolu Projekt Atari v ÈSSR, nebo naše úèast na Slavnosti míru a pøátelství v Parku Kultury a oddechu Julia Fuèíka, kde byly vedle sebe nainstalovány stánky jak naší, tak 602. ZO atd.).

Z tohoto pohledu bylo velice zajímavé setkání našeho zástupce s pøedsedou 602. ZO soudruhem Danielem Doèekalem v pøítomnosti ing. Milana Kratochvíla z odboru elektroniky ÈÚV Svazarmu a zástupcù brnìnských Atari Klubù. Dost nepøesvìdèivì pùsobila slova soudruha Doèekala, že o existenci pražského Atari Klubu nic nevìdí, že se domnívá, že zanikl. Jestliže 602. ZO má (jak sdìlil soudruh Doèekal) ve svých ètyøech klubech cca 1900 èlenù (nejvíce sinclairistù), pak nᚠklub je s poètem svých 1200 èlenù asi dost silnou protiváhou. Jestliže k tomu pøièteme praktické kvality poèítaèù Atari, dostaneme se asi k jádru projevù napoleonského komplexu, kterým trpí nìkteøí funkcionáøi 602. ZO. A tento názor na adresu 602. ZO prosím zaznìl z úst jiných úèastníkù brnìnského semináøe. V žádném pøípadì to ale není dobrá vizitka soudružské spolupráce dvou pražských organizací Svazarmu. Autor tohoto pøíspìvku se nestydí psát otevøenì a kriticky o vìcech, které existují. Je toho názoru, že øadoví èlenové by mìli být o situaci informováni, aby se lépe orientovali. Tøeba i v tom, že 602. ZO opìtovnì uvažuje o zøízení sekce Atari. Snad se nezopakuje to, co probìhlo loni, když byli ataristé, hledající zázemí v 602. ZO, odmítnuti a kdy 602. ZO šíøila i cestou veøejných sdìlovacích prostøedkù, že se o ataristy nezajímá a ataristy nesdružuje.


Èerná kronika
1. 4. 1988 | 8:00

Obratným zpùsobem údajnì využila skupina mazaných pracovníkù jednoho podniku specifiky èeskoslovenské situace. Papír pro poèítaèové tiskárny ve formì známých skládaèek je na okrajích prodìrován. Toto dìrování však bývá èasto nekvalitní. Nìkterá vyseknutá koleèka zùstávají v otvorech, uvolòují se bìhem tisku a usazují se ve vnitøním prostoru tiskárny. Stává se nìkdy, že tiskárna nìkterý znak vytiskne místo na papír na uvolnìné koleèko, to odpadne - a pøíslušný znak potom ve výsledcích schází. Zmínìné pracovníky napadlo, že by se rozmístìní vynechaných èíslic nemìlo ponechat náhodì. Lehce pøilepovali koleèka do pøipravených pozic na výplatních listinách, a "omylem" nevyplacené èástky inkasovali spoleènì se zasvìcenými úèetními. Inu, zlaté èeské ruèièky...




acegraphx, evilmind, jindroush