Emulators CZ - Logo vytvořil Zdeněk Musil

Poslední update:
28.10.2000, 10:00

Přístupy
od 28.10.2000:

  

Shock 'N' Rock Review
  Novinky

  Arcade emulátory

  Domácí počítače

  Konzole

  Handheldy

  Ostatní

  Kontakt
    ICQ #2562871
   
  Vyhledávání

Nic v menu nevidíte?  
Klikněte SEM!


Společnost Nyko je bezesporu vůdčí invenční silou ve vývoji neoficiálních periferií pro Gameboye. Jejich výrobky jsou velebeny, zatracovány, bezostyšně kopírovány, ale především se proklatě dobře prodávají. Jejich nejznámější dílo, WormLight, je dokonce bezkonkurenčně nejlépe se prodávajícím GB příslušenstvím posledního roku.

V nabídce Nyko je Shock 'N' Rock (dále jen SnR) zřejmě konstrukčně nejnáročnější periferií - a asi proto i nejdražší. Prodává se za cenu těsně pod hranicí třiceti dolarů. GBC se do něj zasazuje tak, že se z něj vyjmou baterie, a do vzniklého prostoru docvakne SnR, který se zepředu zajistí zasunutím jacku do otvoru pro sluchátka. Rozměry GBC při hře se tak zvětší asi o 4cm směrem dolů a centimetr po obou stranách. Tloušťka SnR je v jeho nejširší části, za kterou přístroj při hře také držíte, asi jedenapůlkrát větší než GBC. Malé dítě může mít s takto zvětšeným Gameboyem problémy, ale dospělému padne do ruky mnohem lépe.

Koupí SnR získáte krom lepšího držení ke GB dále tyto výhody:

1. Lepší zvuk.
SnR je vybaveno dvěma malými stereo repráčky. Nutno přiznat, že nedobrý zvukový výkon většiny GB her se jejich použitím samozřejmě nijak nezlepší. Co se ale rozhodně zlepší je hlasitost zvuků. Přestože SnR nemá vlastní regulátor hlasitosti, maximální nastavení na GBC je teď několikrát hlasitější než to defaultní - a trocha rámusu nikdy neuškodí... :-) Zařízení je průchozí, takže i nadále je možné připojit ještě sluchátka.

2. Rumble.
Nastavitelné vibrování celého přístroje. Nintendo zatím nevyrábí vlastní univerzální vibrační zařízení, a prodává ho pouze s některými hrami (Pokemon Pinball). Tohle řešení univerzální je, ovšem pochopitelně jsou tu jistá omezení. Vibrace nejsou řízeny softwarově, ale pouze hlasitostí a frekvencí na zvukovém výstupu. V některých hrách se dá využít skvěle, v jiných nemá smysl a je lépe ho vypnout. Obecně se mi zdá, že nejlépe funguje v akčnějších záležitostech, vybavených hudbou s rytmickými bicími. Rozhodně se také není třeba bát, že by vám tenhle rumble urval při hraní ruce. Vibrace jsou spíše na úrovni neposedného mixéru novější konstrukce, takže nikoho, kdo si kdy zkusil force feedback na PC/N64/PSX, s nimi rozhodně neoslníte.

3. Power Pak.
Interní dobíjecí baterie mají teoreticky vydržet až 500 dobití, a 10 hodin hry na každé. Ta doba se samozřejmě liší dle toho, jestli je intenzivně používána funkce rumble, a také jak moc hlasitě si pouštíte zvuk. S obojím na maximu jsem dosáhl nejlepšího výsledku kolem 6 hodin. S vypnutím všeho kolísá doba do úplného vybití kolem 9 hodin, na těch teoretických 10 jsem se nedostal nikdy. Nutno podotknout, že normálně používám v GBC 1500mAh AA baterie, a ty mi vydrží minimálně stejnou dobu.

4. AC adaptér
Nepoužitelný v našich podmínkách, pokud si nekoupíte nejprve konvertor z amerických zásuvek na naši normu. Je to ale zbytečná investice - místo něj lze použít libovolný běžně dostupný univerzální AC adaptér, schopný generovat na výstupu 3V a 200mA.

5. Příslušenství.
Sem bych zahrnul přiložená sluchátka "pecky", jejichž kvalita je ubohá, a hodí se zejména k vyhození. Zajímavější už je "ovládací nástavec". Má stejnou sympatickou průhledně fialovou barvu jako zbytek SnR. Nasazuje se shora na directpad a A/B tlačítka. Nová tlačítka A/B jsou teď o něco větší, a při používání docela sympatická - ale je to jen o zvyk. Bohužel ale namísto directpadu je v nástavci jakási parodie na minijoystick. Pochopitelně jde ve skutečnosti jen o mechanické zařízení, které stiskává directpad příslušným směrem, takže o nějaké vyšší přesnosti, citlivosti, či snadnějším používání šikmých směrů si můžete nechat jen zdát. Zkoušel jsem nástavec asi dvě hodiny v různých hrách, a nakonec letěl za sluchátkama.

Shock 'N' Rock se zatím nedá v nášich obchodech koupit. Nemyslím že by to byla příliš škoda - přece jen za cenu 30 dolarů, což je plná polovina ceny celého GBC, nezískáte nic bez čeho byste se neobešli. Po počátečním okouzlení, kdy jsem několik dnů měl GBC v SnR zasazený neustále, jsem nejprve vypnul vibrace, pak ztlumil zvuk, a nakonec jsem usoudil že dobíjecí baterie jsou sice fajn, ale tři sady AA baterek zaberou méně místa a vydrží déle.

Přesto by ale nebylo fair Shock 'N' Rock nějak zatracovat - je to dobrý a docela promyšlený hardware, a vzhledem k tomu že jen samotný Power Pak se prodává za dvacet dolarů, tak i ta cena je relativně nízká. Před jeho koupí si je ale třeba dobře rozmyslet které z jeho funkcí vlastně chcete využívat. A v tom jsem vám doufám právě pomohl...

Homepage výrobce.

| Evilmind |


Nahoru
© Emulators CZ - založeno v říjnu 1997. Grafický design - © Petrex Webdesign
Tyto stránky by nemohly existovat bez pomoci firmy InterneXt 2000