Emulators CZ - Logo vytvořil Zdeněk Musil

Poslední update:
4.11.2000, 21:30

Přístupy
od 5.11.2000:

  

Umíme to s... GBX
  Novinky

  Arcade emulátory

  Domácí počítače

  Konzole

  Handheldy

  Ostatní

  Kontakt
    ICQ #2562871
   
  Vyhledávání

Nic v menu nevidíte?  
Klikněte SEM!


Pokud jste si koupili Gameboye s nějakou hrou, jistě vás nebudu muset dlouho přesvědčovat, že i ta sebelepší hra dříve či později omrzí. Koupit si novou  není problém - i u nás je již v obchodech docela slušná nabídka, většinou čítající alespoň několik desítek převážně nových her. Bohužel ceny her pro GB jsou přibližně stejné, jako her pro PC, což je asi pro mnohé majitele GB zpočátku dosti překvapivé zjištění. Navíc kvalita her je velmi, opravdu velmi kolísavá, informací je málo, a když si člověk po druhé či potřetí koupí za více než tisíc korun hru, která se ukáže být naprosto hrozná, hrozí vzteklejším povahám že křehký GB rozmáznou o nejbližší zeď...

Vyzkoušet si hru předtím, než si ji koupím, je v obchodech prakticky nemožné, v zahraniční celkem běžné stojany v této chvíli (září 2000) žádná prodejna afaik nemá. Určitým řešením jsou emulátory, ale krom toho že některé hry v nich nefungují příliš dobře, se někdy jen těžko pozná jak bude hra zábavná v reálu na LCD.

A tak nejlepším řešením jsou takzvané backup units (dále jen BU). Takové zařízení vám umožní použít v Gameboyi přepisovatelnou cartridge. A k té mám pochopitelně speciální hardware, jímž na ní mohu zapsat cokoliv. Hardware připojitelný k PC paralelním kabelem, nebo krmený z disket, či dokonce pouze kopírující jednu cartridge na druhou. O různých druzích BU si můžete přečíst více níže v kapitole Hardware.

O co použitím BU přijdete. Především o zvláštní efekty u her, které se prodávají s nějakým hardwarem navíc. Například rumble pack u některých her (i když BU od CCL ho dokáže simulovat), finger pad u Dance Dance Revolution, "naklánědlo" u Kirbyho apod. Potom o pěkné barevné uniformní krabičky, v nich neméně barevné reklamní letáčky, a obcas pěkné manuály. Pořád ale platí, že to všechno můžete mít také. Pokud se vám hra opravdu líbí, a není to žádná jednorázová záležitost co dohrajete z půl dne a už ji nikdy nespustíte, kupte si ji. Nedělám si srandu. Než si s ní blokovat přepisovatelnou cartridge, vyplatí se koupit originál, a pomalu si tak budovat sbírku jen těch opravdu dobrých a zábavných her.

Čímž se dostáváme pomalu k otázce legálnosti existence BU. Nintendo tvrdí, že jde o nelegální zařízení sloužící pouze k pirátění jejich softwaru. To je lež. Nintendo tvrdí, že nemáte právo si udělat záložní kopie originálních cartridgí, protože jsou "vysoce kvalitní a nezničitelné". To je jen další lež, a navíc snaha postavit se nad zákon, který vám toto právo (nejen u nás) zaručuje. A dle našich zákonů:
* samotné vlastnictví BU je naprosto v pořádku
* vytvoření záložní kopie originální kartridge je zcela jistě také v pořádku, včetně jejího použití v emulátoru
* naplnění přepisovatelné kartridge hrou, kterou nevlastníte, už je porušením autorského zákona
Každý si musí sám srovnat v hlavě, jaký vztah k BU zaujme, jaká je jeho úcta k platným zákonům, v porovnání s chutí na Pokémony (skoro) zadarmo na druhé misce vah... Vymyslet si nějakou omluvu, kterou uchlácholíte své svědomí, ostatně není vůbec těžké - pro inspiraci stačí nalistovat o pár pagedownů dále k anketě mezi uživateli GBX.

Přesto by ale bylo pokrytectví si zastírat, že tak asi 99% majitelů GBX ho má prostě jen proto, aby mohlo hrát pirátské hry. Ostatně já také. Možná kdysi dávno, ty první BU, ty vznikaly opravdu pro developery, jako vývojový nástroj. I dnes jsou tak sériově vyráběné BU prezentovány - samozřejmě, nikdo nebude vykřikovat že dělá něco pro piráty. Na druhé straně ale díky BU opravdu vzniklo relativně mnoho free programů pro GB, a výrobci BU, často pořádající programátorské soutěže, na tom mají nemalou zásluhu. Programátoři, učastnící se takovýchto akcí, pak nezřídka končí v týmech profesionálních vývojářů...

Hardware
Hardware

Výrobců BU pro GB existuje celá řada. Některé z nich zřetelně mají sloužit především pirátům, jiné jsou opravdu vhodné spíš pro developery. Mezi nejznámější patří:

GB-Xchanger (Bung Enterprises Limited)
gbxc_icon.jpg (5492 bytes)Vůbec první seriově vyráběná BU, známá také pod názvem DoctorGB. Jasně nejrozšířenější BU současnosti. Netroufám si říci proč tomu tak je - není nijak zvláště levnější, občas má problémy s kompatibilitou (které ale s jistotou reší cracky), a jeho karty nemají žádnou možnost využití rumble. Jde ale o výrobek kvalitní a spolehlivý, který já sám vlastním a jsem s ním stoprocentně spokojen.
Stejně jako většina ostatních BU, GBX se prodává bez napájecího zdroje, ovšem jde o zcela obvyklý typ který snadno koupíte. Stejně tak si budete muset dokoupit potřebný paralelní kabel - opět bezproblémová korunová záležitost. A i další vlastnost je společná i ostatním přístrojům, které popisuji níže - teoreticky se bez zdroje napájení obejdou, a mohou využít buď baterií vlastních nebo těch z GB. V praxi jsem ale nikdy nezkusil jak dlouho by GBX vydržel, považuju to za zbytečné plýtvání penězi.
gbxc16m.jpg (7114 bytes)Pro GBX se vyráběly karty ve velikostech 4, 16 a 64MBit. Pozor na starší verzi 16MB, označovanou také jako V1 - některé hry s ní mohou mít problémy, a je třeba je před použitím softwarově upravit. V dnešní době už ale v podstatě nic jiného než 64MB nesežete. Karty umožňují vypálení více her na jednu cartridge, jediné omezení je dáno kapacitou paměti vyhražené pro SRAM - hry nesmějí dohromady zabrat více než 1MB SRAM. 64MB cartridge ja také možné použít v některých konkurenčních BU, viz tabulka níže.

GB Transferer (E.M.S. Industrial LTD)
Originální karty se vyrábějí ve dvou velikostech - 16 a 32MB. Je možné využít multimenu, ale nelze využívat SRAM pro více her než jednu - po spuštění další hry se SRAM přepíše. S největší pravděpodobností se GBT už nevyrábí, a na stránce výrobce už o něm dokonce není ani slovo... I přesto je to zřejmě druhá nejrozšířenější BU hned po GBX, takže se s ní teoreticky můžete setkat.

gbt-ems.jpg (22117 bytes) gbt-ems16m.jpg (15978 bytes) gbt-ems32m.jpg (6427 bytes)


GB Game Jack
(UFO)
Krom klasického paralelního připojení k PC lze také kartridge kopírovat přímo. Přímý přenos se ovládá nastavováním šílených kombinací na čtyřech LEDkách (něco jako je obvyklé na jehličkových tiskárnách). Součástí distribuce je CD se softwarem, vývojovými nástroji a několika free hrami.
Koupit se dají 4, 16 a 64MB karty, výhodou je ale také naprosto bezproblémová funkčnosti i se všemi Bung výrobky, a to bez nutnosti použít jiný software. Totéž platí i obráceně. Karty maji programovatelny 1MB bios, který se na GBX pochopitelně ignoruje. Switchem na boku karty se určuje, zda-li se bios bude používat. Součástí dodávky jsou dva biosy pro použití s GB či GBC, kde si lze  při startu nastavit třeba jaka paleta se použije pro obarvení starých mono her, jestli se při jejich běhu použije dvojnásobná rychlost CPU z GBC apod.

gamejack.jpg (16295 bytes) gamejack_rumble_ram2.jpg (5593 bytes) gamejack_ufo_ram1.jpg (5430 bytes)


GB Smart Drive
(CCL Video Games)
gbsmartdrive.jpg (13315 bytes)Zcela samostatná BU, která nepotřebuje připojení k PC. Vstupem je totiž standardní 3.5' disketová jednotka. To samozřejmě je zároveň výhoda i nevýhoda, při častém používání ale spíš nevýhoda. Novější verze proto mají i možnost propojení s PC paralelním kabelem, kupodivu konektorem umístěným na kartridgi. Prodávají se karty 8 a 16MB, které nelze použít pro žádnou jinou BU, a stejně tak systém odmítá karty z jiných systémů. Na karty nelze nahrát více her najednou. Obě velikosti karet podporují i rumble, ale pokud ho využíváte tak nelze ukládat pozice do SRAM. Navíc rumble nemá vlastní baterie. Přibalený software umožňuje samostatnou manipulaci se SRAM. Vzhledem k tomu, že 16MB hra má 2 megabajty, a na disketu se nevejde, je třeba pro její flashnutí speciální utilitou hru rozdělit na dva kusy a nahrát na dvě diskety. Opruz.

GB Back-Up Station (Genius)
gb-back-up-station.jpg (12886 bytes)Nepotřebujete ani PC, ani kabel, ani disketovou jednotku, dokonce ani žádný software... Celou akci ovládáte přímo z obrazovky GB, a kopírovat můžete pouze pokud už máte jinou kartu (originální, ale pravděpodobně i flash z jiných BU) s hrou. Kartridge je nepoužitelná jinde a má kapacitu jen 16MB. Zato má ale rumble. Zajímavé je, že celé zařízení (včetně rumble) nemá vlastní napájení a využívá baterie gb. Nemá naprosto žádný výstup, takže dumpnutou hru z něj ven prostě nedostanete. Kartridge zvládne maximálně čtyři hry, každá s možností samostatné SRAM. A tohle všechno odsouvá tenhle kus do role zajímavé hračky pro sběratele, zhola nepoužitelné v praxi.

e-merger (Netmars)
gameboy e-merger pro3.gif (15684 bytes)Nejnovější výrobek z tohoto seznamu. A je vidět, že za těch jedenáct let co se vyrábí GB, a jen o pár let méně i BU pro něj, už nová firma dobře ví co uživatelé chtějí a potřebují. Připojení paralelním kabelem a rovněž dva sloty umožňující přímo kopírovat kartridge jsou už samozřejmostí. Ovládání při kopírování probíhá přímo na přístroji na LCD displayi. Zajímavá je samotná kartridge  Prodává se 16, 32 a 64MB e-card, dá se koupit i dražší rumble verze. Karty už obsahují interně bootmenu (2M flash), takže není nutné zabírat s ním místo v paměti. Na 64MB kartu se tak na jako jedinou co je mi známo opravdu vejdou dvě 32MB hry. Pro SRAM je vyhraženo dalších externích 1MB. Navíc je na kartě chip s RTC, který některé hry využívají (Pokemon Gold/Silver). Dodávaný software je pouze pro windows, ale má různé velmi zajímavé možnosti, jako třeba přímou editaci paměti na kartě, výpočet CRC, zálohování z obou GB slotů. Naopak nelze manipulovat se SRAM (což ale bude zřejmě problém software), a také program špatně detekuje GBC only hry, a je nutné po dumpnutí změnit typ nějakým header editorem.
gameboy e-card pro1.gif (11570 bytes)Pozor na homepage výrobce, je plná šíleného flashe, ale ten kytarový doprovod co potom hraje je docel fajn... ;-) Je zde také zajímavá informace o možnosti rozšířit 64MB kartu až na 128MB, bohužel nic bližšího zatím známo není. Jelikož maximální velikost originální GBC cartridge je 32MB, je velikost pirátské jen otázkou finanční - kolik paměti se tam výrobci podaří nacpat aby jim byli lidi ještě ochotní platit. Já už mám 16 a 64MB, a vím že mi to stačí, takže bych si 128MB určitě nekoupil. Nemít ale nic - proč ne? Pokud by tedy se snad někdy naplnila chmurná vize o nedostupnosti výrobků Bungu, bude zřejmě právě e-merger jeho nejlepším nástupcem.

Touch Boy (Touchboy)
gbtouchboy.jpg (14493 bytes)Stejně jako v předchozím případě veškeré ovládání přenosu na 32MB karty, nepoužitelné v jiných systémech, probíhá z obrazovky GB, a je možné pouze zkopírovat hru. Karta má rumble napájené z vlastních baterií. Je to docela zajímavá volba jako druhá BU pokud už máte GBX - na ten si smahnete cokoliv budete chtit, a pokud to má mít rumble, přehodíte TouchBoyem na jeho cartridge. IMHO to ale nestojí za to.

Krom výše uvedeného se můžete setkat i s dalšími zařízeními. Především existuje oficiální (pěkně drahý) vývojový kit od Nintenda, jehož bílé nebo světle modré kartridge poznáte bezpečně podle dipswitchů, kterými se nastavuje velikost dostupné paměti. Nejdou použít do žádné komerčně prodávané BU. No a pak tu je nepřeberná řada podomácku vytvořených BU (vesměs vzniklých předtím než začali asijští piráti chrlit své seriově vyrábené výrobky), a kartridgí vytvořených většinou z vhodných originálních her. Já neumím ani připájet drát, ale vím že jsou lidé kteří jsou na tom o dost lépe, a z podrobných návodů jsou opravdu schopni si vyrobit vlastní použitelný hardware.

Jakou BU si tedy vybrat? Nejvýhodnější kombinací je určitě GBX od Bungu a 64MB karta. V bundle se prodávají za cca 110 amerických dolarů, samostatně stojí karta 85 dolarů a GBX dalších 25. GBX je zdaleka nejrozšířenější systém, takže pro něj bez problémů seženete software, radu od jiných majitelů či náhradu za porouchaný kus. V následující tabulce je přehled, které z karet největších výrobců BU lze použít do konkurenčních přístrojů - jak vidíte, 64MB od Bungu je opravdu dobrá koupě, protože ji můžete použít kdekoliv.

  Bung 4MB Bung 16MB Bung 64MB EMS 16MB EMS 32MB UFO 4MB UFO 16MB UFO 64MB
GB Xchanger ANO ANO ANO NE ANO NE ANO NE
GB Transferer NE NE ANO ANO ANO NE NE NE
GB Game Jack ANO ANO ANO NE NE ANO ANO ANO

Pozor, to že je v tabulce ANO ještě neznamená, že si kartu jiného výrobce prostě budete ve své BU používat jen tak - ve většině kombinací budete muset použít jiný software. Čímž se plynule a ladně dostávám k další kapitole...

Software
Emulátory

Pokud jste si koupili BU, dostali jste určitě kompletní balení - tedy včetně programu, který umožňuje BU ovládat. Možnosti takového programu jsou ovšem téměř vždy ubohé ve srovnání s tím, co se dá stáhnout zdarma na internetu. Mezi hlavní poznávací znaky dobrého programu patří krom dostatečně rychlého a bezproblémového zápisu (což třeba nesplňuje DOSová utilita dodávaná svého času s GBX) také různé nadstandardní funkce - práce se SRAM, aplikace IPS patchů, snadná tvorba multimenu, možnost obousměrného přenosu.

Veškerý dále zmíněný software je určen pouze pro práci s GBX od Bungu. Je to proto, že s programy pro jiné BU nemám žádné praktické zkušenosti, a tak by asi nebylo moc fair je tu popisovat. Pokud jste nějakou náhodou majitelem noGBX BU, najdete nejnovější software pro své zařízení docela určitě na jednom z linků, které jsou uvedeny až úplně dole na této stránce.

GBX Tool
poslední verze: 1.8 (79 kB) z 24.3.2001
Homepage
Všeobecně nejoblíbenější program. Je malinkatý, ale přesto má naprosto všechno co si jen můžete při práci s GBX přát. Mezi jeho vlastnosti patří:

  • Visual SRAM Manager - umožní vám snadno i na cartridgích s vícero hrami využívajícími SRAM provádět zálohu či obnovu. Funguje i na originálních hrách, ovšem tam samozřejmě lze provést jen zálohu.
  • Lze snadno vytvářet kompilace pro multimenu, vstupem mohou být i zazipované soubory, v kterékoliv chvíli vidím kolik volného místa mi ještě na kartě zbývá.
  • Sám spolehlivě pozná typ a velikost vaší přepisovatelné karty až do velikosti 64MB.
  • Umí aplikovat standardní IPS patche.

GBC-X-Tool
poslední verze: 1.10 (378 kB) z 19.4.2000
Konkurence GBXTool od HS, jedné z nejstarších konzole group. V podstatě funkčně se GBXTool vyrovná, a dokonce ho i překoná. Autodetekuje si port i použitou kartu, sám aplikuje IPS patche, stripuje romsety, samozřejmostí je tvorba multimenu, podpora zazipovaných romek. Navíc přímo z něj lze spouštět emulátory, obsahuje také možnost vytvořit si databázi her včetně screenshotu. BTW zajímavé je, že se SRAM na kartě pracuje tenhle program podle jednotlivých bank, a nikoliv nutně jen najednou s celou částí kterou zabere jedna hra. I když ono to v praxi k ničemu není... :-)

DGBMax
poslední verze: 1.6 (465 kB) z 6.1.2001
Poslední ze zapisovacích programu pro windoze, o kterých se má smysl zmínit. Umí vše co GBXTool. Bohužel má jednu docela závažnou vadu - poněkud nižší stabilitu programu, občas se dostane do nedefinovaného stavu a zatuhne. Přesto se vyplatí ho mít na disku minimálně kvůli flashování starých mono her. Program totiž obsahuje velkou databázi her se seznamem vhodných barevných palet, a pokud identifikuje že flashujete hru z jeho databáze, sám paletu dle toho upraví. Kdo někdy zkusil vytvořit multimenu z několika starších her, určitě chápe proč je tento program užitečný - s defaultním multimenu si totiž paletu při bootu jinak nemůžete zvolit, a hra se pak občas nedá vůbec hrát...

GTool
poslední verze: 1.1 (64 kB) z 20.1.2000
Zřejmě nejlepší ovládací program pro GBX pokud máte jen čistý DOS. Umí multimenu, stripování romsetů, krom GBX podporuje i EMS. Navíc podporuje i N64, SNES a Genesis backup units.

Doctor Card 64M Fix
poslední verze: 1.0b (8 kB) z 28.8.2000
Fix na chybu, která se občas objevuje při pokusu o zápis na 64MB kartu: write_eeprom error!. Osobně jsem ho ovšem nikdy nepoužil, stačilo mi prostě víckrát zkusit zápis.

Bung 16MB V1 fix
poslední verze: 1.0 (42 kB) z 16.6.1999
Univerzální fix pro starou verzi 16MB Bung karet.

GBPack Menu Color Hack
poslední verze: 1.3 (17 kB) z 16.10.1999
Hack poslední verze standardního multimenu. Umožní si po volbě hry ještě zvolit barevnou paletu u mono her. Lze použít třeba v GBXTool, nebo v jiném programu který podporuje uživatelská multimenu.

LameIPS
poslední verze: 1.0 (14 kB) z 15.7.1999
IPS je standardní způsob distribuce patchů už po mnoho let. Pokud jste četli popisy programů výše, tak víte že pro použití patche stačí třeba GBX Tool. No, a LameIPS vam takovy patch pomůže vytvořit.

FindSpace
poslední verze: 1.1 (13 kB) z 14.11.1999
Utilita pro hledání nevyužitého místa v Gameboy romkách. To je pak možné využít pro uložení vlastních trainerů či hacků, a pokud je na konci tak i romku stripnout.

Leet Stripping Tool
poslední verze: 1.2 (61 kB) z 27.2.2000
Stripovací utilita, což není zase až tak zajímavá funkce, protože odstraňovat nevyužité místo umějí všechny GBX utility. Nicnémě tenhle program umí navíc patchnout do hry Game Genie kod, což se někdy může hodit...

Kde koupit?
Hry

Pokud máte mezinárodní platební kartu, nebo alespoň bankovní účet, nebudete mít se sehnáním BU problémy. Pokud ani jedno nemáte, nastal čas zamyslet se nad svým dosavadním životem... ;-)
Je třeba si uvědomit, že se vám v žádném případě nepodaří koupit BU v žádném "kamenném" obchodě, pokud tedy kvůli koupi neplánujete výlet do Asie. Musíte proto využít služeb některého online obchodů. Než člověk prvně odešle peníze v podstatě bez záruky, má o ně trochu strach - ostatně média, zřejmě podporovaná českými bankami s jejich ubohým technických zázemím, nás informují o strašné nebezpečnosti online placení neustále. Skutečnost není ovšem zdaleka tak dramatická. Sám nakupuju na inetu často jak platební kartou, tak bankovními převody, a nikdy jsem problém neměl. Stači si vybírat seriozní obchody. Jak na to?

  • Dejte přednost obchodu, se kterým už někdo má pozitivní zkušenost. To, že někde najdete o pět procent nižší cenu, není rozhodně důvod poslat své peníze na cestu do neznáma.
  • Dobrý obchod využívá pri platbě kartou služeb nějakého "clearingového centra". Vy jim pošlete peníze, oni dají na vědomí obchodu že jste solventní, obchod obratem odesílá zboží na vaši adresu, a centrum peníze obchodu. Poslat peníze přímo na účet obchodu rovná se sponzorský dar, který si ale neodečtete z daní.
  • Ve chvíli, kdy zadáváte informace o své kartě, musí být váš browser v režimu kryptované komunikace (u IE signalizováno zámkem na dolní liště). Pokud není, jděte jinam.
  • Pokud takto někde platíte poprvé, zkuste nejprve poštvat svůj internetový vyhledavač na vyhledání případných negativních zkušeností s firmou v různých diskusích. Pokud firma není seriozní, je dost nepravděpodobné že byste naletěli jako první.
Jediný obchod, který doporučuji já, je LikSang. Už jsem u nich několikrát s úspěchem nakoupil, a stejně tak i lidé kterým jsem je doporučil dříve. Jejich ceny nejsou nijak přemrštěné, a i za nejlacinejší letecké poštovné většinou zásilka dorazí do týdne až na váš stůl.
Pokud ve chvíli, kdy tento text čtete, LikSang už neexistuje, nebo ho z nějakého důvodu použít nechcete, najdete snadno jinou náhradu pomocí vyhledavačů. Z mnoha online obchodů, které vám po vyhledání vyskočí, ale nezapomeňte nejprve vyfiltrovat ty "méně seriozní" aplikací pravidel uvedených výše.

Budoucnost
Odkazy

Příští rok v březnu se začne v Japonsku prodávat GBA. Vzhledem ke slíbené zpětné kompatibilitě se přirozeně nabízí zajímavá otázka - budou přepisovatelné kartridge fungovat i v GBA? Můj osobní tip je, že v laboratořích Nintenda byly vynaloženy nemalé prostředky na to, aby odpověď byla ne. Některé dnešní hry dokáží detekovat že nejsou spuštěny z originálu (třeba podle neexistence výše zmíněného time-chipu). Jelikož do jejich kódu lze ale před flashnutím libovolně zasahovat, není jim to nic platné. Přítomnost takové kontroly přímo v systému GBA by ale žádným triviálním (tj. softwarovým) řešením obejít nešla. A proto nezbude než čekat, až se chytré technické mozky dostanou k GBA hardwaru (dokonce se tak možná už stalo), a vyvinou pro nás novou generaci BU. Kdybych byl pesimista, řekl bych - do roka a do dne?

Anketa
Galerie
Když jsem začal psát tenhle článek, napadlo mne že vlastně znám už docela dost lidí s GBX. A tak jsem se jich zeptal, proč si ho vlastně koupili. Vím proč ho mám já, ale možná pohnutky ostatních jsou úplně jiné? Všem jsem tedy položil několik stejných otázek:
1. Proč sis koupil GBX, jak dlouho ho už máš a kde jsi se o jeho existenci dozvěděl?
2. Myslíš že jeho užíváním působíš někomu škodu, a pokud ano komu?
3. Kolik máš originálních her pro GB?
Na délce odpovědi nezáleží, připiš prosím i jakým nickem/jménem/anonymous má být odpověd podepsána.Diky.

No a tohle jsou odpovědi které jsem získal:
1. Abych mohl "pirátit" a hrát všechno co je. Mám ho už přes rok a dozvěděl jsem se o něm kdesi na webu.
2. Samozřejmě - výrobcům her, vydavatelům, Nintendu a českému distributorovi.
3. Cca tucet, z toho dvě pirátský kompilace :-). Ze zbytku je ovšem jen jedna pro GBC a koupená když už jsem měl GBX (Tetris DX).
bez podpisu

1.Koupil jsem si ho asi pred rokem a pul, pochopitelne proto, abych mohl hrat na GBC vice her za mene penez. :) Dozvedel jsem se o nem na strance jednoho z emulatoru GB a prislo mi to jako dobry duvod k tomu, abych si koupil GBC a zacal ho s sebou nosit.
2. Urcite ne. Dokonce naopak. Kdyby GBX neexistoval, nikdy bych si nekoupil GBC. Takhle jsem si ho koupil. Plus originalni link kabel plus vazne uvazuji o koupi originalniho Pokemona, abych ho mohl propojit s Pokemon Stadium na N64 (ktery pochopitelne spolupracuje pouze s originalnimi cartridgemi). Mimochodem, cesky distributor Nintenda ocekava, ze se na jeden prodany GB proda jedna originalni hra...
3. Nez jsem si koupil GBC, mel jsem normalniho GB a na nej asi 10 originalnich her, relativne starych, protoze jsem delsi dobu nevidel zadnou hru, ktera by mi stala za ty penize. Nejsem totiz do hrani zadny maniak, temer zadnou hru nedohraju svedomite do konce a pouzivam GBC jen obcas pri cestovani/v cekarnach, napr. misto nejake primitivni LCD hry...
Motha Fucka

1. Mám ho přes rok a info jsem našel na nějakým americkým webu když jsem  hledal, jak by se dalo podobné zařízení udělat doma na koleně. Za ty prachy jsem si ho ale radši koupil.
2. Koupil jsem si nejdřív GBX a pak teprve GBC. Takže naopak dávám vydělat distributorům, protože i když hry si nekupuju, jinak musím mít každou blbost co se pro GBC objeví. Bez GBX bych si GBC nikdy nekoupil, to radsi Tetris od Vietnamcu.
3. Mám dvě hry. Přičemž jednu jsem si koupil i když už jsem GBX měl, protože se mi prostě líbí (TetrisDX).

thorau

1. Protoze nevydelavam tolik penez, abych si mohl dovolit platit za original hry. Koupit si jednu novinku za dva mesice mi pripada jaksi malo. Na GBX a prislusenstvi padla moje dovolena.Jak ho mam dlouho ti neodpovim, jelikoz ho jdu teprve zaplatit. A dozvedel jsem se o nem na tvych strankach a na auditu na mageu Emulatory atd...
2. Urcite timto budu zpusobovat skodu firmam co vyrabi hry.Budu se opakovat kdyz napisu ze kdyby nove hry stali tak 200-500 tak bych si je kupoval uz pro pocit ze mam original.
3. Original hry mam ctyri na GB koupene v bazaru. A vlastnim GBC asi tyden.
Stoupa88

1. gbx sem koupil protoze jsem student a zkratka si nemuzu dovolit kupovat jednu hru za 1600,- abych zjistil, ze to je neskutecna blbost. tim ze to sou datovy cartridge sou sami proti sobe, uzivatel musi platit hardware i software, coz ho pochopitelne zatezuje. gbx (64mb) mam par mesicu a sem s nim maximalne spokojenej. dozvedel sem se o nem na irc - od tebe, ty trumpeto :)
2. to je odveky problem warezu, zdali zpusobuju skodu tim, ze mam neco, co bych si stejnak nekoupil. nicmene jako pokrocily hrac a obcasny recenzent si myslim, ze pokud bych mel zpusobovat nejakou skodu, tak na druhou stranu ji kompenzuju tim, ze kdyz je hra dobra, doporucim ji ostatnim a alespon nekdo si ji koupi - takze vlastne delam dobry skutek - mam prehled o hrach a tim padem o nich poskytuju objektivni informace :)
3. zadnou... gbc jsem koupil v bazaru bez krabice a manualu, takze ani bundlovanou hru k tomu nemam. mozna, kdyby vysla nejaka kvalitni vec s rumble nebo podobnym specialnim hardwarem, koupil bych to, ale myslim si ze by mne v tom zabranila cena
ACEgraphx

1. Protoze jsem mel GBC a nechtel jsem si kupovat ty priserne drahy hry. Importy nejak moc nehraly roli. Prece jenom hrat nejaky japonsky emulatory krecku, ci co jsem to minulem omylem spustil... ;) Mam ho cca 3 mesice. Dozvedel jsem se o nej z tvyho webu (potesilo? :-)
2. Existuje nekolik moznych ucelu:
1) Spousteni free her a software - legalni, nikomu neskodim
2) Vyvoj vlastniho softu - v podstate totez, co v predchozim pripade (zatim nic nevyvijim, ale napad uz bych mel).
3) 'Testovani' komercnich games. Stahnu, vyzkousim na real hardware, popr. smazu. Je nelegalni, ale nikomu to IMHO neskodi. Teoreticky by se dalo rict, ze to skodi 'nechopnejm podvodnikum', ktery vydaji debilitu a diky existenci GBX a dumpu se jim nepodari uzivatele napalit.
4) Zalohovani savu, many-in-one cartridge. Pokud dane hry mas, da se to podle meho nazoru hodnotit jako zalohovani a tudiz je to legalni, nikomu tim neskodis.
5) Hrani komercnich games. Nelegalni, skodi hernimu prumyslu. Argumentace, ze je to drahy a stejne by sis to nekoupil je nekorektni. V posledni dobe zacinam uvazovat, ze pod dojmem hrani nekterych her si snad i nejaky dalsi koupim. Nevim, jak kdo, ale ja mam 'takovy pekny pocit mazleni se s originalem' :-))))))
3. Zatim dve, koupeno v bundlu s GBC. (Z druhy ruky).
anonymous

1. GBX jsem so koupil, pacto jsem vasnivy paran odchovany maringotkama a proste cele PC sebou tahat furt nemuzu a jaksi muj prijem nedosahuje takove castky abych si mohl koupit vsechny hry original. Proste jakmile jsem se v auditoriu na MAGEU dozvedel, ze existuje tahle zazracna krabicka, proste jsem ji musel mit. Ted to bude neco kolem pul roku a musim ric - bez nej bych svyho GBC nikda tak moc nepouzival.
2. Jeho uzivanim pusobim tak skodu svejm ocim %-) Byste se divili, jak dokaze ocka promasirovat takova 2 hodinova jizda s Moon Patrol :)) Ne, ted vazne ... muj prijem korunek proste nedovoluje, abych si mohl koupit vsech 15 her, ktery mam v ty magicky karticce ted naladovany. A kdyz se to tak veme, spousta veci je jen "remake" neceho, co uz davno vydelalo NINTENDU moc moc moc penizku. Prece jen, za "jednodisketovky" chtit az 1500 je zlodejina !
3. Original hry mam na GBC mam 2 ... v jedne karte (MoonPatrol + Spy Hunter) ... s tim jsem si GBC kupoval, pacto Moon Patrol muzu mastit stale %-)
MasterII

1.a - Proc jsem si GBX koupil.
Neocekavane jsem pres leto pracoval malinko vic, nez jsem puvodne zamyslel, takze jsem si jako nahradu koupil neco pro radost - GBX+GBC. Koupe samotneho GBC nema podle me smysl, protoze zase tolik jsem nepracoval :-)
1.b - Jak dlouho ho mam.
Asi dva mesice, mozna ani ne..
1.c - Kde jsem se o nem dozvedel.
To vis, ze jo, ja to sem napisu a ty pak zpychnes :-))
2. Pusobim nekomu skodu ?
Pusobim.. Svym ocim, protoze osvetleni v metru je dost spatny. Firmam, co produkujou jeden shit za druhym urcite ne, spis naopak - nerad bych nahodou nekomu vrazil penize za pekny hnus co se tvari jako dobra hra a oni pak za moje $ vyprodukovali deset dalsich... Nintendu taky moc ne, staci, ze jsem si od nich koupil GBC a periferie. Hry od nich tedy beru jako "zakaznickou podporu". Ostatnim vyrobcum her trochu ano, ale urcite nemaj takovy ztraty jako vyrobci her na PC - precejen, GBX neni tak rozsirena jako palicka a "medium" do GBX nestoji dvacku... Momentalne me to mrzi u System3 za jejich skvely Internacional Karate :-)
3. Kolik mam originalnich her.
Vazne na to musim odpovidat, nebo je to jasny ?
Mage

Odkazy
Odkazy
Subport - nejlepší scene sajta, mnoho informací v tomto textu pochází právě odsud, najdete tam nejnovější verze utilit pro všechny BU
Lik-Sang - můj osvědčené hongkongský online obchod, rychlý a spolehlivý, bohužel v této chvíli (duben 2001) už GBX nemají...
Lan-Kwei - opět již vyzkoušený online shop, skvěle zásobený, a byť objednávku je třeba vyřídit víceméně ručně, zásilka přichází spolehlivě a rychle
Madeira Games - další inet shop prodávající GBX, ovšem za libry a draho
Game Enhancer - dtto
Planetstores GB - dtto

| Evilmind |


Nahoru
© Emulators CZ - založeno v říjnu 1997. Grafický design - © Petrex Webdesign
Tyto stránky by nemohly existovat bez pomoci firmy InterneXt 2000