Emulators CZ - Logo vytvořil Zdeněk Musil

Poslední update:
25.3.2001, 21:30

Přístupy
od 25.3.2001:

  

Umíme to s... IRC
  Novinky

  Arcade emulátory

  Domácí počítače

  Konzole

  Handheldy

  Ostatní

  Kontakt
    ICQ #2562871
   
  Vyhledávání

Nic v menu nevidíte?  
Klikněte SEM!




Co vlastně je IRC? IRC je zkratka pro Internet Relay Chat. IRC je multiuživatelský chatovací systém, kde si libovolný počet uživatelů povídá v libovolném počtu tzv. kanálů. Každá IRC síť (existuje jich několik desítek, více o volbě sítě v kapitole Sítě, servery, kanály...) se skládá z většího či menšího množství nezávislých serverů, které spolu vzájemně komunikují. Připojení k síti pak představuje úkon, kdy se připojíte k libovolnému serveru sítě. Díky vzájemnému spojení serverů se můžete účastnit diskuse se všemi uživateli sítě, nezávisle na tom, ke kterému serveru jsou právě připojení oni.


Proč IRC?
Hardware

Proč vlastně IRC používat? V současnosti je to důležitý zdroj informací i souborů pro každého fanouška emulátorů. Především pokud sháníte nějaký větší (co do délky) romset, jeho nalezení na webu vám zabere určitě daleko více času i námahy. IRC je:

  • aktuální - na větších kanálech je běžně v libovolném čase několik desítek lidí. Každá novinka se rychle projeví změnou topicu, i změnou obsahu poskytovaného fileboty.
  • spolehlivé - pokud některé ze serverů vaší oblíbené irc sítě neběží, prostě použijete jiný. Jelikož totéž pravděpodobně udělají i ostatní, ani větší výpadek několika serverů neohrozí chod zajímavého kanálu...
  • úsporné - objem přenášených dat je oproti webu naprosto minimalistický.
  • bezpečné - o bezpečnosti ještě viz níže. Oproti občasným fámám, které šíří nejen u nás pisálci do různých časopisů a webzinů, vám na IRC hrozí mnohem méně úkladů, než třebas při brouzdání s defaultně nakonfigurovaným Internet Explorerem.

Sítě, servery, kanály...
Hardware

Z množství existujících IRC sítí jsou pro fandu emulátorů či retrogamingu zajímavé jen dvě - Efnet a NewNet. Ještě tak před půl rokem bych napsal jen Efnet. Vzhledem k jeho synchronizačním problémům, ve kterých se zmítala tato síť během několika týdnů loňského podzimu, přešla většina provozovatelů filebotů na zbrusu novou síť NewNet. Současná situace je tedy - na Efnet pro kvalitní pokec, na NewNet pro soubory.

Možná se ptáte, kde sebrat adresu nějakého IRC na zvolené síti. V podstatě máte dvě hlavní cesty:
* MIRC rozhodně, a ostatní IRC klienty pravděpodobně, mají v sobě už od výrobce vložen dosti rozsáhlý seznam aktuálních serverů. Takže stačí nějaký vybrat a připojit se. S tím mohou být jisté problémy, ale k těm se dostaneme o kousek dál u popisu práce.

* Druhou možností je navštívit domovský server sítě (viz Odkazy na konci tohoto textu) a na něm si najít nějaký server. Např. já používám pro síť Newnet server irc.oasis-net.net, zdá se být stabilní (evilmind - já pro změnu irc.eskimo.com).

Kanály. Na Efnetu je nutno obzvláště doporučit kanál #retrogamers. Původně slezina lidí kolem retrogames.com, ale postupem času se zde vytvořila docela zajímavá stálá skupina znalých lidí. Mohou vám poradit s nejrůznějšími problémy konkrétních emulátorů, můžete s nimi pokecat o starých počítačích, nebo se zeptat jak se jmenuje ta hra, kterou sice dokážete dobře popsat, ale marně vzpomínáte na její název... Většina dalších velkých emulátorových webů má také vlastní IRC kanál, ale #retrogamers jsou opravdu místem, kam byste pro pomoc měli zavítat nejdříve. Obecná rada na závěr - pokud budete otravovat s trivialitami, prozrazujícími, že jste dokumentaci k programu neviděli ani zdálky, nikdo vám neporadí, a vysloužíte si maximálně posměch.

Zajímavé kanály na NewNetu:
#rareroms. Kanál primárně určený pro distribuci GoodUtils. Kdykoliv si zde můžete ověřit poslední verze těchto užitečných programů, a samozřejmě si je stáhnout přímo z Coweringova filebota.
#roms4free, #r0mz2k. Dva nejlepší kanály obsahující fileboty. Jejich průnik je značný, důvod, proč existují dva kanály se skoro stejným obsahem je spíše, ehm, politický... V obou kanálech můžete použít trigger !list pro vypsání všech právě přítomných filebotů.

MIRC, nejlepší IRC klient
Hardware

K připojení k některému z IRC serverů budete potřebovat klientský software. Z poměrně slušné nabídky software pro Windows vyniká jasně jeden, všeobecně uznávaný za nejlepší a nejpoužívanější - mIRC. Veškerý následující text bude předpokládat, že jste si z www.mirc.com stáhli poslední verzi klienta, a máte ji již nainstalovanou. Po instalaci je třeba vykonat několik základních nastavení...

Pusťme se tedy do toho. Spusťte MIRC. První věc, kterou musíme udělat, je základní nastavení. K tomu slouží ikonka Options. Otevře se seznam všeho, co můžete v MIRCu nastavit, vybraná bude stránka "Connect". V ní se odehraje veškeré následné nastavování.

Napřed si vyberte server. Pro síť EFnet doporučuji zvolit "Random EU EFnet server", protože mnoho serverů celkem náhodně povoluje nebo nepovoluje připojení. Pokud jde o síť Newnet, možná ji budete muset zadat ručně. Klikněte na tlačítko Add, a vyplňte název serveru (text, pod jakým se bude objevovat v seznamu) a jeho adresu, kterou jste zjistili z newnet.net, a klikněte na Add. Server bude přidán do seznamu (mimochodem, není špatný nápad ze seznamu vymazat všechny servery, které nebudete potřebovat, a nechat si tam jen od každé sítě jednu položku "Random XX YYnet server", aby se v něm lépe orientovalo).

Další, co musíte vyplnit, je jméno (Full name - může být libovolné, stejně to nejde zkontrolovat), mailovou adresu (radši používám platnou, ale takovou, kterou používám pro veškerý spam :-)) a dvě různé verze přezdívky. Pod touto přezdívkou vás uvidí ostatní uživatelé IRC, takže není na škodu vybrat si takovou, pod jakou jste známi např. na Cyberspace (nebo naopak úplně náhodnou, pokud se chystáte do kanálu, kde nechcete, aby vás lidi poznali :-)). Dvě verze jsou nutné pro případ, že by jedna už byla obsazena jiným uživatelem. Ještě jedno upozornění - některé kanály automaticky zakazují vstup uživatelům s určitými typy předzdívek, silně omezované jsou např. předzdívky typu AAAAAA. Na některých sítích (třeba Newnet) si můžete svou přezdívku i zaregistrovat, takže se vám nestane, že se za vás bude někdo vydávat v době, kdy nejste právě online.

Pokud chcete na IRC jen diskutovat, bylo tohle všechno, co musíte nastavit. Pokud ale chcete i stahovat soubory, je vhodné ponořit se do nastavení hlouběji (ostatně kompletní možnosti nastavení byste si měli přečíst tak jako tak). Na stránce Connection->Options je vhodné nastavit automatické znovupřihlášení v případě, že vás server vyhodí.

Pokud jste připojeni přes proxy server, bude vás asi zajímat sekce Connection->Firewall, kterou musíte nastavit dle konfigurace vaší sítě. mIRC celkem bez problémů komunikuje přes libovolnou socks proxy, ovšem samotné stahování souborů (při kterém se uskutečňuje přímé spojení mezi dvěma účastníky) si vyžádá pravděpodobně nějaké změny v nastavení vaší proxy/firewallu. Kontaktujete správce své sítě... :-))) (citace #1 rady z windoze).

Další důležité volby jsou v sekci DCC. Standardně je nastavena na maximalizaci bezpečí, což ale při stahování romek současně znamená maximalizací nepohodlí.

Osobně doporučuji nastavit volby tak, jak je uvedeno na obrázku, v sekci DCC->Folders zakažte volby "ignore all files except" a "turn ignore back on" (jinak strávíte příjemné chvilky koukáním, proč vám nejde přijmout soubory, které vám někdo jiný posílá) a nakonec si tlačítkem Edit nastavte, kam se mají ukládat stažené soubory (je velmi vhodné vybrat jiný adresář než ten, ve kterém je uložen MIRC.exe).

Tím máte za sebou veškeré základní nastavení. Nechte zapsat změny a klikněte na ikonku Connect Connect. Proběhne poměrně rozsáhlá akce, na jejímž konci by se vám mělo otevřít okno se seznamem přednastavených kanálů (případ, že k tomu nedojde, budeme řešit o kus dál). Tento seznam doporučuji okamžitě vymazat a nahradit vlastním, který bude reflektovat vaše zájmy. Poté dvojklikněte na kanál #roms4free (nebo napište do okénka #roms4free a klikněte na tlačítko Join) a jste v nejlepším romkovém kanálu na IRC!
Evilmindovo doporučení - celou tuhle parádu s "Folders on connect" si vypnout. Nevýhoda této funkce je totiž v tom, že pokud jste z irc server odpojeni, a máte zapnut reconnect, popup okno spolehlivě zabrání veškerým následným scriptům v činnosti...


Všimněte si několika základních skutečností. Největší okno zobrazuje, co píší ostatní uživatelé IRC, a také zprávy, které vám posílá samotný server či boti. Menší okno vpravo zobrazuje seznam uživatelů, rozdělený do tří skupin. Jména začínající zavináčem patří privilegovaným uživatelům, kteří mohou všechno - například zakázat vám přístup do kanálu. Takže je vhodné vyvarovat se všeho, co by je mohlo naštvat. Uživatelé začínající plusem jsou tzv. "voiced". To jsou normálně o něco méně priviligovaní uživatelé, kteří sice nemohou nic, ale pokud je kanál +m (moderovaný), tak narozdíl od těch nevoiced mohou mluvit. V emulátorových kanálech se +v obvykle používá k označení filebotů. A nakonec jsou normální uživatelé, kterých bývá drtivá většina. Úplně dole je okénko na vkládání vašich zpráv. Důležité je uvědomit si, že rozepsaná zpráva zůstává na vašem počítači, dokud ji nepotvrdíte klávesou Enter.

V okně se zprávami budete mít hned nahoře několik řádků psaných zeleným písmem. Bude to uvítání do kanálu, a jeho téma (topic) - to jsou obvykle nejnovější události, o které byste se mohli zajímat. Následuje hnědě psaná zpráva od uživatele ChanServ - hlavního správce kanálu. Tu si rozhodně přečtěte, protože vám dává důležité rady. Objevit se může i cokoliv dalšího, co si některý z uživatelů nastaví jako tzv. onjoin akci. Na námi popisovaných kanálech jsou ale onjoiny zakázány, takže můžete hříšníka neprodleně prásknout některému z opů... :-)

První rada, kterou jste právě dostali je, že máte napsat !rules. Pokud jste tu poprvé, je dobrý nápad opravdu to napsat do vstupního okénka a odeslat. Chvíli se nebude dít nic, pak se otevře nové okénko se seznamem pravidel, která musíte v daném kanálu dodržovat.

Pokud je dodržovat nebudete, pravděpodobně vás někdo dříve či později z kanálu vyhodí a už nepustí zpátky. Nejdůležitější jsou pravidla 4 (zákaz odesílání mnoha zpráv najednou nebo rychle po sobě, zákaz žebrání, zákaz reklamy, zákaz spamu) a 8 (zákaz ptaní se po velkých souborech se všemi romkami) - jejich porušení je automaticky (ani do toho žádný člověk nemůže zasáhnout, i kdyby byl operátor kanálu!) trestáno vyhozením. Až si to všechno přečtete a zapamatujete, zavřete toto okénko - už ho nebudete potřebovat.

Druhou radu zatím vynecháme, protože důležitější je rada poslední. Máte napsat !help. Když to uděláte, bude vám poslán textový soubor !help.txt (pokud jste nastavili IRC podle mého návodu, automaticky se stáhne a uloží do zvoleného adresáře). V tomto souboru najdete důležité informace do začátku, takže je dobré si je přečíst.

Teď už se určitě těšíte, že si budete povídat s dalšími uživateli (nebo snad slyším "já chci hry! já chci hry!"?). To zařídíte velmi jednoduše, stačí napsat zprávu, odeslat ji a sledovat, jestli na ni třeba někdo neodpoví a nechce si dále pokecat. Diskutovat pak můžete buď přímo v kanálu, nebo soukromě v okně - stačí dvojkliknout na jméno uživatele v seznamu přítomných a otevře se vám privátní okno, které vidíte jen vy a ten, s kým mluvíte. Pokud vám nikdo neodpoví, je docela vhodné opakovat se až po pár desítkách minut - neodpověděl proto, že odpovědět nechce nebo neví, a nikoliv proto, že vás neslyší...

No dobrá, už se dostávám k těm romkám. Všechny soubory jsou uloženy na tzv. filebotech. Co to slovo znamená? Jde o složeninu dvou výrazů: file je soubor, bot je zkratka z robot. Jde tedy o automatický nástroj pro posílání souborů. A jak na ně? Drtivá většina botů se vyvolává tzv. triggerem - slovem, které ho aktivuje, a bot už pak zařídí vše ostatní. Kde vzít trigger? Dva už znáte - !rules i !help jsou triggery se speciální funkcí. Podobně existují i další. Jeden z nejdůležitějších je trigger !list, který do hlavního okna vypíše seznam všech dostupných serverů se stručnou charakteristikou jejich obsahu, rychlosti a seznamu triggerů. Vyzkoušejte si to.

Řekněme, že vás svým obsahem zaujal server uživatele FRN_SERVE (což se vám ani nedivím, protože to je asi nejlepší bot s automatovými hrami) a chcete se na něj podívat. Trigger určíte snadno. Bývá hned na začátku, často je uveden slovem trigger, bývá podtržen, a v 99% případů začíná vykřičníkem. Teď už by mělo být snadné identifikovat, že triggerem tohoto serveru je slovo !roms (Ještě poznámku: Některé servery nabízejí triggerů víc. Všechny vedou na stejný server, ale většinou do různých adresářů s různým obsahem, který se dá odvodit podle jména triggeru). Napište do hlavního okna !roms, odešlete, a za chvíli se vám otevře okno pro komunikaci s uživatelem FRN_SERVE (ovšem nemá smysl být zdvořilý a zdravit nebo se ptát po zdraví, toto okno ovládá robot a člověk většinou jeho obsah vůbec nekontroluje).

Většina botů na vás vyhodí nějakou uvítací obrazovku, a pak vás vyhodí do něčeho vzdáleně podobného příkazové řádce DOSu. Můžete psát speciální příkazy, a bot na ně bude reagovat. První, co byste měli udělat, je příkaz help, který vypíše seznam povolených příkazů.

První, co použijete, je příkaz dir. Ten vypíše obsah aktuálního adresáře.

Všimněte si, že soubory a adresáře jsou odlišeny JEN tím, že u souborů je uvedena jejich délka (podle velikosti písmen se nemůžete orientovat, ta může být libovolná). Protože některé adresáře obsahují tisíce souborů, mohl by jeden dir zabrat dost času. Proto je možné příkaz doplnit o parametry, které umožní vypsat jen část souborů. Používá se hvězdičková konvence známá z DOSu. Pokud ji neznáte, stačí vám vědět, že dir abc*.* vypíše všechny soubory, které začínají na abc. Mimochodem, při příchodu do neznámého adresáře je vhodné použít dir a*.*, ne rovnou dir. Pokud se vám ukáže jen jeden, dva, nebo dokonce žádný soubor, můžete bezpečně použít plný dir. Jelikož fileboty jsou provozovány na nejrůznějších programech, občas se bohužel stane, že narazíte na nějaký, co hvězdičkovou konvenci neovládá. Než na dialupu tahat dir adresáře s 5000 soubory, je někdy lepší DCC okno zavřít, a připojit se na filebota znovu.

Protože v hlavním adresáři nejsou žádné zajímavé soubory, budete se asi chtít přesunout jinam. MAME zní slibně. Jak se tam dostat? K tomu slouží příkaz CD. Syntaxe je CD jménoadresáře. pro přechod do adresáře MAME tedy použijete CD MAME (mohl bych vás ostatně upozornit, že nezálezí na velikosti písmen, klidně můžete napsat cD MaMe, jestli vás to baví). Pokud se chcete vrátit, použijete CD a jako adresář dvě tečky (v tomto případě lze vynechat mezeru a psát CD..). Zkušení uživatelé mohou být překvapeni, že lze přecházet jen o jednu úroveň hluboko, žádné CD MAME\NEOGEO vám nepomůže.

Konečně jsme tedy v adresáři s romkami. Mohou nastat dvě základní situace. Chcete stahovat a víte co (protože jste inteligentně napřed použili program typu MameMerge nebo GoodN64 a zjistili si, které hry vám chybí). Nebo chcete stahovat a nevíte co - v tom případě je lepší odejít z IRC a napřed se rozmyslet. Řekněme, že už víte, co chcete stahovat - budeme předpokládat, že jde o hru King of Fighters 94. Z MAME si zjistíte, že King of Fighters 94 používá romku s názvem KOF94. Protože všechno bývá (ne vždy!) komprimováno do formátu ZIP, bude celý název KOF94.ZIP. Můžete se ještě přesvědčit (příkazem DIR KOF*.*), že tento soubor existuje, a pak ho stáhnete příkazem GET KOF94.ZIP.

Mohou nastat v zásadě čtyři situace:
* Soubor neexistuje (resp. nebyl nalezen) - pak o tom dostanete zprávu. Je běžné, že ještě hodinu až dvě po vydání nové verze emulátoru nejsou na filebotech všechny romky, primát drží GoodGen, pro nějž není všechno k dispozici snad nikdy. Musíte zkusit jiný filebot nebo se vrátit později.

* Soubor existuje a filebot vám ho posílá - objeví se nové okénko informující o stavu přenosu. O tom se ještě zmíníme.

* Soubor existuje a filebot ho zařadil do fronty. Tuto vlastnost jistě při častém užívání oceníte.

Určitě máte negativní zkušenosti s přetíženými servery, ze kterých se prostě nedá stahovat. Fileboty toto řeší tím, že povolí stahování jen několika uživatelům najednou (obvykle třem). Jistě, tohle známe i z FTP. Fileboti vás ale místo toho zařadí do fronty, takže se nemusíte o nic starat. Až se uvolní linka, bot vám pošle to, co jste si vybrali. Tímto způsobem můžete zařadit ke stahování hned několik souborů (maximum je obvykle pět). Jediným problémem je, že pokud budete vy nebo filebot odpojeni od IRC serveru, nebo opustíte kanál, vaše fronta se smaže a všechny běžící přenosy zastaví.
* Soubor existuje, ale jsou už plné fronty - v tom případě je nejlepší porozhlédnout se po jiném filebotovi. Já osobně jsem se s takto přetíženým botem v emulátorových kanálech ještě nesetkal.

Řekněme, že jste se dočkali okamžiku, kdy se soubor začne stahovat. V downloadovacím okně vidíte dobu přenosu, rychlost (informace pro lidi na pomalé lince: někteří botové vyžadují nějakou minimální rychlost, jinak přeruší stahování; s tím se ale v emulátorových kanálech setkáte jen zřídka), velikost přenesených dat atd.

Když se přenese celý soubor, titulek přenosového okna zešedne a vy jste tak informování o úspěchu (případně se okno samo zavře, pokud si to tak v nastavení mircu určíte). Přenosové okno ale může zešednout i tehdy, když se download ukončí z nějakých nepříjemných důvodů (např. vám krátkodobě vypadne spojení). Nemusíte se bát, MIRC má výbornou podporu navazování spadlého spojení. Stačí zajít na filebota a požádat o soubor znovu, download bude pokračovat z místa, kam jste dospěli předtím. Ještě drobnost: MIRC v názvech stahovaných souborů nahrazuje mezery podtržítkem. Počítejte s tím, pokud správný název pro emulátor má obsahovat mezeru - budete muset přejmenovávat.

Jestli se chystáte začít sbírat nějakou větší kolekci (MAME, SNES, NES nebo TOSEC), asi se děsíte, že budete muset tisíckrát napsat GET SOUBOR.ZIP. Neuklidním vás - musíte. Jednodušší způsob neexistuje - resp. existuje, ale není až tak jednoduchy. Mám (Pepak) rozpracovaný skript, který bude umět automaticky stáhnout všechno, dokonce už do jisté míry funguje (tj. máte informaci: takový skript JE možné napsat). Není ale hotový, a většina majitelů filebotů by masivním a masovým stahováním asi nebyla nadšena, takže je otázka, jestli ho vůbec budu moci vypustit.

Tím jsme se nenásilně dostali k netiketě - co byste raději neměli dělat. Rozhodně se nedoporučuje sedět na filebotu bez toho, že byste něco smysluplného dělali; a ať vás ani nenapadne použít automaticky odesílané zprávy (s pomocí časovače). Říká se tomu antiidle, mě to napadlo a měl jsem obrovské štěstí, že jsem nebyl z kanálu permamentně vyloučen. Když ukončíte práci s botem, je slušné říci to serveru příkazem EXIT, nebo alespoň zavřít příslušné okno. Nikdy nikdy nikdy neposílejte do kanálu větší texty (více než asi 5 řádků najednou), server vás jinak automaticky vykopne, opakovaný prohřesek dokonce zablokuje přístup. Je také dobré nemluvit, pokud nemáte co podnětného a pozitivního říct.

Řešíme problémy...
Odkazy

Největší problémy jsou obvykle se samotným připojením. Jde v zásadě o dvě skupiny potíží:
1) Mnoho serverů náhodně (nebo podle algoritmů, které jsem nedokázal odhalit) povoluje nebo nepovoluje přístup. Často dostanete hlášku, že vás prostě nevezme a konec. V tom případě se nedá nic dělat a zkoušet jiný server (například já se nedostanu ani na jeden EFnetový server v ČR nebo Evropě, vždy se musím připojovat do USA) (evilmind - já používám irc.homelien.no, případně irc.gigabell.com).

2) Některé sítě (např. Newnet) z bezpečnostních důvodů blokují přístup nezabezpečeným počítačům. Prakticky to znamená, že jen s čistými Windows se nepřipojíte, potřebujete nějaký slušný firewall. Můžete zkusit např. ZoneAlarm, který je zdarma, a na nastavení "High security" těmto požadavkům vyhovuje. Vysoké zabezpečení zase může (a nemusí) interferovat se stahováním souborů, prostě vám nejde nic poslat. Obejít se to dá snadno - vysoké zabezpečení je potřeba pouze při přihlašování se k serveru, pak ho můžete snížit. Hodně serverů ale neprovádí podobné akce vůbec, nebo se omezí na ujištění, že neprovozujete socks proxy otevřenou světu, že vám na klientu běží správně odpovídající identd (pokud nepostačí ten, zabudovaný v mIRCu, což občas nepostačí, tak zkuste třeba commandlajnový Turtle Identd (250 kB)) apod.

Může se stát, že narazíte na další problémy. Občas dokonce nemusí být chyba na vaší straně, i filebot může být lehce pomatený. Není nic jednoduššího, než se někoho zeptat - přímo na IRC se často vyskytuje uživatel Evilmind, občas Pepak, odpovědi se také dočkáte na serveru Cyberspace v auditoriu Emulátory nebo mailem od jednoho z autorů tohoto textu (poslední možnost). Na síti NewNet také existuje permanentní kanál #emucz, který sice zatím většinou zeje prázdnotou, ale třeba se to teď, když přibude tolik uživatelů iRC :-), trochu změní...

Bezpečnost
Odkazy

Navzdory některým pověrám je IRC vcelku bezpečná záležitost, zejména když ho srovnáme s klasickým browsovanim po webu. Ani s defaultnim nastavením vás (s největší pravděpodobností) nikdo nehackne, a pokud zabezpečení lehce vylepšíte podle našich rad, nemáte se čeho bát.

První bezpečnostní slabina současných počítačů (tj. OS Windows) je odstraněna požadavkem Newnetu a dalších sítí po zablokování SOCKS proxy ve vašem počítači, tj. de facto použitím firewallu. Tím jsou automaticky odfiltrovány standardní útoky (jako jsou pokusy o probourání relativně chatrného zabezpečení vašich disku před útočníky zvenku).

Zbývají dvě hlavní "slabiny" (v uvozkovkách proto, že za normálních okolností vás nemusí nijak trápit; ale úplně je pominout by asi nebylo zcela v pořádku):
1) Každý uživatel IRC může zjistit základni údaje o vašem počítači. Kromě těch, co sami dobrovolně vysíláte do éteru (nick, e-mail apod.) je to hlavně iP adresa počítače. Teoreticky je možné ji použít k pokusům o průnik, ale vzhledem k tomu, že IP adresa je tím nejzákladnějším na internetu a nedostanete se bez ní ani k jedné službě, představuje jen minimální dodatečné riziko. I to lze ještě snížit používáním tzv. bouncerů, ovšem to už bychom se dostali poněkud mimo vytyčené téma.

2) Pokud "vhodně" nastavíte parametry pro přenos souboru, může vám nějaká parodie na hackera poslat program nebo INI soubor, který přepíše původní MIRC nebo jeho nastavení a umožní vlastní akce. Ovšem asi je vám jasné, že nastavit automatické stahování do adresáře se spustitelnými soubory může jen blbec a ten bude tak po zásluze potrestán. Jednoznačně doporučuju zapnout automatické stahování, ale soubory posílat do úplně jiného adresáře, pokud možno na jiném logickém disku. Spustitelné soubory v libovolném formátu, které pak v tomto adresáři najdete, bez milosti a hlavně bez zkoušení vymažte.

3) Spousta hlupáčků se také pokouší najít ještě většího hlupáka, a tak každého nově příchozího scanuje na přítomnost různých známých exploitů, trojských koní apod. Pokud používáte nějaký osobní firewall, jak jsme doporučili v úvodu textu, podobné "útoky" uvidíte, a je dobrý nápad najít si příslušného uživatele, a prásknout ho některému z opů.

Slovníček některých použitých pojmů
Odkazy

Na základě zkušeností s ohlasy na předchozí díl seriálu "Umíme to s...." jsem tentokrát protlačil do textu následující slovníček. Pokud nechápete nějaké další pojmy, stačí se zeptat a příslušný termín bude dodatečně přidán - přiznám že těžko odhadnu, co je zjevné či se dá odvodit z kontextu, a co by nakonec i přes snahu autorů mohlo zůstat nepochopeno...

bot - zkratka slova robot. Automatický IRC script, který může vykonávat v podstatě cokoliv. Na mnoha IRC sítích jsou boti zakázáni, protože mohou být využiti k různým nepěkným kejklím (flood, klonování). Pro naše účely postačí vědět, že filebot je přátelská odrůda bota, která je na většině serverů Efnetu i Newnetu povolena, a slouží pouze k poskytování souborů ostatním...
dcc - zkratka pro Direct Client to Client. Umožní vám navázat komunikaci přímo s jiným uživatelem, bez průchodu irc serverem, za účelem bezpečného nezalagovaného chatu, nebo posílání souborů.
kickban - prostředek proti otravným uživatelům. Uživatel, vlastnící právo operátora kanálu (+o), může nastavením banu zabránit v přístupu na kanál všem uživatelům, jejichž adresa vyhovuje zadané masce.
lag - časová prodleva při komunikaci. Lagovat může uživatel, nebo i celý server. V extrémních případech může zalagovaný uživatel reagovat na diskusi i s několikaminutovým spožděním. Pokud vás lag postihne, zkuste změnit server.
split, netsplit - jak je uvedeno výše v úvodu, ircnet je síť navzájem komunikujících serverů. Občas se stane, že některý server ztratí spojení s ostatními - dostane se do splitu. Jeho uživatelé v té chvíli ztratí možnost komunikovat s lidmi, připojenými k jiným serverům. Netsplit se projeví na kanále tím, že ho najednou opustí větší množství lidí. Není třeba panikařit, je to situace zcela běžná, a většinou je spojení znovunavázáno během několika minut. Pokud ne, vždycky můžete změnit server...
topic - nadpis kanálu, zdroj aktuálních informací či vtipností. Vypisuje se do komunikačního okna při vstupu na kanál, a je také součástí názvu okna. Měnit ho může jen opnutý uživatel.
trigger - aktivační povel pro spuštění dcc s filebotem. Nejčastěji je to prostě slovo, napsané na kanál, a začínající vykřičníkem, na které filebot reaguje (!gimmeN64, !roms). Může jít i o msg nebo ctcp příkaz.

That's all folks
Odkazy

Nu - a to je vše, přátelé. Doufáme, že tento text i naprostému laikovi (on JE určen pro naprosté laiky, tak se snad nikde neurazí, že mu znovu říkáme věci, které třeba už zná) nyní dovolí bez problémů se dostat k romsetům, které je v dnešní době tak těžké najít na webu. Až si ho přečtete (jste na konci textu, takže jste to snad už udělali), měli byste se časem určitě začíst i do manuálu IRC, a seznámit se s některými základními příkazy, neboť ne ke všemu se dá proklikat přes uživatelský interface MIRCu.

Odkazy
Odkazy
mIRC - nejlepší IRC klient pro windoze
mirc.cz - zde si můžete stáhnout českou verzi mIRCu
irc.diary.cz, což je takřka přesný překlad serveru newircusers.com.
Newnet - domovská stránka sítě Newnet
Efnet - domovská stránka sítě Efnet

| Pepak & Evilmind |


Nahoru
© Emulators CZ - založeno v říjnu 1997. Grafický design - © Petrex Webdesign
Tyto stránky by nemohly existovat bez pomoci firmy InterneXt 2000