Emulators CZ - Logo vytvořil Zdeněk Musil

Poslední update:
9.9.2000, 18:30

Přístupy
od 9.9.2000:

  

Interview: Tomáš Rychnovský
  Novinky

  Arcade emulátory

  Domácí počítače

  Konzole

  Handheldy

  Ostatní

  Kontakt
    ICQ #2562871
   
  Vyhledávání

Nic v menu nevidíte?  
Klikněte SEM!

 


jsem kontaktoval mailem okamžitě, jakmile jsem zjistil že pravděpodobný vítěz GBDev 2000 je z Čech. Následnou výměnu korespondence jsem se pokusil přepsat do souvislého interview, doufejme že jsem všechny emaily spojil tak, aby text dával smysl...
Moje otázky jsou modře, Tomáš odpovídá zlutě.

Jak jsi se vůbec dostal k programování na GB, a je Little Fantasy tvůj první pokus?

Asi od 14 let jsem zkoušel programovat jednoduché hry, tehdy ještě na Atari 800 XL. Začínal jsem v basicu, ale výsledky mě moc neuspokojovaly, takže jsem se naučil strojový kód. Když si vzpomenu jak jsme v té době s kamarádem ťukali svoje programy v Turbo monitoru přímo v čísílkách, tak se musím dnes smát. Z těch starých dobrých časů toho moc nezbylo:
Tom Hardy (basicovská naklepanina) - mé první dílo - se nezachoval,
Music Master 6 (společně s L.Salátem) - veledílo ve strojovém kódu, které kromě nás asi nikdo nikdy neviděl,
Kosmonauti (strojový kód) - střílečka s nevalnou úrovní, kterou kromě mne asi nikdo nikdy nehrál.

Pak v roce 1992 k nám domů přišlo PC 386 - to byl stroj! Po krátké epizodě v Turbo C jsem začal programovat v assembleru. Vzniklo pár drobností, ale nic omračujícího - spíše něco takového, co naklepe každý, kdo hry raději píše než hraje, ale zároveň nemá na to, aby stvořil něco, co by hrálo hodně lidí a ještě za to dali peníze.

PC se rychle vyvíjelo a já ztratil krok, takže jsem si jednoho dne uvědomil, že chci programovat na nějaký stabilní hardware a na něco, co pužívá hodně lidí, tedy na nějakou konzoli. Také mi bylo jasné, že na konzole poslední generace to nepůjde, tak nakonec zůstal Gameboy. Získal jsem RGBasm, emulator, Tile designer & Map builder od H.P.Muldera, základní dokumentaci o GB a začal (to bylo v březnu '00).

Little Fantasy je moji první hrou na GBC. Předtím jsem programoval jen takové drobnosti, spíše abych si ověřil, že jsem pochopil správně to, co je napsáno v dokumentaci.

littlef06.jpg (17038 bytes) littlef05.jpg (23272 bytes)

Myslíš že by se programováním pro GB dalo uživit? Jak dlouho ti trvalo dotažení Little Fantasy do současného stavu?

Není problém napsat dobrou hru, ale dostat ji mezi lidi a donutit je, aby zaplatili :-) Jedná se tedy spíše o to jestli se hra líbí distributorovi. Kdo má dobrého distributora, ten se určitě programováním na GB uživí.
Na Little Fantasy jsem dělal čtyři měsíce a asi bych na ní pracoval ještě déle, kdyby se měsíc po zahájení prací neobjevilo oznámení o soutěži GBDev2000 Compo. Uzávěrka této soutěže mi vlastně určila konečný časový limit.

DevKit od Nintenda je dost drahý, takže předpokládám že ho asi nemáš. Jaké free vývojové nástroje používáš?

DevKit od Nintenda nemám. To je právě velká výhoda programování na Gameboye, že vše potřebné pro vývoj je freeware nebo shareware. Myslím si, že se jedná o špičkové produkty a stoprocentně vím, že je používá i řada profesionálních studií.
Já používám assembler RGBasm (je na www.otakunozoku.com), pro kreslení a tvoření map Map builder & Tile designer a samozřejmě řadu emulátorů. Mezi nejlepší emulátory řadím No$gmb (bohužel mám neregistrovanou verzi, takže mi funguje GBC jen 5 min, ale GB to emuluje zadarmo) a VGBC (je zadarmo i se zdrojákem) - oba mají debuggery a simulují i chování reálného Gameboye.

To co vytvoříš testuješ v emulátoru, nebo máš backup unit a zkoušíš na opravdickém GBC? Každopádně jak tak koukám na seznam cen GBDev, tak asi brzo GBX mít budeš tak jako tak... :-)

Zatím vše testuji v emulátorech. Ano, hlavní cena v GBDev je GBX a dokonce se mi ho podařilo získat. Problém je, že nemám skutečného Gameboye. Já vám teď něco něco odhalím: Já jsem skutečného Gameboye nikdy v životě NEVIDĚL !!!

Takže ty GBDev2k výsledky jsou konečné? Já z infa na jejich homepage pochopil že ješte ne, nicméně viděl jsem všechny ty hry a stejně vyhraješ... :) Teď si ale asi GBC koupis, kdyz uz mas GBX, ne?

Už jsem byl osloven Quangem (pořadatel), abych si vybral mezi GB Xchanger + 64 mbit cart nebo NGPC Xchanger + 32 mbit cart - vybral jsem si ten GBX (tuším, že bude trvat tak měsíc než dojde).

littlef04.jpg (8861 bytes) littlef03.jpg (19288 bytes)


Hra není zjevně ještě dokončena - aspon doufám :) - chybí zvuky, asi by se hodila nějaká info obrazovka o hrdinovi kde bych viděl kolik mi zbývá hp/mp, a osobně mi taky dost scházela přítomnost SRAM. Bude se na hře ještě pracovat?

Little Fantasy je dokončeno. Podmínkou soutěže bylo, že se vše musí vtěsnat do 32Kb a nesmí se používat SaveRam, proto tam chybí spousta věcí. Může se stát, že ZLO opět povstane a pak bude Tom nucen opět popadnout svůj mečík a vydat se na cestu, a tentokrát již nebude omezen pamětí (ne svojí ale tou v GB :-) A co se týká zvuků - no já nemám hudební sluch, takže hudbu nesplodím, ale škrábaní, bouchání a vrzání dveří bude příště určitě.

No hlavně aby byla SRAM, hry bez možnosti ukládat mne deptají... Ale když už mluvíme o budoucnosti - už jsi začal na něčem dělat? A co takhle česká verze s diakritikou?

Zatím vychutnavám slavu.. ;-D Diakritika by byla na úkor bohatosti prostředí - počet tiles je 384 a já využil skoro všechny.

Pokusil ses hru nabídnout nějakému distributorovi, nebo ji od začátku plánuješ jako free? Já myslím že kdyby se zapracovalo na technických detailech, a hra se podstatně prodloužila, tak by klidně mohla konkurovat některým obdobným japonským komerčním RPG...

Já žádného distributora neznám. Hra je free a někde na internetu se již povaluje i zdrojový kód. Příští veledílo, ať to bude LF2 nebo cokoliv jiného, bude určitě lepší (a delší), ale s tou konkurencí... nevím, nevím.

Zmínil jsi se že někde je i zdroják LF. "Někde" znamená, že máš homepage kde je LF vystaveno?

Já ne, ale poslal jsem ho každýmu, kdo si řekl. Jinak vím, ze je určitě na www.devrs.com/gb/ - byl tam dokonce mezi novinkama.

BTW - jsou některé postavy ve hře autobiografické? Třeba Simonka? :)

Ach jo! Simonka * (doufám, že ten znak došel jako srdíčko a ne jako obrácený kříž nebo tak..) skutečně existuje a já si myslel, že pomocí LF na ní silně zapůsobím. Řeknu to stručně - nezapůsobil. Tom taky existuje - to jsem já :-) Kdo viděl uplný konec a četl předchozí řádky, tak ví, že se nejedná o autobiografii, ale čistou sci-fi :-(

No, nechci vypadat jako rejpal, ale pokud jsi jí to předváděl v emulátoru... Myslím že jako dárek spolu se speciální edicí Pikachu GBC by to byla větší romantika... ;-)

Viděla jen obrázky. Ona mne předtím vůbec neznala a já jsem takovej troba, že mne ani nenapadlo, ze už by mohla někoho mít :-(

Smůla... :-(
Hru jsem prošel skoro až na konec, tedy pokud souboj se Skullheadem je konec. Je k něčemu nápověda toho opilce, a to dítě co sedí u díry od opilce, nějak jsem tyhle dvě informace nepoužil ?


Souboj se Skullheadem je na konci - pak následuje už jen "sladký závěr" (bohužel jen ve hře). Skullheada není těžké porazit (má jen 500 HP ;-) Máš-li 50 MP a víc, kouzlo Cure2 a titan sword a titan armor, pak stačí jen rubat a a vždy se včas uzdravit. Vždy po seslání asi tří kouzel přibyde jeden MP k maxMP - takže chvíli trénuj a MP nabydou. V hospodě, kde sedí opilec, ti hospodský říká, ať mu nevěříš, že lže, že když řekne nahoru, zanmená to dolů. Pak si poslechni opilce a prostě si zaznamenej počty kroků, ale směry otoč (levo = pravo, nahoru = dolu atd.). Stoupni si na vyšlapanou díru od opilce (u dítěte) a jdi podle směrů - dovede tě to skrz průchod mezi stromy do tajné lokace, kde je nejslinější titanová zbraň a titanová zbroj . Našel jsi nejsilnější kouzlo Holy ? Je ve druhém patře ve Skullheadově věži (sleduj velmi pozorně podlahu). Bohužel je prakticky nepoužitelné, protože moc žere MP.

500 HP? No, měl jsem přes 50 MP, ale spočetl jsem si že mu dám rány jen za 200. Nejspíš to bude tím, že Titan zbraně jsem neměl, a Holy taky ne. A hlavne když jsem to chtěl zkusit znovu tak, ze si budu chvíli zvyšovat level v lese na potvorách, zjistil jsem nepřítomnost SRAM save z včerejšího večera, a zachvátila mne deprese... Doufám ze v příští hře SRAM opravdu bude, ale teď to asi budu muset zkusit znovu od začátku, stejně potřebuju screenshoty z konce hry pod tenhle text... :)

Když čarujes jen Cure2 když je potřeba a máš titan zbraně, tak to jen tak tak vyjde.
SRAM příště určitě bude - není problém s ní pracovat - chová se úplně jako normální RAM, akorát se musí nejdřív aktivovat (2 instrukce a pak deaktivovat 2 instrukce).

littlef02.jpg (20584 bytes) littlef01.jpg (15570 bytes)


Čerpal jsi inspiraci z některých existujících GB her? Někteří bystřejší čtenáři už možná tuší z názvu Little Fantasy co by to mohlo být...

Já jsem viděl her na GB málo - asi deset komerčních a pak spíše amatérské. No a co se týká inspirace, čtenář nemusí být ani moc bystrý, aby poznal moji fascinaci sérií Final Fantasy. Vždyť vedle toho, že jsem chtěl zapůsobit na Simonku, je LF určitou snahou vzdát čest Final Fantasy.

Máš nějaké kamarády/známé na internetu, případně i z real life, kteří s tebou sdílejí zálibu v programování pro GBC?

Já jsem asociál, takže se moc s nikým nestýkám. Ale oslovili mne lidi, kteří tu zakládají tým pro programování na GBC.

To je zajímavé. Můžes prozradit něco víc? Jde o profesionální tým?

Já o nich zatím moc nevím. Jen to, že se zabývají internetem a linuxem a teď jednají s někým z Anglie o vývoji na GB.

Nikdy jsem nepřišel na to, proč se tak málo lidí věnuje programování pro GBC. Třeba u nás. Tvorba pro ZX Spectrum má takovou tradici, demoscéna dokonce ještě pořád žije, a na technicky podobný, a přitom o něco lepší hardware, v podstatě nikdo nic nedělá. Když se podívám co třeba za dema soutěžilo v GBDev, tak až asi na tři je to prostě hrůza. Napadá tě proč tomu tak je?

Asi je u nás vnímán GB(C) jen jako hračka pro malé děti. Mám pocit, že konzole se u nás začaly chytat až s Playstationem. Jinak vím, že Anglii je to skoro kultovni záležitost.

Jinak jsem zapomněl odpovědět na to, zda si GBC ted koupim. Nekoupím, počkám si na AGB. Ten má mít v sobě taky Z80 a když se do něj strčí starej cart, tak pozná, že je to na starýho GB a pobězi jako GB (oba procesory najednou pry vyuzit nepůjdou).

 

Pro Emulators CZ se vyptával 1.-8.záři .

 

 

Nahoru
© Emulators CZ - založeno v říjnu 1997. Grafický design - © Petrex Webdesign
Tyto stránky by nemohly existovat bez pomoci firmy InterneXt 2000