Emulators CZ - Logo vytvořil Zdeněk Musil

Poslední update:
24.12.1999, 18:30

Přístupy
od 24.12.1999:

  

Back In Time 2 Review
  Novinky

  Arcade emulátory

  Domácí počítače

  Konzole

  Handheldy

  Ostatní

  Kontakt
    ICQ #2562871
   
  Vyhledávání

Nic v menu nevidíte?  
Klikněte SEM!

 

Díky dovolené jsem dorazil domů o den dříve - a nelitoval jsem. Na stolku u telefonu se na mne už od dveří smála obálka z daleké Anglie. A co jiného by to mohlo být, než dlouho a toužebně očekávané CD, zaslané laskavým panem Chrisem Abbottem? A taky že jo... :-)

K CD je přiložen poměrně rozsáhlý booklet, kde krom popisu každého jednotlivého tracku je i zajímavý úvodník. Vedle líčení co všechno si Chris mohl koupit za peníze stržené prodejem prvního dílu :-) jsou zajímavé zejména chystané nové projekty. Za prvé znovuvydání úspěšného BIT1, remixovaného novou technikou v novém studiu (o tom jsem se tu ale už tuším zmiňoval, bude se jmenovat Back in Time Plus, a vyjde někdy v příštím roce). Těšit se můžeme také na třetí díl, i když poměrně překvapivě se o něm mluví jen velmi zdrženlivě a neurčitě. Přitom ještě před pár měsíci i oficiální stránka tvrdila, že materiálu je dost na dvě CD, a tudíž BIT3 vyjde někdy koncem ledna. Každopádně je zde opět seznam skladeb, které už jsou připraveny, mimo jiné Glider Rider, Last Ninja, Turrican 2, Zoids - prostě BIT3 bude ještě lepší! A jak vidíte, příště se tedy můžeme těšit na více prostoru pro Hubbarda...
Dalším zajímavým zmiňovaným produktem se zdá být CDROM, tématicky obsahující vesměs nevydané Hubbardovy práce z let 1994-95, kdy pracoval pro EA (tedy ten minulý čas není pochopitelně namístě, ještě tam pořád pracuje). Must buy too! Krom toho booklet obsahuje i kontaktní email adresy na všechny zúčastněné osoby, info o tom co zrovna dělají, pár zajímavých ale všeobecně známých URL, a minirozhovor s Hubbardem.

Tracks
Hardware
A nyní podrobněji k jednotlivým skladbám. Snad mi laskavý čtenář odpustí možná až příliš jásavý tón, ale nemohu si prostě pomoci... Je taky celkem těžké ke každé skladbě něco napsat, když se mi to líbí komplet, a navíc s recenzí audio nahrávek nemám valných zkušeností. Tedy spíš žádných. Ale sepsal jsem na co jsem se cítil...

Aztec Challenge, 3:10, Composed (C): Paul Norman, Arranged: Peter Connely
Orchestrální verze hudby z C64 hry. Asi by bylo příliš troufalé použít slova zklamání - je to prostě jen něco trochu jiného, na obdobnou hudbu už je člověk z množství současných her zvyklý.

Galway is God 2000, 7:38, C: Martin Galway, A: Jogeir Liljedahl
Remix známé stejnojmenné skladby, šířené v XM formátu, kterou vytvořil J.Liljedahl ze dvou Galwayových skladeb pro hry od Oceanu - Rambo a Green Beret. Myslím, že spojení dvou naprosto rozdílných motivů do jednoho dlouhého tracku je zbytečné, ale jinak - je to fakt pecka... Přesně to, proč jsem si BIT2 koupil, přesně kvůli tomuhle druhu hudby jsem ho chtěl. Loop ON.

Warhawk, 4:31, C: Rob Hubbard, A: Chris Abbott
Známá Hubbardova melodie, na které prostě nelze nic zkazit. Kvílivý kovový zvuk SIDu sice není tak výrazný, ale pořád to je dost na to, abyste skladbu poslouchali znovu a znovu... A jak říká booklet: Quite a lot of ring-modulation resulted in a diverse change of style for this track - the more zou listen, the more this is realised.

Roland's Rat Race, 3:47, C: Martin Galway, A: Jogeir Liljedahl
Na tuhle hru od Oceanu si sice vzpomínám, ale buď neměla na Sinclairu srovnatelný hudební doprovod s C64, nebo jsem měl rozbitej reprák. Dle tvrzení bookletu vznikla skladba zwavováním výstupu ze SIDu, a remix ji poznamenal jen málo. A je to znát.

Batman the Caped Crusader, 3:30, C: Fred Gray, A: Fred Gray
Stejný případ jako u předchozího tracku - na hudbu na Sinclairu si nepamatuji. Zkoušet v emulátoru jsem příliš líný, a ani to nemá smysl - tenhle styl mi moc nesedí, takže ani pokud tam je, nezapamatoval bych si ji. Říkají tomu snad "funk" či co... no ale ta kytara je fakt hrozně crazy... ;-)

Terra Cresta, 4:21, C: Martin Galway, A: Jogeir Liljedahl
Vznik stejně jako u čísla dvě - z Jogeirova XM remixu. Rozjezd je trochu pomalý, ale ke konci jsou příznivci Adlib muzacs ukojeni dosyta...

Scarabaeus, 3:44, C: Andromeda, A: Darren Izzard
Na poprvné nic moc, v této chvíli už mi CD hraje do sluchátek potřetí, a začíná se mi na něm proto líbit úplně všechno... ;-) Prostě - nepřekvapí, ale ani neurazí.

Rydeen, 3:09, C: Yukihiro Takahashi, A: Chris Abbott
Cover verze původně Galwaye z Daley Thompson's Decathlon. No, já si tedy z DTD nic podobného nepamatuju... Ale je pěkná.

Ghosts and Goblins, 4:27, C/A: Mark Cooksey
Klasika. Kdo snad nezná hru, určitě si při poslechu stejně bude říkat, že tohle už sakryš někde slyšel. Možná snad ten konec je takovej trochu... hmm... divnej, ale jinak prostě paráda. BTW - to jsem zvědav, jaká hudba bude u RetroFX GnG remaku, kdyby u té úžasné grafiky bylo něco jako tohle, určitě by už ani modemisti nebrblali na 40mb download... A BTW2 - Mark teď píše hudbu pro chystané Gameboy tituly francouzské provenience, takže ti z nás, kdož GBC mají, se mohou jen těšit...

Ivory Tower, 4:30, C: Dodlinger/Moroder, A: Jogeir Liljedahl
Další cover verze původně Galwayovy skladby ze hry Helikopter Jagd, což je název znějící tak německy, že není divu že jsem ji nikdy nehrál... :-) Galwaye ale můžu, další skvělý sound, který si zaslouží rotovat v mechanice dokud se laser neunaví.

Forbidden Forest, 3:29, C: Paul Norman, A: Peter Connelly
Stejný aranžér jako u úplně prvního tracku, který je mimochodem odpovědný i za vše, co slyšíte při hraní Tomb Raideru 4. Tenhle trochu strašidelný remix C64 originálu by tam zapadl, že by nikdo určitě nic nepoznal.

Wizball 2000, 7:08, C: Martin Galway, A: Gareth Dolloway
Když posloucháte nějaké velké staré C64/ZX128 music disky, Wizball themes tam chybí málokdy. Ostatně nechyběl ani v prvním BIT výběr (skladba č. 12). V tomhle trochu tanečním remixu se dozvíte proč. Mysl se pročišťuje... zrak zakaluje... tělo se začíná samo pohybovat... nejdřív se vlní břicho... a padá z něj tácek s jídlem... chytlavá melodie...

Driller, 8:35, C: Matt Gray, A: Darren Izzard
Nejdelší skladba na CD, ale když se člověk zaposlouchá, konec je tu až nečekaně brzo. Ten kovový zvuk, bubny i melodie - no, není to zrovna moje krevní skupina, ale poslouchá se to i tak pěkně.

Thalamusik 2000, 5:41, C: Rob Hubbard, A: Chris Abbott
Německy znějící název opět může odradit - ale to by byla chyba! Podtitul je Zzzap!64 reborn mix - pořád nic? Nu, stěžejní melodie pochází ze hry Sanxion, a pokud i teď nevíte, tak si buďte jisti, že jakmile tok tónů přeběhne přes krátký orchestrální úvod, vzpomenete si zatraceně rychle. Je pro mne moc těžké vybrat na celém CD jednu nejlepší skladbu, ale kdybych k tomu byl opravdu nucen, nad touhle bych váhal do poslední chvíle... (než by vyhrál Warhawk 8-) ). BTW i Sanxion byl už na prvním BITu.

Comic Bakery, 6:05, C: Martin Galway, A: Tomas Danko
Poslední kousek na CD... a zase musím říci, že ač mi název hry neříká vůbec nic, melodie zní proklatě známě - a proklatě dobře. Takový koncentrovaný Galway.

Kde ho vzít
Galeriee
A to je vše, přátelé... ale nezoufejte, ti majetnější si na prehrávači zapnou funkci Loop, a ti ostatní si mohou pustit CD znovu pouhým stisknutím tlačítka Play. Pokud ho ovšem mají, ale řekněme si to rovnou - jak by někdo mohl mít rád old gamez muzacs, a zároveň nemít tohle CD, když stojí jen 10 liber? A koupit se dá tady.

Odkazy
Odkazy
www.c64audio.com - tady si můžete koupit BIT1/2, poslechnout si MP3 ukázky ze všech zmíněných skladeb, a stáhnout si velké množství zajímavých MP3 od známých autorů
www.synsoniq.com - nejlepší online obchod s hudebními soundtracky
www.hvsc.c64.org - High Voltage collection, v ucelené sbírce SIDů si lehce můžete najít jak ta hudba zněla v originále...

| Evilmind |


Nahoru
© Emulators CZ - založeno v říjnu 1997. Grafický design - © Petrex Webdesign
Tyto stránky by nemohly existovat bez pomoci firmy InterneXt 2000