Emulators CZ - Logo vytvořil Zdeněk Musil

Poslední update:
16.3.2001, 23:30

Přístupy
od 8.12.2000:

  

MAME 0.37 beta 12 v obrazech
  Novinky

  Arcade emulátory

  Domácí počítače

  Konzole

  Handheldy

  Ostatní

  Kontakt
    ICQ #2562871
   
  Vyhledávání

Nic v menu nevidíte?  
Klikněte SEM!


(poslední verzi multiarcade emulátoru MAME si můžete vždy stáhnout na zdejší MAME stránce)

Bohužel na tomto místě nemůžu ponechat obvyklý odstavec o tom, že všechny popsané hry si snadno a spolehlivě stáhnete na mame.dk. Tento skvělý server bohužel z finančních důvodů skončil, a protože další velké servery končí pro změnu z důvodů legality, neznám v této chvíli žádný web, který by hostoval MAME romsety v dostatečné kvalitě. Jediným doporučením tak budiž IRC - síť NewNet, kanál #roms4free.

Galerie
Galerie
Hlavní novinkou této verze byla očekávaná podpora CPS2. MAME podporuje pochopitelně jen ty CPS2 hry, které jsou už emulovány ve Final Burnu. O kvalitách obou programů je jasno už delší dobu - Final Burn je mnohem rychlejší, takže používat MAME pro CPS2 je v této chvíli zbytečnost. Obrázky z níže uvedených her pocházejí všechny z Final Burnu, protože se mi fakt nechtělo je znovu típat v MAME.





Dungeons & Dragons: Tower of Doom - kliknutím na obrázek ho zvětšíte v samostatném okně (cca 90kb).




Vampire Savior: The Lord of Vampire - kliknutím na obrázek ho zvětšíte v samostatném okně (cca 60kb).




Super Street Fighter 2 - kliknutím na obrázek ho zvětšíte v samostatném okně (cca 60kb).




Alien vs. Predator - kliknutím na obrázek ho zvětšíte v samostatném okně (cca 90kb).




Marvel Super Heroes - kliknutím na obrázek ho zvětšíte v samostatném okně (cca 60kb).

Další početnou skupinou nových her je nová várka všemožných japonských mahjonggů, povětšinou s nějakou manga grafikou, a samozřejmě zcela nehratelných ani v případě, že víte, co je to mahjongg. Přeskakuji, a přecházím plynule k opravdickým hrám.



Robocop 2. Podle mnohých velmi očekávaný kus. Emulace sice není ještě úplně dokonalá (zřetelně vidět v intru), nicméně nemyslím, že by ji bylo možno vylepšit tak, aby se z téhle veskrze průměrné střílečky stalo něco extra. Nuda.



Street Fighter: The Movie. V téhle hře se namísto obvyklé pěkné kreslené SF grafiky setkáte s digitalizovanými postavami ala Mortal Kombat. Dokonce i stříkání krve jako by vypadlo přímo z MK. A nefunguje to - digitalizovaná verze se mi líbí ještě o něco méně, než ta obyčejná. Navíc rychlost běhu není z nejvyšších, i na rychlých strojích si budete muset pomoci frameskipem.



Pururun. Velmi zábavný logický rychlík. Klasické pokládání barevných kostek (zde jsou to jacísi pajduláci, grafika je hodně dětská) je vylepšeno o nápad, že každý pajdulák skrývá uvnitř ještě jednoho, jiné barvy. Jaká barva to bude se dá poznat podle očí primárního pajduláka. A tak je možné docela pěkně plánovat rozsáhlé zřetězené výbuchu, za které je pochopitelně hodně bodů. Některé kostky vybourat nejdou, nebo jdou až po několikerém výbuchu v jejich blízkosti. Občas zabírají i velmi podstatnou část herní obrazovky, a je třeba proklatě dobře přemýšlet, než kostku položíte, protože když vám dojde místo, nastává tzv. Dead Lock. Opravdu zábavná hra.



Emeraldia. Ve várce logických rychlíků této bety to není ten nejzábavnější, ale přesto se tu najde pár originálních nápadů. V každém levelu je třeba především osvobodit jakousi rybu, uzavřenou v barevných kostkách. Algoritmus jejího vysazování je trochu nemocnej, takže občas je ryba zdánlivě volná už od začátku, ale je prostě třeba odbourat pár zdí kolem ní či pod ní, aby jí to došlo. Fajn nápad je, že pokud složím barevnou řadu kostek, tak se neodbourá hned, ale jen se "nakřápne", a zničí ji zcela až další kostka stejné barvy, hozená na libovolnou část řady.




Blomby Car. Nejlepší nová hra v této betě. Skvělá rally z isometrického pohledu, s perfektní dynamikou pohybu auta, s dobře vybalancovanou obtížností jízdy na čas. Must download!



Cannon Ball. Variace na Puzzle Bobble. Úhel není nastavitelný, čili hra je poněkud jednodušší - ovšem nedá se říct, že horší.
Tinkle Pit. Variace na PacMana, roztomiloučká až k pláči.



Poitto!. Další docela originální logický rychlík. Hráč vždy hraje proti soupeři, ať už reálnému či ovládanému počítačem. Padající barevné kostky jsou tradiční, odbourávají se po třech v řadě, sloupci nebo úhlopříčce, a padají vždy po čtyřech ve čtverci, se kterým lze otáčet. Až potud nic nového. Vylepšením ale je, že za odbourané řady se škodí protivníkovi tak, že se mu některé kostky náhodně promění v hodiny. Ponechávají si svou barvu, ale nemůžou být součástí žádné odbourané kombinace kostek, dokud vteřinová ručička na nich neoběhne své kolečko, a nepromění hodiny zpět v obyčejnou kostku. Nápad je to docela nadějný, že? Navíc je hra provázena roztomilou animovanou grafikou dvou pajďuláků, a každá úspěšná akce jednoho má za následek nějakou vtipnost, která se přihodí druhém - sprcha, rána závažím, smrt žehem, proměna v králíčka apod. Bohužel největší slabinou (po delším hraní) se mi jeví fakt, že v mumraji po pár minutách hry, kdy oba soupeři mají většinu kostek proměněnu v tikající nadělení, je výhra či prohra spíše otázkou náhody, než nějakého umu...



The Karate Tournament. Celkem vyjímečná záležitost v obvykle zběsilých bojových hrách - opravdové karate, s absencí fatalit, mortalit, a jiných dnes již nutných úchylností, s přidělováním bodů za úspěšný uder (po kterém je boj na chvíli přerušen) atd. Animace bojovníků jsou krásně plynulé, a i když úderů není zrovna mnoho, vypadá to opravdu na pohled velmi pěkně. Ten co hraje už se asi tak nebaví, tak to půjčte sestře... ;-)



Mobile Suit Gundam. Bojovka s mechy, inspirovaná mechovskou anime ságou. Nuda - stejně jako u většiny robotických bojovek jsou postavy postiženy fatálním nedostatkem zajímavých úderů...



Cosmo Gang the Puzzle. Logický rychlík s divným principem a jen dvěma druhy kostek - zdí a ufounem. Sice jsem pochopil jak funguje odbouravání (ufon koulí se šipkou vždy ve směru šipky, zeď jen když zabírá komplet řadu), ale nezdálo se mi to zábavné ani trochu.
Ultra Balloon. Variace na Bubble Bobble.




Shocking. Obtížně zařaditelná akční hra, jednoduchá, ale přesto docela zábavná. V podstatě stále jde o variaci na poněkud lépe vyzbrojeného Pacmana, nicméně hra se trošku sama tlačí do RPG s příběhem... Ve většině místnosti je třeba něco sebrat, něco zabít, občas potkáte zajímavou mezihru, nějaký úkol za jehož splnění je bonus (zabít 40 netopýrů). Grafika je sympatická, a přeměna ve vlkodlaka v intru prostě nemá chybu.



Championship V'Ball. Volejbal není často počítačově zpracovávaným sportem, zřejmě proto, že na jeho simulaci toho nejde moc vymyslet. Všechny hry, co jsem zatím viděl, tak vypadají stejně jako tahle - jeden hráč přijme podání (předem vidí, kam dopadne, a musí tam naběhnout), počítačový spoluhráč mu nahraje na síť, a hráč sám se musí pokusit zakončit. Celkem to ujde, jen škoda, že krom skore si hra hlídá i čas, a klidně tak zápas přeruší v půlce...
Fighting Roller.



Strike Gunner S.T.G. Klasická vertikální střílečka, která vyniká především naprostou absencí backgroundu. Odvážný krok. Díky letu nad bezbarvou krajinou se tak z ní stává docela nudná záležitost, přestože třeba powerupy jsou řešené docela originálně.

| Evilmind |


Nahoru
© Emulators CZ - založeno v říjnu 1997. Grafický design - © Petrex Webdesign
Tyto stránky by nemohly existovat bez pomoci firmy InterneXt 2000