Emulators CZ Logo Přístupy od 12.7.1998

RECENZE HER PRO CALLUS


BirdmanZmar, já jsem Birdman a mám tu pro vás emulátomany reviews na Callus. Jsou tady všechny zatím podporované hry. Tahle stránka bývala dříve na mojí emulátormanii, ale nějak mi zavřeli server, tak jsem s diky přijal nabidku majitele téhle sajty a hodil mu sem svou nejlepší část - recenze na Callus. V přípravě jsou recenze i do dalších emulátorů, ale zatím se musíte spokojit s Callusem, který je stejně nejlepší.


[1941] [Cadillacks and Dinosaurs] [Captain Commando] [Carrier Air Wing] [Dynasty wars]

[Chikie Chiki Boys] [Final Fight] [Knights of the Round] [Magic Sword] [Mega Twins]

[Mercs] [Musle Bomber Duo] [Nemo] [Pnickies] [Quiz & Dragons] [Rockman The Power Battle]

[Saturday Night Slammasters] [Street Fighter 2 World warriors] [Street Fighter 2 Turbo / Hyperfighting]

[Street Fighter 2 Championship Edition] [Strider] [The King of the Dragons] [The Punisher] [Three Wonders]

[UN squadron] [Varth: Operation ThunderStorm] [Warriors of Fate] [Willow]

1941

1941

1941 je klasická střílečka, při které letíte nahoru a střílete všechno ce se hýbe. Už podle jména se dá odhadnout, že se hra odehrává v roce 1941 v době války mezi Amerikou a Japonskem (zajímavé je, že vyšla i japonská verze?). Letíte s letadýlkem a ratatatatatatata. Sem tam seberete nějaké to vylepšení zbraní, nebo wingmany. Klasika, existuje konverze snad na všechno (kromě PC). Má vysokou hratelnost, ve dvou se dost pobavíte. Za zmínku stojí snad jedině docelá dobrá hudba.

TYP HRY: vertikální střílečka

DOWNLOAD:Z DAVOVA ARCHIVU

VELIKOST:1400

HODNOCENÍ:


CADILLACKS AND DINOSAURS

Jungle

M16M16 2Kaďáky a dinosauřící je (i když se to z názvu možná nedá poznat) další bojovka od CapComu, jedna z novějších. Používá Qsound, takže ti z vás, co mají nový Callus, si užijou slušnou hudbu a zvuky.

HrdinoveV budoucnosti dinosauři opět obsazují zemi. A někteří hajzlící vycítili příležitost, jak si přilepšit. Pochopitelně, že tím hajzlíkem je šílený doktor, který mutuje lidi a dinosaury dohromady. Proti němu stojí tým čtyř mladých lidí. Tom, Hannah, Mustpha a Mass.

TomHannahTom (nalevo) je takový univerzální bouchač. Hannah (napravo) je zase kočka, která je zase lepší v používání zbraní (viz dále).

MustphaMassMustapha umí perfektně skákat a Mass je zase dvoumetrový devastátor. Tihle čtyři se celkem doplňují, když hrajete tři, je to celkem nářez.

Nepřátelé

Nepřátelé jsou ale taky celkem na úrovni a znepříjemňují vám to, jak to jen jde. Kromě nejrůznějších vojáčků, gangsterů a tlusťochů jsou to také různé druhy dinosaurů. Někteří z nich jen procházejí, jiní spí, ale když je naserete ...  A jako největší potvory jsou mutanti. Dávají dost zabrat.

AutoAby to nebylo tak jednotvárné, tak se dokonce projedete autem. A takhle to dopadne, pokud necháte řídit ženskou:

Ženská za volantem

Uzina vládneBazooka!Jak jsem se předtím zmiňoval, C&D vybočují z průměru několika dobrými nápady. Je tady mnohem více zbraní, než je zvykem v jiných hrách. Všude jsou to samé brokovnice, uzi, pistole nebo aspoň meče. Nejlepší zbraň je M16, protože tou se můžete ohánět i po tom, co vám dojdou náboje. Za dobrý nápad považuju umírání. Když znovu obživnete, ve všech Capcomáckých bojovkách sebou nepřátelé bezdůvodně seknou. Tady mají vážný důvod, protože váš příchod totiž nejdříve efektivně ohlásí déšť granátů. A váš hrdina dopadne za nimi s tvrďáckou hláškou na rtech : "Tak za to mi zaplatíte!" A pokud je daný život z dohozeného kreditu, máte navíc v ruce bazooku, a ta už nepřátelům zatopí!

Celkově se hra hodně povedla. Hodně dotírá na Final Fight, je lepší v grafice i hudebně, ale hratelností je o chloupek slabší.

TYP HRY: bijte je bijte je

DOWNLOAD:z avalonovy stránky

VELIKOST:4200

HODNOCENÍ:


CAPTAIN COMMANDO

Heroes

BitkaRobotCaptain Commando je jedna z bojovek, kterými CapCom vyniká. Máte na výběr čtyři postavy. Captaina Commanda, Ninju, Macka a Baby. Commando je klasický tvrďák, Ninja je Ninja. Mack je řezník s dvěma noži a Baby je malé děcko posazené do robotí konstrukce. To je taky nejsilnější. Jinak klasika. Jdete, mlátíte, sem tam seberete nějakou zbraň, jako je třeba raketomet nebo útočná puška. O zpestření se vám občas postará robot. Když odstraníte jejího majitele, můžete si do robota sednout sami a chvíli si užívat pěknou srandu. Jinak Commando nijak nevyniká, ale za zahrání stojí. Připomenu už jenom docela dobrou hudbu.

TYP HRY: bijte je bijte je

DOWNLOAD:z avalonovy stránky

VELIKOST:2500

HODNOCENÍ:


CARRIER AIR WING

Carrier Air WingCarrier Air Wing je zástupce horizontálních stříleček. Letíte z leva doprava, na výběr máte tři letadla - F15, F18 a A9. Mezi levely si můžete nakupovat různé zbytečnosti, jako jsou zbraně, větší palivová nádrž (energie se totiž ukazuje jako počet paliva???) a tak dále. Klasická střílečka. Je v podstatě stejná, jako hra UN Squadron (opravdu, rozdíly jsou minimální).

TYP HRY: horizontální střílečka

DOWNLOAD:z avalonovy stránky

VELIKOST:1400

HODNOCENÍ:


Dynasty Wars

Dynasty Wars (je jenom japonská verze), je další bojovka. Na výběr máte čtyři hrdiny, kteří pomáhají svému pánovi zvítězit v japonské občanské válce nebo co se to tam děje (japonsky neumím). Co je zajímavé, že z koně prakticky neslezete (na rozdíl od Knights of The Round) . Jinak hra v podstatě ničím nevyniká. Ale její pokračování Warriors of Fate rozhodně stojí za zahrání.

TYP HRY: bojovka

DOWNLOAD:SECTION B

VELIKOST:2200

HODNOCENÍ:starstarstar


FINAL FIGHT

Guy a CodyFinal Fight je podle mně asi nejlepší hra pro Callus. Haggaruv úchytUž kdysi na automatu jsem ji hrál jako šílený a teď ji hraju doma. Pořád. O co vlastně ve Final Fightu jde? Starosta Haggar, bývalý Wrestler, má drobný problém s místním gangem. A ten mu unese dceru Jessicu. Spolu s nasraným Haggarem jdou Jessicu vysvobodit ještě její kamarád z dětsví Guy a milenec Cody. Společně natrhnou prdel všem gangsterům a osvobodí Jessicu. Cesta za Jessicou je poměrně dlouhá, vede přes celé město a potkáte tam zajímavé soudruhy.

Dešrotované auto

Kterým kupříkladu úplně brutálně roztřískáte auta :-). Nepřátelů je spousta druhů, ale na pomoc máte jak různé druhy jídla, které obnovují ztracenou energii, tak různé zbraně, jako například olověnou trubku, meč, nebo vrhací nůž.

Všichni tři hrdinovéJak už bylo řečeno, můžete si vybrat mezi třemi hráči. Guy je nejrychlejší, ale nejslabší, Cody je o něco silnější a Haggar je sice pomalý, ale má brutální stisk. Kromě klasického kopání, mlácení, výskoků či superotoček, které ubírají i vám, je tady ještě možnost držení. To přistoupíte ke gangsterovi odněkud z boku, chytnete ho za triko (případně jako Haggar za ksicht), a už ho můžete kopat, fackovat nebo přehodit. Jako Haggar si ho můžete odnést někam nabok, nebo s ním vyskočit a sednout si mu na hlavu :-). Ale nepřátelé vám dělají to samé:-(.

Boj s tyčkouBoj s mečemAsi nejhorší, kromě bossů, jsou píchavci s nožíky, tlusťoši kamikadze a takový ti velcí řízci v červeném nebo fialovém. Jsou zatraceně silní a s oblibou vámi pohazují a třískají o zem :-(. Ale když už to všechno vytřískáte a závěrečný boss letí s křikem v oblaku rozbitého skla k zemi z padesátého patra, a Jessica odpočívá v náručí svého otce, oddychnete si a očkem hodíte na počítadlo kreditů, kolik že dolarů byste tam naházeli, hrát to na automatu (u mě je to už přes dvěstě dolarů :-). A teď už jenom čekat, až Callus bude umět i Final Fight 2 či 3, nebo nepřímé pokračování Violent Storm, což je definitivně nejlepší bojovka na automatech (3D paskvily jako Toshinden nepočítám). A nebo si zatím zahrát Cadillacs and Dinosaurs nebo The Punishera, kteří jsou možná v něčem i o chloupek lepší.

TYP HRY: bijte je bijte je

DOWNLOAD: z avalonovy stránky

VELIKOST: 1400 kBytes

HODNOCENÍ:


KNIGHTS OF THE ROUND

LancelotBitka s RytířemKnights of the Round , další bitka mezi Capcomáckými arkádami. Tentokrát ale nemlátíte gangstery jako ve Final Fightu nebo Punisherovi. Tentokrát má hra další lákadlo. Děj je totiž přebraný ze staré britské legendy. Kdo by neslyšel o králi Artušovi, meči Excaliburu nebo čaroději Merlinovi? Nedávno u nás v televizi (ani ne rok) běžel docela dobrý film, který se právě tímhle zabýval. Hra byla udělaná právě podle tohoto filmu. Všechny postavy připomínají svou předlohu.

Na koníčkoviBirdmani (ne já, ty postavičky)Hrajete tedy za Artuše, Lancelota nebo Percivala. Oháníte se mečem, šavlí nebo sekerou a bijete nepřátele. Ti jsou opravdu tvrdí, kreditů naházite nespočítaně, než všechny dobijete. Zvlášť ti na pravém obrázku jsou zajímaví. Ve hře se jim totiž říká Birdmani. Já s tím nemám pochopitelně nic společného, ale dost mě to pobavilo, když jsem poletoval a zabíjel své jmenovce. Ale stejně jsou to potvory, takže bacha na ně. To jejich brnění jim dává zatracenou odolnost (to by tak hrálo, aby se dal Birdman snadno zabít :-)

TygříciTvrďákNebijete jenom klasické obrněnce, ale třeba i takové tygříky. A někdy, když máte štěstí, dostane se vám pod ruku kůň. Ze sedla se hned líp seká. Já koni ale nějak na chuť nepřišel a radši jsem bojoval pěšky. Sedal jsem si na něj jenom tehdy, když jsem chtěl nějakému nekamarádovi zabránit, aby na něj nevlezl a něco na mně nezkoušel.

Jak už jsem říkal, hra je docela těžká, hlavně někteří bossové (třeba ten magor s kladivem) jsou pekelně tvrdí.

Blbec s KladivemFantomAle třeba i ten frajer napravo, zvaný Fantom vám dá celkem zabrat. Ale nic, co by se (po pár kreditech) nedalo zvládnout. Další pěkní vymaštěnci jsou kouzelníci. Ty svině se teleportují a házejí nechutné zápalné kuličky. Brrr. Netřeba dodávat, co se vám stane, když vás trefí.

Blbec s mečemArtuš králemA o co vlastně jde? No pochopitelně o cestu za svatým grálem. Na pravo vidíte, jak Artuš fasuje grál od Merlina a stává se králem všech Britů. Ale jak už jsem řekl, cesta za grálem není nic jednoduchého. Takže, rytíři, DO ZBRANĚ!

TYP HRY: bijte je bijte je

DOWNLOAD: z avalonovy stránky

Pozor, soubor je vadný, musíte ho opravit PKZFIX. Hra pak funguje, i když s chybkami v grafice pozadí. Všechny ostatní mirrory, které jsem zkoušel, měly stejnou chybu. Až vypátrám dobrou verzi, dám vám vědět.

VELIKOST: 2300 kBytes

HODNOCENÍ:


MAGIC SWORD

Magic SwordSpolečníkMagic Sword je poměrně povedená a hratelná plošinovka/mlátička. Klasicky jdete kupředu, mlátíte nepřátele, berete věci. Dobrý nápad je, že můžete osvobozovat další lidi, kteří potom bojují s vámi. Další povedený nápad je vylepšování. Ano, vaše postava má určitý level, který se jí zvyšuje s počtem zabitých nepřátel. Hra je hodně rozsáhlá (přes padesát levelů) , hratelnost je ucházející, ale na takové pecky jako Final Fight nebo The Punisher nemá. Ale pokud máte rádi Fantasy...

TYP HRY: plošinová fantasy bitka

DOWNLOAD: z avalonovy stránky

VELIKOST: 1400 kBytes

HODNOCENÍ:


|

MEGA TWINS

Magic TwinsMega Twins (v japonské verzi Chickie Chickie Boys) jsou úplně tuctovou, nepříliš zábavnou plošinovkou orientovanou tak na osmileté děti. Pokud doma nemáte malého bratříčka nebo sestřičku, nebo pokud nejste infantilní, není o co stát.

Mega Twins se dají hrát i v emulátoru Mame.

TYP HRY: plošinovka

DOWNLOAD: z avalonovy stránky

VELIKOST: 1400 kBytes

HODNOCENÍ:


MERCS

Mercs

Mercs jsou docela dobrá hra. Slyšel jsem, že je to údajně pokračování bomby Commando. Je to možné, protože to opravdu jako Commando vypadá. Pochopitelně, grafika je mnohem lepší, zvuky taky na úrovni, je tady podpora až tří hráčů najednou ! Z IKARI Warriors si Mercs vypůjčili možnost nasedání do tanků, objevili se závěreční bossové... Mercs stojí za vyskoušení.

TYP HRY: vertikální chodička střílečka

DOWNLOAD: z avalonovy stránky

VELIKOST: 1700 kBytes

HODNOCENÍ:


Muscle Bombers Duo

all Fighters

BitkaMuscle Bombers Duo (a Saturday Night Slammasters, protože jsou to vlastně dvě stejné hry) je bitkařina typu Street Fighter, i když ne tak dobrá (ačkoliv má v megabajtech dvakrát tolik). Je to jedna z novějších her, takže navíc nefunguje zvuk. O co vlastně kráčí? O wrestlingu jste už určitě někdy slyšeli. Dva řízci si v ringu vyvádějí neuvěřitelné věci. A někdy i tři nebo čtyři. A to je případ Bombera. V ringu jsou vždy čtyři a všechny čtyři můžou ovládat lidi, což je asi jediná věc, pro kterou by si Bombera vyplatilo zahrát.

BiffCraterGunlocHaggarJumboOni

RastaScorpStingrTitan

Hraje se na týmy (odtud to duo). Pokud hraje jenom jeden čilavěk, druhého hráče mu řídí počítač. Paleta úderů mi připadla trochu chudá, ale na druhou stranu, nehrál jsem Muscle Bombera dost dlouho, takže jsem na ně asi nepřipadl. Co je ještě zajímavý detal, jeden z bojovníků je Haggar z Final Fightu a když vyhraje, Jessica mu příjde pogratulovat.

Muscle Bombera (nebo Slammasters, protože je to opravdu skoro to samé), si zahrejte, pokud máte hodně lidí a joysticků, nebo si chcete s kámošem zahrát kooperativně.

TYP HRY: bojovka/soubojovka

DOWNLOAD: z avalonovy stránky

VELIKOST: 6200 kBytes

HODNOCENÍ:starstarstar


NEMO

NEMONemo je další taková nepříliš povedená hra. Je to v podstatě plošinovka. Tyčkou mlátíte balónky, které na vás nalétávají, někdy pro změnu bijete do vzducholodi. Sem tam musíte vyskočit, aby vás nesrazila zeď... Ano, jak jste možná poznali z obrázku, stojíte na vlaku. Možná že se opzději děje i něco jiného, ale já to po pěti minutách vzdal. Nemo není hra, která by si nějak udržela pozornost :-(.

TYP HRY: plošinovka

DOWNLOAD: z avalonovy stránky

VELIKOST: 1300 kBytes

HODNOCENÍ:


PNICKIES

PnickiesPnickies je sice jenom v japonštině, ale to vůbec nevadí. Je to taková nějaká obdoba Tetrisu, docela dobře zpracovaná po grafické stránce. Tedy : do krabice vhazujete barevné kostičky, které vám padají z hora a snažíte se je umístit tak, aby vytvořili určitou barevnou skupinu. Až se vám to povede, spojené kostičky zmizí a z vrchu padají další. A to jde tak dlouho, dokud máte kostičky kam dávat. Víc sbnad říkat nemusím, Tetris hrál přece každý, nebo ne? Jestli se někdo takový objeví, ať se mi ozve na , udělám s ním rozhovor.

TYP HRY: logická

DOWNLOAD: z Davova archivu

VELIKOST: 700 kBytes

HODNOCENÍ:


Quiz and Dragons

Quiz and Dragons jsou zatraceně netypická hra. V podstatě je to něco jako náš televizní RISK obalený do podoby fantasy hry. Dostáváte různé otázky (ze všech možných oblastí, neameričani mají z padesáti procent smůlu )a tím že je odpovídáte správně, porážíte potvory. Když odpovíte špatně, ubívá vám energie. Pokud umíte dobře anglicky, můžete si vyzkoušet své chabé znalosti, ale jinak to nemá smysl. Snad jedině poslechnout si digitální hudbu, která je tradičně na výborné úrovni.

TYP HRY: logická

DOWNLOAD: z Avalonovy stránky

VELIKOST: 1000 kBytes

HODNOCENÍ:starstarpulstar


ROCKMAN THE Power Battle

Rockman Players

EskymákBalvanRockman the Power Battle je taková netypická hra. Je jenom v japonštině a má obrovské nároky na paměť - 24 MB. Jak asi vidíte z obrázků, zase je spíše pro ty mladší. O co vlastně jde? Je to střílečka. Ale ne taková klasická. Od těch se liší tak, jak se liší Street Fighter od ostatních Capcomáckých bojovek. Ano, je to soubojovka. Vždycky vpadnete na nějaký ostrov, kde svedete bitvu s jejím obyvatelem. Až ho odděláte, jdete na dalšího. Je to sice originální, ale moc zábavné to není i když hrát to celkem jde. Zkuste a uvidíte, možná že právě tohle jste celou dobu hledali.

TYP HRY: plošinovka

DOWNLOAD: z avalonovy stránky

VELIKOST: 32000 kBytes

HODNOCENÍ:star


Saturday Night Slammasters

Saturday Night Slammasters je prakticky to samé, jako Muscle Bomber Duo. Není mezi nimi žádný větší rozdíl.

TYP HRY: bojovka/soubojovka

DOWNLOAD: z avalonovy stránky

VELIKOST: 6300 kBytes

HODNOCENÍ:


STREET FIGHTER 2

World warrior/Turbo/Hyperfighting/Championship edition

Hopsa HejsaPolibekStreet Fighter 2. Klasika všech klasik. Tahle hra je snad nejznámnější arkáda vůbec. Její konverze byly vytvořeny prakticky na všechny počítače a konsole, které existovali (i na PC pochopitlelně). Holywood dokonce natočil film Street Fighter (no nic moc).

Existuje spousta verzí (turbo, champion ship...), ale nějak zvlášť se neliší (snad jenom v tom, že v původní verzi se nedalo hrát za Bizona a další supertvrďáky). Na rozdíl od většiny ostatních bojovek je to spíš soubojovka. Porazíte jednoho protivníka a pak jdete na dalšího. A když je všechny vymlátíte, pobijete se s šéfíky maskovaným Vegou, černým Sagatem a nakonec s hlavním parchantem Bizonem. A když porazíte i toho..... tak jste vyhráli.

Všichni Hrdinové

BlankaChun-LiBojovníků je pochopitelně spousta, každý má své vlastní pohyby a nějaké ty speciální taky mají (ne sice tolik jako v Mortal Combat, ale celkem to stačí). Ovládání na automatu je trochu moc složité (šest funkčních tlačítek!!! - tři druhy kopu, tři druhy krytí), ale to se dá zvládnout po nějaké té době a kreditech. Co se týče bojovníků, těžko říct, který je nejlepší. Každý má své výhody a nevýhody, některý je rychlejší, jiný má zase větší dosah. Každému vyhovuje někdo jiný.

DhalsimGuileKenRyuBrazilčan Blanca je šílená zelená bestie, která navíc probíjí elektřinu. Není moc rychlý, ale s oblibou se zakusuje soupeřům do obličeje. Číňanka Chun-Li ovládá kung-fu a poletuje kolem jako šílená. Její kmitající noha taky není nijak příjemná.

SagatZangiefVegaBalrog

Mystik Dhalsim z Asie má velice nepříjemné natahovací končetiny a skvělý náhrdelník z lebek. Můj oblíbený, mimochodem. Američan Guile je zkušený bitkář, ale celkem jsem s ním nějak neměl problémy. Další američani Ryu a Ken jsou si hodně podobní a lítají z nich nepříjemné ohnivé kuličky.

SagatHondaBisonBalrog je první zástupce černých tváří ve Street Fighterovi. Zangief je obrovský rusák, se kterým budete mít problémy, pokud si ho necháte dojít k tělu. A Honda, japonský bojovník sumo vám taky ukáže, že rychlost není všechno a někdy pomůže jenom hrubá síla.

A ti slíbení bossove? Druhý čenoch, obrovský negr SAGAT, který z vás udělá sekanou ani nemrknete. Maskovaný Vega, který vás rozpárá svým ocelovým břitem. A Bison, maximální svině. Až mu rozbijete hubu, můžete si říct: jo, jsem dobrej!

Za zmínku stojí ještě pozadí. Je jich tu spousta, stejně jako bojovníků. Jsou neustále v pohybu (v číně jezdí chlap na kole, na letecké základně letci povzbuzují bojovníky ...) a vypadají docela dobře. Celá hra vypadá dobře a pokud jste ji ještě nehrálí, neprohloupíte.

TYP HRY: bojovka - soubojovka

DOWNLOAD:

Street Fighter 2:z avalonovy stránky

VELIKOST: 3400 kBytes

Street Fighter 2 Turbo / Hyperfighting:z avalonovy stránky

VELIKOST: 3500 kBytes

Street Fighter Championship:z avalonovy stránky

VELIKOST: 385 kBytes (vyžaduje SF2 Turbo/Hyperfighting!)

HODNOCENÍ:


STRIDER

StriderRobotekStrider je docela povedená plošinovka. Odehrává se někde v rusku a tvým úkolem (pokud ho přijmeš) je likvidovat komunisty. Hlavní hrdina je akrobat, má paprskový meč (jeho velikost se dá postupem času zvyšovat) a NEMÁ rád komunisty. V jejich likvidování mu pomáhají různí robůtci, kteří běhají kolem něj a pomáhají mu likvidovat na co narazí. Nic světoborného, hodně se to podobá Mission Impossible, ale je to docela hratelné. A dá se hrát i v emulátoru MAME.

TYP HRY: plošinovka

DOWNLOAD: z avalonovy stránky

VELIKOST: 2000 kBytes

HODNOCENÍ:starpulhvězda


THE KING OF DRAGON

WyvernKing of Dragons je další hra, kterou jsem už kdysi pařil na automatu. Stylově je to v podstatě zase bitka, ale jaká bitka. Na výběr máte pět hrdinů. Bojovníka, Klerika, Elfa, Trpaslíka a Mága. Ano, je to Fantasy. A takové to klasické fantasy, ne jako třeba Artušovi Knights of the Round. Cestujete po phádkové zemi, zabíjíte monstra, trénujete se... Ano, v King of Dragons se dá vylepšovat, jako ve zmiňovaném Knights of Round.

Dragon RiderOrc KingMummyMinotaurus

All heroesKaždý z pěti hrdinů je totiž jiný než ostatní, vyžaduje jiný přístup a druh hraní. Zatímco třeba elf střílí z luku, ale zblízka je slabý jako moucha, musí mezi nepřáteli kličkovat a nepouštět si je k tělu, bojovník, klerik a trpaslík mají dosah krátky, takže se musí k nepříteli přiblížit na tělo. Stejně tak je rozdíl v rychlosti cvičení. Některým to trvá dýl, některým míň.

ClericDwarfElfFighterMage

CyclopsHydraPostavy jsou celkem vyvážené, neexistují super silné a super slabé (i když maximálně vycvičený kouzelník...)

Nepřátel je spousta druhů, závěreční bossové jsou všelijaké takové fantasy stvůry (draci, wyverni, Hydra, Obří pavouci, orkové...) a jako hlavní nepřítel na vás čeká rudý drak, který vám dá pořádně zabrat. Kromě vylepšování navíc nacházíte lepší zbraně, štíty, luky...

A pro kruté pařby jsou tady navíc kouzla. Jsou to takové kuličky, které se vznášejí, můžete je tlačit před sebou. A až příjde do tuhého, bum a je to. Padají blesky, šlehá oheň... Zvlášť pěkné kouzlo je tohle : Žábovač. Když do něj praštíte, nepřáteleé se změní v takovéhle krásné žabičky. Kvák!

Celkově je King of Dragon perfektní hra, plná netypických nápadů (třeba zapastěné bedny, které se vás pokusí sežrat, když k nim příjdete) a skvělé zábavy. I hudba je klasicky docela dobrá, prostě nahrajte si a hrajte.

TYP HRY: bijte je

DOWNLOAD: z avalonovy stránky

POZOR! Soubor je zapakovaný pod ZIP95 a jména romek jsou špatně. Buďto soubor rozpakujte pod 95 a pak opravte jména, nebo v normálním zipu a hned přepisujte jména souboru. Správné jméno je kod + číslo, poslední uvedené. Pokud je to jednociferné číslo, přidejte nulu. Někdo mezi kod a číslo napsal ještě i typ romky :-(.

VELIKOST: 2300 kBytes

HODNOCENÍ:


THE PUNISHER

RobotíciPistolka THE PUNISHER společně s Final Fightem a Cadillacks and Dinosaurs tvoří trojku nejlepších her pro Calluse (než Bloodlusti dodělají emulaci Capcom System Boardu 2). Stejně jako Dinosauři používá Qsound, takže se těšte na slušnou hudbu i zvuky.

Pro ty z vás, kteří mají minimální komiksové vzdělání pár slov o hlavním hrdinovi. Jako každý normální občan měl kdysi ženu a dítě. Pak se k jejich pikniku připletli gangsteříci a co čert nechtěl, nějak se netrefili. A tak vznikl Punisher, původně záporná postava. Punisher (Trestatel) si totiž mimo jiné přividělává jako nájemny vrah, ale zabíjí jen ty, co si to zaslouží.

Baseballová pálkaSekera!Pokud jste snad náhodou viděli pokus o filmové zpracování s Dolphem Lundgrenem v hlavní roli, rychle na to zapoměňte. Film byl děsný, ale komiks má ve Státech obrovskou popularitu. Punisher Totiž není nějaký vyměklý Superman. Na zločince má vlastní názor. Mrtvej zločinec, dobrej zločinec. A tak to má být. Punisher jde kupředu brutálně, naprosto se nestará o nějakou morálku. Stal se horším než ti, které loví....

VýslechJak si myslíte, že dopadne chlapec na levém obrázku, potom, co rychle všechno vybrebtá? Ano, Punisher ušetří státu peníze za elektriku do elektrického křesla. A udělá to rád.Uzi

Jeden z hlavních Punisherových "kamarádů" je KINGPIN, obrovský nafouklý pytel, který má zatraceně bystrý mozeček, který pochopitelně používá na to, aby ostatní obral a sobě přidal. Punisher a jeho kamarád (dostal ho jenom proto, aby byla možná hra dvou hráčů) Nick Fury jdou po něm.

M 16Robotek

Ve stehenním pouzdře pistoli pro ostré bitky, sevřené pěsti pro případ, že by potkali někoho nesympatického, vydávají se hrdinové na cestu. A nesympatických lidí potkávají spousty. A skoro každý z nich má nějakou zbraň. To se ani Punisherovi ani Nickovi nelíbí, tak jim je berou a používají je sami. Škoda, že každá zbraň má jen omezený počet používání (ale zase na druhou stranu, mlátit do někoho baseball pálkou, až se o něj roztříská, má taky své kouzlo). Zbraní je požehnaně.

Tvrdá bitkaStačí se jenom podívat po okolních obrázcích. Když je opravdu krize a na scénu vyskáčí chlapci se samopaly, nebo terminátoři, což jsou zatracené potvory, Punisher tahá z pouzdra pistoli a BLAM BLAM BLAM !!!!Ale ne vždy jsou síly vyrovnané. Někdy je opravdu kumšt přežít. Ale všechno nakonec dobře dopadne a Kingpin příjde o svůj panelák. O kejhák bohužel ne, podaří se mu zdrhnout. Musíme počkat na Punishera 2.

The End

TYP HRY: bijte je bijte je

DOWNLOAD: z avalonovy stránky

VELIKOST: 3900 kBytes

HODNOCENÍ:


Three Wonders

PredatorThree Wonders jsou tři různé hry, orientované směrem spíš k těm mladším, ale to jim neubírá nic na kvalitě. Three Wonders obsahují plošinovku, střílečku a logickou hru. Nejlepší je asi plošinovka. Pobíháte se svým skřetem, střílíte salvy ze svého raketometu, zabíjíte potvory... klasika. A k tomu vám hraje skvěle úderná hudba, přesně to pravé pro takovou plošinovku.

Flyer 2Flying MachineLítací část je hodně podobná hře Dragon Breed (Ragepack), ale je mnohem líp zpracovaná. I tady hraje dost solidní hudba.

LogicLogická část je asi nejslabší, postrkováním zdí likvidujete nepřátelsky naladěné potvory. Nic moc.

Three Wonders si zaslouží pozornost hlavně kvůli plošinkové části. Na Callusu je to jedna z nejlepších. Proto taky dostává čtyři stary, i když zbylé dvě hry jsou na tom o chlup hůře.

TYP HRY: plošinovka/ střílečka/ logická

DOWNLOAD: z avalonovy stránky

VELIKOST: 2400 kBytes

HODNOCENÍ:


UN SQUADRON

UN squad

Výběr pilotůUN squadron je naprosto běžná horizontální střílečka. V japonské verzi se jmenuje AREA 88. Jinak je nesmírně podobná hře Carrier Air Wing, jsou to prakticky dvojčata. Stejný systém nákupu, stejné ovládání, stejně to vypadá... Jenom ve jménech letadel a trochu v grafice je rozdíl. Ale jinak je to docela hratelná střílečka. CA Wing je asi lepší. Vyzkoušejte, sami uvidíte. A mužete na to použít i MAME.

TYP HRY: horizontální střílečka

DOWNLOAD: z avalonovy stránky

VELIKOST: 1200 kBytes

HODNOCENÍ:


VARTH: Operation Thunderstrom

VarthVarth je klasická střílečka, podobná 1941. Letíte vzhůru a střílíte jak o život. Moc se toho o ní napsat nedá, co už bych nenapsal o 1941. Snad jen to, že stejně jako 1941 stojí za zahrání.

TYP HRY: vertikální střílečka

DOWNLOAD: z avalonovy stránky

VELIKOST: 1500 kBytes

HODNOCENÍ:


Warriors of Fate

HeroesWarriors of Fate je pokračování Dynasty Wars, teď už naštěstí i v angličtině. Opět jako sluhové svého pána bránite bezpráví a takdále. Tentokrát je zde pět bojovníků. Tvrďák námořník Portor, zuřivý Kassar, můj nejoblíbenější, šermíř Sabutai,starý lučištník Kadan a žoldák Abaka.

ABAKASekeřička za dva zlatýHlavní hnusák dělá problémy a hrdinové mu jdou pochopitelně zakroutit tipec. Stejně jako v Dynasty začínáte na koni. Já osobně sice dávám přednost boji zblízka, ale to záleží na vás.

Každý z bojovníků má pochopitelně různý styl boje. Kadan je chudák, pokud hraje sám. Ve dvojici je skvělý na ostřelování, ale sám nemá šanci.

SabutaiPan IhaháSabutai je šermíř, i když hodně používá pěsti. Jeho stylem je rychlé sekání nepřátel na kousky a kličkování před silnějšími. Abaka je silnější vydání Sabutaie. Portor a Kassar na zbraně kašlou, poradí si holýma rukama. Jejich způsob boje je chytit nepřítele, trochu mu otřískat držku a prásknout s ním nějakým hodně brutálním způsobem o zem, až mu všechny kostičky v těle zavržou, případně ho použijí jako projektil a pošlou ho do láskyplné náruče ostatních nepřátel, kteří se pochopitelně všichni složí k zemi.

KousChramstChňap

Kassar je Total Brutal, jedním z jeho oblíbených triků je zavěsit se nepříteli na krk a pořádně zakousnout....

BlitkaPalička na MasoJako vždycky se to nepříteli nelíbí a snaží se vás třískat jak jen může, a někdy může víc, než si dovedete představit. Ale na pomoc si pochopitelně můžete zbírat všeliké zbraně a těmito nástroji holotě bezbožné v odchodu na věčnost pomáhat... Klasicky jsou tu různé meče, Sai (taková vidlička), palice, tlouky, sekery a tak podobně.

Zlej ChlapecLáska...Ale zlo pochopitelně nemá šanci.

Třískáte a třískáte, chlapci nepřítele umírají po houfech a ten chudák je z toho pochopitelně dost nešťastný. Když už ho přichytíte, nechá si dát ránu, a pak radši skočí ze skály.

Takže všechno dobře dopadne, a za dobrou službu... po všem tom zabíjení dostane člověk trochu chuti na lásku, ne?

Warriors of Fate je vynikající bojovka s historickým pozadím, několika skvělými chvaty a dobrou hudbou - používá Qsound. Docela dotahuje na trojku Final Fight, Dinosaurs a Punisher. Vcelku doporučuju, je to zábava.

TYP HRY: bijte je bijte je

DOWNLOAD: z avalonovy stránky

VELIKOST: 3800 kBytes

HODNOCENÍ:


WILLOW

Willow

Willow je další plošinovka pro malé děti. Ale je rozhodně lepší a hezčí než třeba Mega Twins. Má celkem pěknou grafiku, docela dobře se hraje... Vyzkoušejte a uvidíte. Třeba vás chytne. A pokud nemáte doma Callus, zkuste to přes MAME.

TYP HRY: plošinovka

DOWNLOAD: z avalonovy stránky

VELIKOST: 1700 kBytes

HODNOCENÍ: