Emulators CZ - Logo vytvořil Zdeněk Musil

Poslední update:
27.3.2000, 18:30

Přístupy
od 27.3.1999:

  

Metal Slug (NeoGeo)
  Novinky

  Arcade emulátory

  Domácí počítače

  Konzole

  Handheldy

  Ostatní

  Kontakt
    ICQ #2562871
   
  Vyhledávání

Nic v menu nevidíte?  
Klikněte SEM!

 

Metal Slug, Nazca 1996 (9669 bytes)

Metal Slug je v podstatě jednoduchá akční hra - voják postupující zleva doprava, může běhat, skákat, krčit se, střílet, házet granáty, používat malý tančík, bojovat nožem... Podobných her existuje spousta, a to i s podobně skvělou grafikou. Ale Metal Slug nabízí něco navíc - zcela mimořádnou porci zábavy a hratelnosti. Hra je doslova nabita různými humornými situacemi, povětšinou spojenými s různými způsoby umírání nepřátel. I obyčejné zastřelení vojáka způsobí jeho směšné zhroucení s šílenou grimasou. A rozhodně to není nějaké zabíjení pro zabíjení - nepůsobí to imho vůbec násilnicky, a proto hru lze doporučit všem věkovým kategoriím...

Hlavním cílem hry je hnát se doprava seč síly stačí, a zabít všechno co se hýbe, krom dlouhovlasých svázaných zajatů, které je naopak třeba osvobodit. K jejich osvobození stačí překvapivě do nich střelit, a hned z nich spadnou provazy, kterými jsou svázáni (doma to nezkoušejte, děti...). Na konci každého z šesti levelů je třeba zničit velkého mechanizovaného bosse.

Ovládání:
směrové šipky - pohyb do stran, skok a skrčení
A - střelba
B - skok
C - granát
dolů+B - opuštění tanku
A+B - tank kamikadze

Základní výzbrojí hlavního hrdiny je pistole s neomezeným počtem nábojů, a bojový nůž sloužící k zapichování nepřátel zblízka, případně k osvobozování zajatců, a deset granátů. Další výzbroj je třeba posbírat v bonusech, které porůznu vypadávají z rozstřílených budov, truhel apod. Jsou to:
bedna s granáty (Ammo Box) - doplní překvapivě zásoby granátů. Granát je zbraň působící ničivě na všechny druhy nepřátel, přičemž námi ovládaného vojáka výbuch zranit nemůže. S každým novým životem dostaneme do začátku 10 granátů. Pokud dojde k sebrání bedny v době, kdy je voják v tanku, doplní se krom granátů i náboje do tanku.
bedna s náboji (Bullet Box) - doplní náboje pro libovolnou zbraň, kterou voják právě má. Pokud má jenom pistoli, alespoň přibudou nějaké ty body ke skore...
H - těžký kulomet (heavy machine gun), 200 nábojů. Je o něco lepší než pistole, a hlavně se s ní dá střílet do všech směrů.
S - kulovnice (shotgun), 30 nábojů. Skvělá na skupiny nepřátel, protože je zasáhne všechny. Také nepřátelé, kteří se shovávají za železné štíty, poznají marnost svého počínání. Trošku nevýhodou je omezený dostřel a přece jen nějaká ta doba potřebná k nabití.
F - plamenomet (flameshot), 30 nábojů. Po jeho aplikaci nepřátele opravdu rozkošně hoří. :-) Krom pěkného visuálního efektu má i slušný účinek, zasáhne a spolehlivě zabije jedním výstřelem nepřátele na celé obrazovce (pokud stojí v dráze střely, samozřejmě).
R - raketomet (rocket launcher), 30 nábojů. Rakety mají skoro stejně ničivý účinek jako granáty, ale přece jen se s nimi mnohem lépe míří. Mojí oblíbenou zbraní nicméně zůstává plamenomet.
tank - skvělá věc, malý tančík, do kterého se dá nastoupit, a který je poškoditelný pouze těžkými zbraněmi, obyčejní vojclové se můžou snažit jak chtějí... Základní výzbrojí tanku je těžký kulomet s neomezeným počtem nábojů, granáty jsou nahrazeny dělem s mnohem větším účinkem. Pokud dojde ke zničení tanku, může z něj voják celkem snadno vyskočit, a pokračovat dál v boji bez ztrát na jeho vlastní energii. Dobrou taktikou je také proto obětování tanku, využití jeho výbuchu k poškození silných nepřátel. Největší nevýhodou tanku je, že se nemůže otáčet, a také jeho skoky jsou poněkud mdlé. BTW - tank Metal Slug dal jméno i celé hře.
kanystr - doplní životy tanku.
Dále je ve hře spousta dalších předmětů (ryby, prasata, peníze...) jejichž sebrání pouze působí kladně na výši skore.


Level 1

zničený boss na konci prvního levelu (26267 bytes)Začíná seskokem kamsi do džungle v jihovýchodní Asii. Cesta vede stále doprava, je třeba všechno zabít a zachránit všechny zajatce (snadný návod na dohrání hry :) ). Pozor na to, že pokud zahynete, nepočítají se osvobození zajatci a tudíž se nekoná ani tučný bonus na konci levelu. První dva zajatci jsou v pohodě, pak přiletí helikoptéra - shazuje bomby, ale před těmi se dá v pohodě uhnout a navíc jdou i sestřelit. Navíc bomby shazují helikoptéry vždycky po čtyřech. Teď následuje řeka, protékající lesem - pozor na potápěče vyskakující z vody s torpédem. Skoro všechny chatrče se dají zcela zničit, tak proč toho nevyužít. Nejlépe je střílet po žlutých vybuchujících sudech, ty zdemolují jakoukoliv nepřátelskou strukturu s jistotou. Po chvíli celkem lehkého boje je tu první TANK! Hupky dovnitř, zničit druhou helikoptéru. Další velkou nepřátelskou strukturu lze snadnou dostat střelbou do velkého sudu s nápisem DANGER. Třetí zajatec. Cestou vzhůru k vodopádům pozor na několik protijedoucích tanků. U druhého vodopádu začít střílet vzhůru - je tam skrytá plošinka, odkud nakonec spadnou dva další zajatci. Poslední dva zajatce úplně na konci levelu lze osvobodit střelbou. A je tu závěrečný boss - jakýsi kanon umístěný těsně nad vodní hladinou pod velkou strukturou, odkud útočí několik nepřátelských vojáků. Její zničení poškodí kanón, navíc ten nemůže příliš manévrovat takže to opravdu není důstojný soupeř, přestože se s blížícím koncem snaží střílet nepříjemné laserové střely. Konec levelu, bohus za zachráněné zajatce a případně za přežití tanku.

Level 2

idylka na lodce... (17499 bytes)Seskok padákem do okupovaného Londýna, vpravo právě probíhá vojenská idylka... Zničit, zabít, první zachráněný zajatec. Poprvé se objevují vojáci se štítem - dají se zasáhnout pouze ve chvíli, kdy odloží štít aby mohli zaútočit. Nejjistější je likvidovat nožem, to jim je štít k prdu. Podplazit se pod třemi elektrickými dráty, sebrat plamenomet a usmažit parašutisty, kteří se hrnou shora. Pokračujem vpravo, vojaky pod mostem nechat první střelou rozbit most, a potom při přeskoku střelou pod sebe likvidovat. Osvobodit zajatce na lucerně, z leže raketami zničit nepřátelský tank. Další zajatec na lucerně, připlouvá první loď - viz. obrázek, vojáci mají ale opravdu nechutnej veget. Však je to ještě bude mrzet. Aktivní zbraň je nyní raketomet, takže jednou z možností jak ničit tuto a další lodě je skákat a střílet pod sebe, dobrá finta je také seskočit na loď, střelbou a nožem pozabíjet vojáky, a včas opustit palubu když se loď začne potápět... Nyní následuje zadostiučinění při pohledu na vojáky, jak zuřivě pumpujou vodu. Až se dosyta vynadíváme, jedna střela posílá loď definitivně ke dnu. Most končí, v domku je další zajatec, přijíždí další tank lehce zničitelný z lehu. Napravo je další zajatec, dva vojáci nad divně vypadající střechou, a dole odlišně vypadající zelený keř. Rozstřelit, je to další secret, tentokrát za tři zajatce. Ze střechy se vyklube boss - tank na kolejích. Není s ním problém, střílí divně pomalé laserové koule. Doprava, cesta vede nahoru a tam číhá voják, házející celkem nepříjemně dolu granáty. Ty je třeba přeskočit, za chvíli ho to stejně přestane bavit, a jak se voják dostane nahoru není problém ho zabít. Konečně je tu Metal Slug, hup do něj. Na dřevěné rampě jsou svázáni hned čtyři zajatci. Po jejích osvobození zaútočí tři letadla, shazující bomby, plus spousta vojáků. Žádný problém, za chvíli je po nich. Následuje nájezd na plošinu jedoucího vlaku, a souboj se závěrečným bossem - létajícím speciálem, který nejprve pouze shazuje bomby (snadno se daji přeskočit při výbuchu), v pozdější fázi z jeho paluby střílí docela nepříjemný raketometčík. Sestřelit, a končí druhá mise.

Level 3

Level 3 - nádherně držím balanc nad propastí... (22026 bytes)Odehrává se v zasněžených Alpách, grafika zde opravdu exceluje. Hned na úvod jeden zajatec. Cesta v první části levelu nevede doprave, ale nahoru - je dobré držet se nápomocných šipek, ukazujících kde vyskákat vzhůru a kde je čas přeskočit na druhou stranu propasti. Pozor, jakýkoliv pád mimo obrazovku znamená ztrátu života. O kousek výše další zajatec, cesta vzhůru je zatím uzavřená. Nejprve je třeba vymlátit hordu parašutistů, po nich ještě přiletí zezdola helikoptéra - nic co bysme už neznali. Po úspěšné eliminaci sjede dolů plošina, a umožní další cestu výše. Voják je teď nalevo, a ve skoku vpravo mu brání obří mechnismus, uzavírající přístup na plošinu a ponechávající jen malý otvor u země, kterým neustále střílý drzý nepřátelský voják. Pomoc snadná - vyskočit na plošinku výše, střelbou do velkého tlačítka na chvíli vytáhnout uzávěru až nahoru, rychle seskočit a střelbou do sudu s výbušninami rozložit celou konstrukci na prvočástice. Cesta vede stále nahoru, přes vojáky koulející granáty po nakloněné plošině, kolem ptačího hnízda až k plošině, kde vojáci koulejí sněhové koule - viz. obrázek vpravo (btw to na něm nepadám, to mám jenom závratě... :) ). Docela srandovní je zastřelit vojáka úplně vpravo, takže jeho koule (sněhová, of course) se rozjede vyšší rychlostí a zmastí jeho kolegu před ním. Když se dosyta vynadíváme, je čas vyskočit výše, přeskakovat vojáky a dostat se až na plošinku nad nimi - sněhové koule nejdou nijak poškodit. A to je konec cesty vzhůru, a čas na souboj s menším bossem - šíleným rambo seržantem s těžkým kulometem. Osvědčilo se mi skákat na horní plošině zleva doprava, a kolem sebe zběsile rozhazovat granáty. Hlavní je nepouštět si ho moc k tělu, má taky nůž a nepříjemně dobře s ním zachází. Když je po něm, je konečně možno pokračovat přirozeným směrem - doprava ;-). Další zajatec, hned za ním tank, snadno zničitelný raketometem. Je tu oblast nádherných ruin - hned na začátku opět nechutná pohoda u ohýnku. Rozstřílet všechno co se dá, vojáci se hrnou z obou stran, ale po sebrání brokovnice to ani tak nevadí. Pokračujeme vpravo, kde je jeden ze skvělých vtípků - po rozstřílení kadibudky se voják s vyděšeným výrazem ukryje v míse, a zaklapne za sebou víko. Následují tři tanky za sebou - je to easy, jen je třeba si dát pozor na to, že po zničení tanku ještě z něj vyleze jeho obsluha, vystřelí raketu a prchá. Teď je na řadě velký, nepoškozený dům, plný vojáků, kteří ihned spustí poplach, nicméně nebude jim samozřejmě nic platný, a dům bude zcela, a tím mylím zcela, srovnán se zemí. BTW byl tam další zajatec. Za troskami domu už čeká Metal Slug. Hup do něj. Cesta pokračuje dál doprava, přijíždějí tanky, které je třeba ničit, a přibíhají vojáci, které je třeba přejet. Doporučuji zůstat pokud možno na nižší plošině. Semo tamo nějaký ten zajatec, velké stromy na popředí je možno střelbou pokácet - spadnou z nich další secret zajatci. Nakonec se tak jako tak tank (no, v mém případě už jen voják) dostane na vyšší plošinku, a přijíždí závěrečný boss - jakási mechanická obluda, která vychazuje po stranách miny (zůstavají ležet na zemi, ale dají se rozstřílet) a uprostřed má velký kanón, kterým neustále zaměřuje nepřítele. Naštěstí ve chvíli, kdy se chystá vystřelit, začne žhavit lasery, takže stačí v tom okamžiku uhnout a je to v pohodě. Doporučuji se s ním šmrdolit co nejdéle, protože neústálá střelba kolem vyvolá postupně objevení dalších 5 zajatců, kteří spadnou z korun stromů.

Level 4

právě se jim podařilo urvat mi hlaveň kulometu... (23305 bytes) Tradiční seskok padákem, tentokrát do rozbombardované oblasti kdesi v Německu. Rychle doprava, budku s prvním zajatcem rozbít granáty, a postřílet nepřijemné vojáky s divnými okřídlenými torpédy dříve, než se zmůžou na první střelu. Granáty rozbít stěnu baru, spadlého vojáka zabít, stejně jako dva uvnitře domu - pozor na sud s nápisem Danger, pokud ho rozstřílíte, nedostanete se k Metal Slugu, který je zde překvapivě hned na začátku levelu. Takže na sud pěkně vyskočit, hup do tančíku. Jedna ze stěn domu se dá rozstřílet, a shora spadnou tři secret zajatci. O kus dál začnou z obou stran skákat velmi, velmi nepříjemní vojáci ozbrojení pouze noži, které ovšem už při letu vytahují. Narozdíl od ostatních se nenechají jen tak přejet, ale navěsí se na tank (viz. obrázek), urvou těžký kulomet, takže tank se v podstatě  nemůže bránit, potom klidně odklopí poklop, vhodí dovnitř granát, a zase ho zavřou - prostě v tanku není moc dobře. Pomáhá zběsile skákat, občas přece jen spadnou, a pak se dají přejet. Ten voják, co mi na obrázku visi vpředu na hlavni děla, se na něm zmítá jakou by souložil - schválně jsem ho chvíli nechal, co se bude dít, ale bohužel nic - ani na to, aby mi urval dělo, asi neměl dost výdrže... ;-)) level4end.jpg (22336 bytes)Dost zábavy, je čas prostřílet se ven z domu do rokle, kde neustále přijíždějí nové a nové tanky, a střílí směrem dolů (mno, tedy, oni přijedou vždy jen dva na stejné místo). Skála, na které stojí, se dá sestřelit, pak spadnou dolů a hezky se rozbijou. Nezůstávat pod nimi když padají je snad samozřejmost. V této chvíli se hra stává řádově težší, než ve všech třech předchozích levelech dohromady, a takhle to vydrží s lehce stoupající tendencí až do samotného konce. Za roklí začíná les, kde číhají děla s lehce naváděnými střelami. A hlavně je tu druhý Metal Slug - zamáčknout poslední slzu nad jeho zesnulým bratrem a hup do něj. Přichází oblast plná nepříjemných obrněných věží. Mno, zas tak nepříjemné nejsou, ale je jich hodně pohromadě. Na začátku této oblasti jsou v jeskyni dva zajatci. Konec věží oznamuje další zajatec, a přichází jeskyně se závěrečným bossem (na podlaze jsou dva zajatci, v levém rohu jeskyně je sestřelitelný kámen, odkud vypadnou další tři). Bossové jsou vlastně dva - viz. obrázek nalevo. Dva obří tanky jezdí po obou úrovních jeskyně tam a zpět, a mají opravdu rozmanitý arsenál. Doporučuji co nejrychlejí usmažit granáty toho horního, dá se to stihnout než dojede až ke stěně, a ten dolní potom může hrozit maximálně raketami, kterým se dá snadno uhnout. Konec 4. levelu.

 

Level 5

začátek 5.levelu - chlápek se spadlejma kalhotama (22493 bytes)Začínáme v poklidné, patrně české (nápis Posta) vesnici. Do oken domů je třeba střílet dokud tam něco vybuchuje, vždy se tam schovávají vojáci, zajatec a nějaký ten civilista - viz. obrázek, prchajícímu pánovi právě spadly kalhoty, škoda že se něco takového nestalo i jeho ženě, která z domu prchla o chvíli před nim... :-) Pokračujeme dál ulicí, nadále demolujíce domy, vojáci útočí zatím ve snesitelném počtu. Na ulicích jsou sem tam zaparkovaná auta, před jejich zničením je vhodné je vyžít ke skoku pro prémie do vyšších míst. Sestřelením prvního a třetího stromu lze osvobodit celkem pět secret zajatců. Pošta je poslední budovou, která se dá zdemolovat, navíc je u ní zaparkován první Metal Slug. Hup do něj. Následuje řada aut, a vojáci s noži útočící z obou stran. Easy. A teď začíná útok letadel, krouží kolem a vypouštějí rakety, které letí vodorovně nízko nad zemí, a dají se tudíš snadno přeskočit. Navíc je možné skočit na raketu bez úhony i shora. Ideální zbraní proti letadlům jsou granáty, stačí je házet před sebe a letadla sama po průletu ohněm z výbuchu explodují. Na konci číhají dvě skupiny vojáků, první vyzbrojena těmi nepříjemnými raketami s křidélky, naštěstí se dají střelbou vychýlit ze směru. finální boss pátého levelu (21140 bytes)Teď přichází nepříjemná akce - zezadu náklaďák s vojáky vrhajícími granáty, shora vrtulník s klasickými bombami, a vpředu uzavírá cestu zeď na jejímž vrcholu je vojám s obřím dělem, vypouštějící pomalé, lehce naváděné rakety. Vypadá to nějak takhle. Ideální postup je rychle několika granáty zničit náklaďák a především jeho posádku, potom obvyklým způsobem sundat helikoptéru, a nakonec serií granátů zničit zeď vpravo a s ním i dělo. Rakety, které dělo střílí, jsou tak pomalé, že není problém se jim v průběhu celé akce uhýbat. Za zbouranou zdí čeká další Metal Slug. Hup do něj. Okamžitě začnou z obou stran seskakovat vojáci s noži, dychtiví taky si trochu zašukat s hlavní. Túdle. Rychle kupředu, tanku co příjíždí zezadu ujet, a přes další zeď a trapné útočníky na motorkách k dalšímu bossovi. Počáteční fáze boje je v klidu - pokud to jde zůstat v tanku, když už to nejde tak rychle kamikadze, ať výbuch tanku bosse pořádně poškodí. Když nepříteli začne téct do bot, vysune nožičky a začne pálit plamenometem s kukaně v dolní části konstrukce. Naštěstí jeho dostřel je malý, takže největším problémem zůstavájí střely děla nahoře. Uhýbat se ale pořád dá. Po zničení kukaně vypadnou ze stroje tři zajatci, a k dalšímu útoku na bosse je už nutné skákat (viz. obrázek). Nicméně konec je již blízko, a za chvíli zbyde z nepřítele jen hromada šrotu. Čeká nás poslední level...

 

Level 6

level6.jpg (21218 bytes)Začínáme v amazonské džungli. V této misi nejsou žádné Metal Slugy, takže všechno pěkně ruční práce (mno, skoro). Hned po přistání je v listí ukryt první zajatec, výskokem a střelou pod sebe lze zabít číhajícího vojáka. Doprava přes most, nepřátelé slaňují po skále, zároveň se hrnou i zepředu a zezadu, prst na klávese A se rozhodně nenudí. Pořád doprava, pořád plno akce. Zajatec. Džungle končí, dvě rampy. Doporučuji tu dolní. Začíná útok letadel, všude navíc útočí vojáci. Další zajatec. Přijíždí máselný tank, co střílí jen nahoru, spousta vojáků. Teď to začíná houstnout - jeden tak nahoře vpředu, další přijíždí dole zezadu, tradičně vojáci. Rychle zničit ten zadní, vojáky, druhý velký tank potom snadno zespoda, kam nemůže střílet. Čtyři zajatci najednou. Následuje hraná sekvence - přilétá vrtulník s hlavním nepřátelským generálem, jedna ničivá střela a celá rampa se rozpadá na prach. Pád do moře naštěstí není smrtelný - z vln vyplouvá loď a začíná poslední fáze hry. Na lodi je umístěn kulomet, který lze ovládat, a pomocí něj je snadno odražen první útok letadel. Loď pluje automaticky směrem doprava. Rychle pustit kulomet, začíná útok parašutistů, který je třeba zvládnout ručně. Pohoda. Zezadu přilétá vrtulník, zepředu letadla vypouštějící ony horizontální střely, co se na ně dá skočit, což ale bohužel vylučuje použití palubního kulometu. Další cestu blokuje jakási struktura - viz. obrázek. Rozstřílet. Další letadla s horizontálními střelami. Další struktura s vojáky, kterou je třeba zničit. Konečně u břehu - loď přistává, poslední zoufalý pokus několika potápěčů. Zezadu přilétá vrtulník, zničit ho namístě a pak teprve postup kupředu, kde proskakuje mnoho těch nepříjemných vojáků s nožem. finální boss celé hry (21608 bytes)Za nimi ještě chvíli rovně, a konečně je to tu - finální soubor celé hry, protivníkem je generál, který nás tak nepěkně shodil před chvílí do vody, ve svém vrtulníku - viz. obrázek nalevo. Nu, nastal čas odplaty. Vrtulník hodně vydrží, ale zase tak moc tuhý soupeř to není. Základní jeho zbraní jsou rakety, které střílí generáln - pouze horizontální, snadno přeskočitelné. Na spodní části vrtulníku je kulomet, který čas od času pokropí celou dolní část obrazovky, a moc se před ním nedá ukrýt - doporučuji se dole raději vůbec nezdržovat. Když je vrtulník trochu nahlodán, začne ze střílen na čumáku vypouštět salvy naváděných raket - ty je třeba buď sestřelit, nebo se jim vyhnout skokem či pádem z horní plošiny, jejich navádění má své limity, takže s tak náhlou změnou polohy cíle se nedokážou vyrovnat a smutně odlétají pryč z obrazovky. Poslední ničivou zbraní nepřítele je frontální bombardování při přeletu z pravého do levého konce obrazovky, před kterým se opravdu jen těžko uhýbá - naštěstí nastává jenom jednou. Sem tam spadne z oblohy nějaký spoutaný zajatec, kterého je příležitostně možné osvobodit - většinou daruje nějakou zbraň. Moje taktika - drtivou většinu času se zdržovat na nejhornější plošině. Dá se tam v pohodě nadskakovat nad raketami, kulomet tam nedosáhne, a naváděným střelám lze uniknout skokem dolů, pokud se je před tím nepodaří sestřelit. Navíc shora se dají na vrtulník hodit všechny granáty, co ještě vojákovi zbyly. Easy. Následuje konec hry (viz. obrázek dole), poslední posčítání bonůsů za zajatce, a nějaké ty autorské credits & animation, a nakonec - Peace Forever...

The End

 

Hurá, konečně konec! (24554 bytes)

| Evilmind |


Nahoru
© Emulators CZ - založeno v říjnu 1997. Grafický design - © Petrex Webdesign
Tyto stránky by nemohly existovat bez pomoci firmy InterneXt 2000