Emulators CZ - Logo vytvořil Zdeněk Musil

Poslední update:
28.3.1999, 18:30

Přístupy
od 28.3.1999:

  

Who Is Who #2 - Gumpei Yokoi
  Novinky

  Arcade emulátory

  Domácí počítače

  Konzole

  Handheldy

  Ostatní

  Kontakt
    ICQ #2562871
   
  Vyhledávání

Nic v menu nevidíte?  
Klikněte SEM!

 

"I have to start over at the last checkpoint, and that’s 100 miles away. I really don’t want to do all that over again.
Except for running over that cow. That was funny."

Gumpei Yokoi(11211 bytes)Muž v pozadí. Málokdo zná jeho jméno, a přesto jeho přínos do dějin videoher je minimálně stejně velký, jako Miyamotův.

Yokoi pracoval v Nintendu jako údržbář už v době, kdy společnost vyráběla jen hrací karty. Když se v roce 1969 pokoušeli rozšířit obor své působnosti i na trh hraček, Yokoi vymyslel několik návrhů na hračky, které se vedení společnosti zalíbyly. Líbily se i japonským dětem, a Yokoi se stal vedoucím týmu návrhářů hraček. Po několika mechanických hračkách, a systému používající světelnou pistoli, tu byl rok 1972 - v Americe vychází Pong.

Na novou generaci hraček chtělo zareagovat i Nintendo, považované v té době v Japonsku za průkopníka nových technonologií, a tak Yokoi vytváří sérii her Game & Watch. V podstatě šlo o jednoduché hříčky velikosti velké krabičky zápalek, s LCD displayem a zábavností cca na úrovni u nás známého ruského zajíce chytajícího vejce. V té době už stály v hernách první arkády, a G&W byl další velký komerční úspěch. Váže se k nim i jedna velká inovace - protože tehdy už běžně používaný joystick byl pro tyto  hry příliš velký, vymyslel Yokoi ovládání pomocí čtyř směrových šipek, umístěných na jednom velkém tlačítku ve tvaru plus - direction pad.

Na konci sedmdesátých let se Japonsko stává místem, odkud na svět přicházejí inovativní myšlenky v oboru videoher. Taito vydává Space Invaders, Namco Pac-Mana, a Nintendu začíná ujíždět vlak. Yokoi je proto pověřen vytvořením specializované divize videoher. Po prvních několika hrách, které se nedočkaly velkého ohlasu (Radarscope), začíná Yokoi spolupracovat s Miyamotou a rodí se bomba - Donkey Kong. Vývojový team Yokoi-Miyamoto-Takeda (tvůrce většiny specializovaných chipů) potom dosahuje ještě mnoha úspěchů...

Na ten největší úspěch si ale musí Yokoi počkat až do roku 1989. Nintendo GameBoy. Handheld, který je téměř celý jeho osobním dílem (předchozí Nintendo konzole designoval většinou někdo jiný z vývojového teamu), se stává nejúspěšnějším herním hardwarem všech dob. Za těch 10 let se ho prodalo cca 55 milionů kusů, přičemž v podstatě neprošel za celou dobu žádnou podstatnější inovací... O důvodech tohoto úspěcha snad něco více na GameBoy stránce.

Krom designu hardwaru si Yokoi zkusil navrhnout i hru - a opět slavil úspěch, Metroid se stal jednou z herních klasik.

Virtual Boy (6511 bytes)Výčet úspěchů tady bohužel končí. Posledním Yokoiovým výtvorem pro Nintendo byl Virtual Boy v roce 1995. První, a zatím poslední totální propadák Nintenda. 32bitový systém na 10MHz, se speciálními brýlemi používající zvláštní systém černo-červeného zobrazní na dvou obrazovkách, pro každé oko jedna (Reflection Technologies), čímž mělo být dosaženo nebývale realistického 3D efektu, se měl stát novým hitem. Bohužel, systém byl na svou dobu patrně poněkud příliš inovativní. Navíc i nabízený software zákazníky nezaujal (Miyamoto už v té době pracoval na N64 hrách, stejně tak jako většina ostatních známějších tvůrců), a tak se systém s počáteční cenou 180 dolarů během prvního roku prodeja jak v USA, tak v Japonsku dá koupit pod 40 dolarů. Propadák. Veškerá vina za neúspěch byla managementem Nintenda svalena na Yokoie, byly omezeny jeho vedoucí pravomoci, a jeho kariéra se začala chýlit ke konci.

17. srpna 1996 Yokoi opouští Nintendo, a zakládá vlastní společnost specializovanou na vývoj handheldů - Koto. Svůj největší projekt - Wonder Swan - se mu bohužel před smrtí dokončit nepodařilo. Nicméně jeho spolupracovníci nakonec projekt dotáhli do konce, největší japonská hračkářská společnost Bandai už ho začala v březnu prodávat coby konkurenci vládnoucího handheldu naší doby - GameBoy Color - a také NeoGeo Pocker Color. V Japonsku se WS prodává výborně, což je u černobílého handheldu jistě překvapivé... Až 5% trhu je možná více než si Bandai troufalo doufat. Některé vlastnosti WS jsou opravdu docela zajímavé - funguje jen na 1 AA baterii, má dvojí sadu ovládacích tlačítek pro vertikální/horizontální hry, tojí jen 24 dolarů, a dělají pro něj hry Square...

Paradoxně až jeho tragická smrt způsobila, že jméno Gumpei Yokoi, jméno muže v pozadí,  se dostalo na první stránky novin. V říjnu 1997 zahynul ve věku 56 let na jedné z japonských dálnic při bizarní autonehodě, když se pokoušel vyměnit píchlou pneumatiku, a dodnes neznámý řidič ho srazil v odstavném pruhu. Bálo se Nintendo konkurence...?

| Evilmind |


Nahoru
© Emulators CZ - založeno v říjnu 1997. Grafický design - © Petrex Webdesign
Tyto stránky by nemohly existovat bez pomoci firmy InterneXt 2000