Emulators CZ

Poslední update:
01.02.2002, 10:30

Přístupy
od 28.03.2002

  

Archiv novinek (leden 2002)
  Novinky

  Arcade emulátory

  Domácí počítače

  Konzole

  Handheldy

  Ostatní

  Kontakt
    ICQ #2562871
   
  Vyhledávání

Nic v menu nevidíte?  
Klikněte SEM!


XBox emulován... na cdr.cz
evilmind | 22. 1. 2002 | 17:00

Dotazy na to, který je nejlepší emulátor Dreamcastu, XBoxu, PS2 a GameCube začínají být poněkud nudné. Obzvláště v množství, ve kterém poslední dobou plní mou poštovní schránku. Bude to asi rána pro ty, kteří mají ve výpočetní výkon PC ohromující důvěru, ale považuji to říci jasně a srozumitelně: NEJSOU žádné takové emulátory, a nebudou existovat ani po několik následujících let (pokud se rychlost PC nějak zázračně skokově nezvýší). S výjimkou Dreamcastu, kde existují jakési nesmělé pokusy, které se ovšem také ani neodvažují pomýšlet na nějaké hry...

Pokud tedy vidíte něco, co o sobě tvrdí, že emuluje XBox nebo PS2, je to fake. Samozřejmě si ho můžete stáhnout a můžete ho spustit, ovšem předtím se zkuste zamyslet - pročpak asi někdo takový program udělal? Nemůže to být třeba proto, že je to velmi snadný způsob, jak mezi ty nejnaivnější uživatele internetu rozšířit nějakého pěkného trojského koníka? Odpovězte si sami.

Pěkný příklad takového fejku si můžete prohlédnou v dnešních novinkách serveru www.cdr.cz. Je zajímavé, že zdejší novinkář věří ve funkčnost XBox emulátoru jen na základě toho, že spustil program, kde je XBox logo, a funkce Start Emulator (viz screenshot). Jinak mu ovšem (kupodivu) nefunguje. Tato víra, založená na sebekritickém poznání, že něco dělám blbě, je pro spouštěče fejků poměrně typická. Kupodivu je neúspěch neodradí, a každý další fejk si stejně stáhnou a spustí znovu. Autor textu na cdr.cz se v rámci zvýšení důvěryhodnosti dokonce odkazuje na diskusi na Slashdotu, kde ovšem už před více než týdnem dospěli k názoru:
Update: 01/13 by J: The consensus in our comments is that this is a hoax, and the paranoid would do well to treat it as a trojan or virus. Sorry.

Jak poznat fake.

  • Myslete. Pro emulaci je třeba řádově silnějšího výpočetního výkonu. Proto se prostě nemohou emulátory PS2 objevit dříve, než za 2-3 roky.
  • Program slibuje stoprocentní fungování. Pokud máte s emulátory zkušenosti, dobře víte, že ani emulace hodně starých strojů není nikdy na 100%.
  • Program slibuje nemožné - například tenhle má v dokumentaci "*Fully compresses XBOX games so small they fit onto a CDR!". Jakýkoliv podobný blábol znamená neomylně, že i zbytek je blábol, byť třeba zahalen do záměrně nesrozumitelných technických faktů.
  • Používejte osvědčené zdroje. O funkčním emulátoru se dozvíte určitě na emulátorových stránkách, informace z webu o vypalování CD asi těžko bude fundovanější.
  • GameCube zadarmo
    evilmind | 8. 1. 2002 | 13:00

    GameCube zadarmo? Proč ne, a stačí k tomu málo, pokud tedy schováváte staré doklady. A nejde o vtip.

    Kdokoliv mi je schopen pisemne potvrdit (aby to bylo prokazatelne pred soudem), ze pred rokem 1993 koupil cokoliv od Nintenda v CR, a zaroven onu vec ma dosud doma, dostane Game Cube zdarma.

    MAME 0.57
    evilmind | 2. 1. 2002 | 20:40

    O téhle verzi MAME šla dopředu hláška, způsobující modemistům noční můry - nové romsety měly mít poprvé více než giga! Vzhledem k tomu, co se ve světě arcade emulace od 0.56 stalo, to znělo docela pravděpodobně. Nakonec ale většina původně ohlášených her zůstala ve stadiu testdriverů, takže suma nových downloadů zřejmě nepřesáhne celkem standardních 500 mb. Říkám zřejmě, protože mám tento týden ještě dovolenou, a přes dialup opravdu nic tahat nebudu (už protažení níže linkovaných downloadu tam a zpět po modemu bylo utrpením).

    Potřebné romsety najdete jako obvykle na mame.dk.

    Downloady:

  • MAME 0.57 DOS (2864 kB)
  • MAME 0.57 Win32 (2806 kB)
  • MAME32 0.57 (2637 kB)
  • Project64 1.4
    legolas | 2. 1. 2002 | 18:55

    Jabo a Zilmar, autori najlepšieho emulátoru N64, aspoň čo sa týka kompatibility a stability, sa rozhodli priniesť nám pekný vianočný darček. A tak 25. decembra (V anglo-saských krajinách sa darčeky rozdávajú až 25 ráno) bolo možné na oficiálnych stránkach www.pj64.net stiahnuť novú verziu 1.4.
    Zároveň však oznámili, že táto verzia je naozaj posledná a končia s ďalším vývojom. (Pôvodne mala byť posledná už verzia 1.0) Zdá sa že, hlavne Zilmar je fanúšik hnutia open-source, a tak zároveň z binárkou je možne stiahnuť aj zdrojové kódy jadra a RSP pluginu (obe verzie kompililer aj interpreter). Zdrojové kódy výborného Jabovho grafického pluginu zatiaľ uvolnené neboli, a je možné že Jabo bude v programovaní po určitej odmlke pokračovať.


    (všechny obrázky se jako obvykle po kliknutí otevřou v původním rozlišení v samostatném okně, cca 45kB)

    Autori nenechali nič na náhodu - pred vypustením finálnej verzie, sa mohli všetci čo finančne projekt podporili zúčastniť beta-testovania ktoré trvalo niekoľko mesiacov, a pozostávalp zo 4 neverejných beta verzií. Čakanie bolo dlhé ale výsledok naozaj stojí za to. PJ64 1.4 je po všetkých stránkach podarený release a momentálne bezkonkurenčne najlepší dostupný emulátor N64. Zlepšenia je možné pozorovať na každom kroku: či už sa jedná o prehľadný ROM browser, zvýšenú kompatibilitu, pridanú podporu nových hier, kvalitný zvukový plugin alebo jednoduchý a efektívny cheat modul.

    Kvalite emulátoru napomáha aj ini súbor ktorý má netradične koncovku .rdb a obsahuje nastavenia pre všetky oficiálne releasnuté N64 romy. Priamo v menu sú farebne rozdelené hry podľa kompatibility, pričom ozančenie "compatible" má približne 1/2 romov. Zaujímavé je že "compatible" v prípade PJ64 naozaj znamená bezproblémový chod hry, bez grafických a zvukových problémov. Kiež by sa tento vysoký štandart presadil aj pri iných emulátoroch, kde označenie "playable" dostane aj hra ktorá pri ktorej potrebujete na hranie naozaj veľkú predstavivosť :-). Aj keď vaša hra nie je označená ako compatible nemusíte zúfať, pretože existuje dosť veľká šanca, že bude aj napriek tomu hrateľná, len z menšími problémami v grafike alebo zvuku.

    Nový release vylepšuje kompatibilitu a rýchlosť, pri už pred tým emulovaných hrách, avšak čo je hlavné, prináša množstvo nových pred tým neemulovaných hier. Za všetky spomeniem aspoň Diddy Kong Racing, Rayman 2, Donald Duck, alebo Star-Wars battle for Naboo (aj keď v posledne menovanej sa zopár bugov v podobe pokazených menu stále nájde)
    Zaujímavou možnosťou, ktorú nový release poskytuje, je použitie pribalených pluginov (Hlavne Jabo's GFX) v iných emulátoroch, ktoré podporujú Zilmar's plugin specification a vyskúšať také gamesky ako Ogre Battle 64, Mario Tennis alebo Perfect Dark 64.

    Aj keď je PJ64 1.4 veľmi vydarený release, ešte stále je čo zlepšovať, a tak nám ostáva len dúfať, že uvoľnenie zdrojových kódov inšpiruje autorov ostatných emulátorov a už čoskoro sa dočkáme mnohých modifikácií a zlepšení ich vlastných diel prípadne niekto bude vo vývoji pokračovať tak ako sa to stalo pôvodne CPS2 emulátoru FinalBurn, po tom ako Dave ukončil vývoj a zverejnil zdrojové kódy.

    Download: PJ64 1.4 (882 kB)

  • pj64.rdb - nová verzia .rdb súboru opravujúca hlavne Zeldu1&2
  • Happy New Year 2002
    evilmind | 1. 1. 2002 | 04:30


Nahoru
© Emulators CZ - založeno v říjnu 1997. Grafický design - © Petrex Webdesign
Tyto stránky by nemohly existovat bez pomoci firmy InterneXt 2000