" + close_message + "

"); window_for_picture.document.close(); } function MM_swapImgRestore() { //v3.0 var i,x,a=document.MM_sr; for(i=0;a&&i0&&parent.frames.length) { d=parent.frames[n.substring(p+1)].document; n=n.substring(0,p);} if(!(x=d[n])&&d.all) x=d.all[n]; for (i=0;!x&&i

Emulators CZ - Logo vytvořil fob

Poslední update:
1.4.2002, 13:00

Přístupy
od 11.4.1999:

  

Editorial
Evilmind
  Novinky

  Arcade emulátory

  Domácí počítače

  Konzole

  Handheldy

  Ostatní

  Kontakt
    ICQ #2562871
   
  Vyhledávání

Nic v menu nevidíte?  
Klikněte SEM!

 

Motto: Vždyť kdo si umí hrát, ten stárnout nemá čas, a kdo by nechtěl žít...

   Tato stránka je věnována emulaci a emulátorům herních konzolí, domácích počítačů (samozřejmě těch, na které existovaly hry), coinopů, problematice legality romek/emulátorů a emulátorové scéně obecně, reálným herním konzolím starým i novým (a handheldům zvláště), historii videoher, retrogamingu a vůbec všemu souvisejícímu... Rozhodně to tedy zde není pouze o emulaci, jak by se možná mohlo zdát z názvu - neboť emulace je pro mne pouze prostředkem, nikoliv cílem.
   Pokud se vám tento web líbí či nelíbí z nějakého konkrétního důvodu, napište. Pokud si myslíte. že zde něco chybí či přebývá, napište. Pokud byste si to, co tady chybí, troufli doplnit sami - napište o to rychleji, a můžete zde dostat vlastní rubriku. Je mnoho věcí, o kterých nic nevím, které jsou stranou mého zájmu, a proto o nich nepíšu, jakkoliv tématicky by sem zapadly - emulace highend konzolí, bastlení herního hardware, demotvorba pro retroplatformy, nepřátelské počítače Atari a Commodore ;-), reporty nových downloadů na ROM sajtách, emulace na nonWIntel platformách... Volných témat je dost pro každého. Odměnou vám bude nehynoucí sláva a vděk ostatních čtenářů, vlastní cool ikona u každé zprávy, a pokud budete dobří, třeba se proboxujete do nějakého papírového časopisu... ;-)    
   Technická připomínka: všechny stránky jsou optimalizovány pro rozlišení 800x600, poslední verzi IE a povolené CSS a Javascript.

 
Headlines

Nejnovější downloady

Nejnovější MP3

Nejnovější články
Nic v tabulkách nevidíte? Klikněte SEM!

Boong Ga Boong Ga
evilmind | 1. 4. 2002 | 12:25

Že japonské hry v originalitě vévodí světu už pěknou řádku let, to není třeba opakovaně zdůrazňovat. Ovšem někdy Japonci překonají i sami sebe - jako se jim to podařilo u Boong Ga Boong Ga. Princip na první pohled jednoduchý: hráč ovládá prst, který musí zarazit do análního otvoru virtuálního soupeře. Čím tvrději ho zarazí, a čím rafinovaněji při tom s ním kroutí, tím víc bodů získává. Na obrazovce mu přitom změny výrazu v obličeji soupeře napovídají, jak dobře si při hraní počíná. No řekněte, není to originalita sama? Není divu, že na výstavě, kde byla hra poprvé předváděna, na ni stála dlouhá fronta. Tvůrci navíc slibují slibují do finální verze i multiplayer - a to jak deatmatch, tak kooperativní hru.


Na prvním obrázku jeden z návštěvníků právě hraje Boong Ga Boong Ga. Na druhém jsou všudypřítomní maskoti hry.

Mechanický XBox
evilmind | 1. 4. 2002 | 11:40

XBox se poměrně v tichosti začal prodávat i u nás - ovšem vzhledem k ceně konzole (15-20 tisíc podle prodejce) i her (2000+) je to zatím spíše záležitost jupíků. Opakuje se tak situace známá z japonského i amerického launche, kde se sice pár kusů konzolí prodalo, ale po prvotním nadšení se z XBoxu stal jasný ležák. I přesto (nebo právě proto) není možné existenci XBoxu na trhu zcela ignorovat, takže jsem uvítal postřehy jednoho z čtenářů, který si XBox koupil, a hnán zvědavostí jak je to s tou podobností s PC ho dokonce i rozebral. Obrázky vnitřností XBoxu, které nám poslal, jsou ovšem poněkud šokující - posuďte sami:

Nedalo mi to, a po ICQ jsem se spojil se Zdeňkem Poláchem z BonusWebu, který do Čech dovezl XBox jako první...
17.3.2001
evilmind: (11:07 AM) btw je nekde na bonuswebu rozebranej xbox, kde by byla videt deska apod?
Vreco: (11:07 AM) neni, nejsme blazni :o)
evilmind: (11:08 AM) proc? jsem to kurna nekde videl...
Vreco: (11:09 AM) ja taky, nekdo na netu to rozebiral, ale my ne
Vreco: (11:09 AM) oni to ale dostali gratis od MS, my si to kupovali :o)
evilmind: (11:10 AM) hmm... tak to rozeberte, stejne je to kram, budete se divit co je uvnitr
Vreco: (11:17 AM) hehe, my to vime :o)
evilmind: (11:20 AM) to neni k smichu... a kdyz to vite, je vam asi jedno, ze si takovej podvod lidi koupej, vid?
KONEC

CPS2 News
evilmind | 1. 4. 2002 | 11:25

V nové várce xorů (šest kusů) z CPS2Shocku je tentokráte po delší době nová hra - Super Gem Fighter Mini Mix. Za dlouhým názvem se schovává, jak jinak - bojovka. Ovšem bojovka do značné míry netradiční, plná malých superdeformed manga postav, šílených úderů a komb. Jelikož vaše postava i postava soupeře takřka neustále mění formu existence, na obrazovce vládne permanentní chaos. Po chvíli to sice omrzí, ale než vyzkoušíte všechny postavy...

Nové romsety jsou podporovány v takřka ve všech CPS2 emulátorech, které vyšly ve stejný den, takže si můžete vybrat. Obrázky níže jsou samozřejmě z nové hry Super Gem Fighter Mini Mix, vytípány z FinalBurn.
Download: FinalBurn Alpha 0.2.6 (418 kB)
Download: Kawaks 1.42 (470 kB)
Download: Nebula 2.11 (1271 kB)
Download: CPS2MAME 2.590 (503 kB)

Atari800Win Plus 3
evilmind | 1. 4. 2002 | 11:13

Atari800Win PLus 3.0 je skvělý emulátor 8-bitových Atari počítačů, vycházející ze zdrojáků Atari800 v1.2.2 a Atari800Win. Z nejzajímavějších novinek: možnost provozovat v emulátoru BBS, přístupnou telnetem zvenčí (!!!), možnost ukládat videostream se zvukem do AVI, autoboot funkce detekující a spouštící libovolný (EXE, XEX, image diskety, cartridge nebo kazety).

Download: Atari800Win PLus 3.0 (427 kB)

Jum's A5200 0.60
evilmind | 1. 4. 2002 | 11:00

Více než rok a půl trvalo, než se zájemci o emulaci Atari 5200 dočkali nové verze jednoho z těch lepších emulátorů - Jum's A5200. A cože to trvalo tak dlouho? Krom běžných fixů na konrétní hry pomůže kompatibilitě i jednoznačná identifikace her pomocí crc32, dále je tu první náznak fungující save state, přidána klávesa pro pauzu, a docela slušně vypadající scanline TV videorežim.

Download: Jum's A5200 0.60 (367 kB)

XBox pro žebráky
evilmind | 1. 4. 2002 | 10:59

Fotografie (takřka) beze slov, kterou zaslal Legolas z Japonska - japonský žebrák využívá XBox ke vzbuzování soucitu. Jak ovšem vidíte z prázdné misky, příliš to nezabírá. Kanji na konzoli by se dalo volně přeložit jako "blázen a bez peněz k tomu".

MEKA pro Windows
evilmind | 1. 4. 2002 | 10:57

Autor jasně nejlepšího emulátoru osmibitových Sega konzolí (plus Colecovision a Othello), MEKA, se rozhodl po delším zvažování nakonec začít svůj DOS only emulátor portovat pro windoze. Tato první veřejná verze je ovšem spíš hodně rannou betou, vypuštěnou za účelem sbírání chyb - někomu fungovat může, jinému ne. Takže stahujte jen pokud vám z nějakého důvodu DOSová verze nevyhovuje.

Download: MEKAW 0.62c (725 kB)

Překvapení pro GBA
evilmind | 1. 4. 2002 | 10:55

Zatímco komunita vlastníků GBA, kteří si nechtějí jen hrát, netrpělivě očekává den, kdy bude na trh uveden tak dlouho slibovaný TV Tuner, dostal se v tichosti na trh jiný zajímavý hardware pro nejrozšířenější herní handheld - GPS modul! Jeho výrobcem je renomovaná firma Garmin, která patří k předním hráčům na poli GPS technologií, a tak není třeba mít pochyby o kvalitě provedení. Modul se zasouvá místo GBA cartridge, a pokud ho používáte, není možné současně hrát hru. Je vybaven cartridgí o maximální velikosti, kterou GBA zvládne (256mbit), což umožnilo výrobci už v základní výbavě dodávat velmi podrobné mapy. Zatím je na trhu verze pro USA, Evropu, a samostatná verze pro Anglii. Cenu 70 euro se numusí bát zaplatit ani čeští gameboyáři - díky našemu sousedství s Německem, které by mělo být hlavním odbytištěm pro Euro verzi, nechybí v nabídce ani podrobná mapa Čech!
Vlastnosti:
* až 10 hodin provozu na běžné alkalické baterie
* v Euro verzi mapy všech státu EU + ČR, Polsko, Maďarsko
* podpora WAAS (Wide Area Augmentation System)
* přesnost určení pozice 15 metrů (USCG), 3 metry (WAAS)
* připojení až k 6 satelitům současně
* možnost automatického vytyčení trasy, alarm při příchodu na vybrané místo
* podpora GB Printer
* formáty pozice: Lat/Lon, UTM/UPS, Maidenhead, MGRS, Loran TD
* Cena 70 euro

Emulace PC na PC - Bochs
evilmind | 1. 4. 2002 | 10:40

Nová verze nejlepšího free emulátoru PC přináší mimo jiné: možnost bootu z CDROM, defaultní podpora NE2000, jednodušší možnost sdílení clipboardu, podpora windows klaves, a spousta dalších věcí, kterým houby rozumím...

Download: Bochs 1.4 Win32 binary (3533 kB)

Co je moc, to je moc!
evilmind | 1. 4. 2002 | 07:25

Zvyšující se konkurence na českém herním trhu nepřináší jen samé klady, jak často tvrdí třeba odborník na tuto tématiku, Zdeněk Polách z herního serveru Bonusweb. Krom nižších cen her má totiž celá věc i druhou, pro zákazníka poněkud otravnější stránku - reklamu. Reklamní stránky zabírají stále větší prostor v herních časopisech, vlezlé letáky se každou chvíli vytřepotají z denního tisku, v tramvajích přemalovaných na propagaci posledního herního hitu není vidět ze zamalovaných oken, a na reklamou pokrytých lavičkách člověk snadno přehlédne nevítanou nečistotu. Vrchol tomuto reklamnímu soupeření ovšem nasadila firma JRC s reklamou na hřbitovech, která se objevila minulý týden. Inspirace podobným případem ze zahraničí je očividná. Zatímco ovšem v Anglii byla tato kampaň na Shadowman 2 ostře odmítnuta církví, veřejností i zástupci herního průmyslu, u nás se JRC na schválení jako obvykle nikoho neptala. A tak mohou šokovaní návštěvníci pražských hřbitovů v těchto dnech na hrobech vidět reklamní cedule, propagující nejrůznější hry. Některé reklamní slogany působí na náhrobcích opravdu nechutně dvojsmyslně - "I'll make weapons from your bones!" (Diablo II: LOD), "Your face, your ass... What's the difference." (Duke Nukem 3D). Těžko říci, je-li v tom zlý úmysl, nebo jen hloupost odpovědných pracovníků JRC. Vrcholem ovšem jsou letáky v českém jazyce, kterým rozumí i starší lidé, nemající o nějakých počítačových hrách ani tušení. Co si pomyslí, když se jim na hrobě objeví cedulka s nápisem: "Červi. Opravdu vás rozhýbou." (Worms: Blast) nebo "Agent Hlína - kompletně v hlíně." (Agent Hlína).

Další oběť her?
evilmind | 1. 4. 2002 | 06:05

Zprávy o tom, jak kterak epileptik zemřel při záchvatu vyvolaném svým Nintendem, nebo spadl ze schodů v důsledku totálního vyčerpání po 48 hodinách nepřetržité hry, patří už neodmyslitelně do humoristické rubriky Pel-Melu. Slovy klasika - shit happens. Tentokrát to ovšem není tak směšné, protože obětí není nikdo, kdo by si za to očividně mohl sám, a navíc se celá historie odehrála u nás, v Čechách. Marie K., byla předevčírem nalezena svým přítelem ve své garsoniéře na Jižním městě mrtvá v poloze, nad níž si zatím marně lámají hlavu i kriminalisté. Mrtvá ležela v zevnitř zamčeném bytě na rozházené posteli, nohy a ruce svázané kabely od Nintenda 64, s ovladačem téhož narvaným v ústech. Příčinu smrti ukáže až pitva, ale na nehodu to opravdu nevypadá. Herní konzole tedy opět zavinily smrt člověka - a tentokrát doopravdy...

ZINC 0.50
evilmind | 28. 3. 2002 | 19:55

Zinc je nástupcem starších arcade emulátorů Impact a S11 (které už tedy nadále nejsou podporovány), a emuluje hardware Sony ZN-1, ZN-2 a Namco System 11. Čili hardware zhruba výkonově odpovídající PSX. Na jeho homepage je krom windoze verze k dispozici i linuxový port. Podporované hry: Street Fighter EX, EX Plus, EX2, Star Gladiator 2, Rival Schools, Justice Gakuen, Strider Hiryu 2, Strider 2, Kikaioh, Battle Arena Toshinden 2, Tetris The Grand Master, Sonic Wings Limited, Beastorizer, Psychic Force, Magical Date EX, Soul Edge, Tekken 1-2, Dancing Eyes, Xevious 3D/G, Star Sweep, Kosodate Quiz My Angel 3. Jak vidíte, krom několika málo novinek jsou tu především všechny hry z Impactu a S11, a můžete pro ně vesměs použít stejné romsety - takže ke zkompletování ZINC setů (320mb) vám bude stačit stáhnout z IRC asi jen 100mb. Krom celkem drobnějších fixů (oproti S11) je nejviditelnější změnou nutnost mít ZN-1 bios - soubor firmware.zip. Emulace na velmi slušné úrovni, včetně zvuku, na Athlonu 850 bez problemu 40-50fps - možná jen v některých hrách (Sonic Wings) je poněkud divný poměr stran...

Download: Zinc 0.5 (439 kB)


Obrázky jsou z her Rival Schools a Beastorizer.
Kliknutím na ně zobrazíte v samostatném okně jejich cca 100kb verzi.

Rom Utils news
evilmind | 27. 3. 2002 | 23:50

Updaty na stránce s downloady pro sběratele romsetů: opraveny nefunkční linky u datů se znakem # v názvu, nový GoodPSID, nová verze GoodCol, aktualizace ClrMAME na v2.55, a přibyla rozsáhlá sekce "Arcade" s daty pro CM, kterou do databáze zpracoval Pepak.

Nahoru
© Emulators CZ - založeno v říjnu 1997. Grafický design - © Petrex Webdesign
Tyto stránky by nemohly existovat bez pomoci firmy InterneXt 2000