Emulators CZ - Logo vytvořil Zdeněk Musil

Poslední update:
21.10.2000, 18:30

Přístupy
od 23.10.2000:

  

Pokémon Gold/Silver a GBX
  Novinky

  Arcade emulátory

  Domácí počítače

  Konzole

  Handheldy

  Ostatní

  Kontakt
    ICQ #2562871
   
  Vyhledávání

Nic v menu nevidíte?  
Klikněte SEM!


pgoldlogo.gif (3669 bytes)

Oficiálně se začne prodávat anglická verze Pokemon Gold/Silver až zítra (16.10.2000), leč mnohé i kamenné obchody v některých zemích ji již mají, a tak se také už 9.10. objevila i ve warezu. Než bude možné si ji koupit i u nás (a nepochybuju že v tomto případe Conquest nebude váhat jestli dovézt či nedovézt), proč zatím nezkusit hrát v emulátorech či GBX?

To samozřejmě lze u každé hry, ale v cartridge nových Pokemonů se skrývá jedno úskalí - Real Time Clock chip. Ve hře plyne skutečný čas, který běží i kdy právě nehrajete, a vnáší do hry novou dimenzi - na chytání nočních pokemonů je třeba si opravdu vstát v noci, některé akce lze vykonat jen některý den v týdnu apod. A jak si s RTC poradí emulátory a backup units? Střídavě oblačno... 1. backup units
Flashovatelné cartridge na sobě žádný time chip prostě nemají, takže čas nemá kde běžet. S jedinou výjimkou - nepříliš rozšířené zařízení e-merger má skutečný RTC na všech svých cartridgích, a tak zde G/S fungují bez problémů. Sám zkusit nemohu, protože stejně jako asi většina lidí vlastním GBX od Bungu. V něm hra funguje zcela bez problémů, ovšem čas, který se zadává při prvním spuštění hry, prostě stojí. Nejenže se nemění v době kdy hra není aktivní, ale dokonce stojí i při hře! Zajímavé přitom je, že čas strávený čistou hrou (v mém případě pravě teď 19 hodin) se počítá správně, zřejmě se zde tedy počítá softwarově.
pokeloads.jpg (7312 bytes)Pokud tedy chcete hrát ve specifický čas, nezbývá než odehrát si příslušnou pasáž v emulátoru (viz další odstavec). Z všech tří emulátorů schválených pokémonovou ligou :-) se dá SAV bez problémů nahrát zpět na kartu (ostatně je to standardní formát). Viz obrázek (po kliknutí se otevře nerozmazaná kopie). 2. emulátory
Dlouhá řada GBC emulátorů si s RTC poradila opravdu různě. Do tabulky níže jsem zaznamenal jejich chování v testu, který probíhal následovně. Na vstupu byla kopie sram z mé flash karty, kde byl jako fixní čas nastaven 4:10, neděle. Tu jsem coby soubor SAV podstrčil do každého emulátoru. První sloupec ukazuje čas, který se objevil v emulátoru při prvním spuštění. Druhý čas, který byl vidět v Pokegearu před uložením hry po uplynutí 5 minut. Potom následovala pětiminutová svačinová pauza. Čas udaný emulátorem při dalším spuštění je v posledním sloupci.

  START SAVE RESTORE
DBoy 0.70a pondělí 3:35 3:40 3:45
HelloGB 110309 pondělí 12:11 12:11 12:11
no$gmb 2.5 neděle 4:10 4:15 4:20
PD 0.1LP pondělí 12:11 12:11 12:11
REW 12STX neděle 4:10 4:15 4:20
SMYGB 0.2 pondělí 12:11 12:11 12:11
VirtualGB 1.5 neděle 4:10 4:15 4:10
VisualGB 1.4.7 neděle 4:10 4:15 4:10

na obrazku je muj uzasny Feraligator na 46 levelu !!! :-)Z výsledků je na první pohled vidět, které emulátory time chip přímo podporují - DBoy, REW a no$gmb. V těchto programech tedy můžete dohrát Pokemon G/S zcela bez problémů. DBoy sice detekoval vstupní čas naprosto chybně, nicméně ten se stejně napoprvé zadává, takže i tento emulátor je v pořádku. Všechny tři programy si ukládají stav time chipu do samostatného souboru, přičemž u REW jde o soubor textový, takže případné modifikace jsou snadné.
Ostatní konkurence bez podpory time chipu byla pochopitelně mimo, přesto je zajímavé jak si třeba rok starý Fayzullinův VGB dobře poradí se samotným plynutím času, i když uložit ho už nemá jak...
Všechny zde testované emulátory v aktuální verzi si můžete stáhnout na zdejší GBC stránce.

Mimochodem - hra je opravdu skvělá, výborně promyšlená, a opravdu mne chytla. Dokonce jí teď dávám přednost i před rozehranými PC RPG Baldur's Gate 2 a Warriors & Wizards... Zkuste, litovat určitě nebudete.

V tomto znění byl jsem zveřejnil text původně pouze v novinkách. Kolem něj se ale nejprve rozhořela diskuse na serveru pruvodce.cz, a poté dokonce anonymní autor na jejím základě vytvořil dokonalé řešení problému - ingame trainer, umožňující kdykoliv modifikovat čas přímo v PokéGearu. Nejprve ale citace z Průvodce:


---------------------------------------------------------
FUXOFT - (15.10.2000 16:14)
evilmind: 1) Pri hre na GBC z GBX cartu mam pri kazdem zobrazeni pokegearu JINY DEN V TYDNU (zrejme nahodne).
2) Pokemon Silver muzu bez problemu hrat v 64MB cartu (samostatne i jako multicart, s jinymi hrami), ale kdyz ho poslu do 16MB cartu, vubec se nespusti. Je na to nejaky fix? (podobny problem jsem mel s Pokemon Yellow)

---------------------------------------------------------
evilmind - (15.10.2000 16:23)
ad 1) to mi nedela, dokonce ho mam ted ve dvou flaskach (64+16) a chova se stejne. I v emulatorech se den v tydnu nemeni. Pokud si udelam zalohu SRAM na disk, a hned ji uploadnu zpet, tak se cas i den zmeni, nicmene i nadale se nehybou. Coz je dobre, prave jsem si nahodne vytvoril noc a jdu si chytit tu sovu... :-)
ad 2) Odpoved je uz vyse - funguje mi to naprosto v pohode na 16 i na 64MB. Zadny fix jsem nikde nevidel. Nicmene jedno vysvetleni mne napada - 16MB flashky existuji ve dvou verzich. Puvodni V1 uz se v podstate neda sehnat, a nevyrabi se proto, ze obsahovalo nejakou softwarovou chybu, zpusobujici nefunkcnost nekterych her. Musel bys tu cartu ale koupit nekdy hodne davno - minimale 2 roky dozadu? Bohuzel nevim jak bezpecne rozpoznat V1 a V2, protoze napsane to tam nikde neni...

Jeste muzes zkusit jako posledni zoufaly pokus misto Silver radeji Gold verzi (ja Silver jeste nezkousel vubec), nicmene neverim ze by to bylo tim.

---------------------------------------------------------
FUXOFT - (15.10.2000 16:40)
ad 1) Skutecne se mi meni den v tydnu pokazde kdyz se kouknu na Pokegear (v 64MB). Naopak cas mam vzdycky 2:01 rano, i kdyz jsem zacinal hrat v 11 v noci :)
ad 2) Koupil jsem ji primo od Bungu cca pred rokem, tesne predtim nez prisli s 64MB verzi. Krome Pokemona Yellow a Silver na ni vsechno funguje bez problemu. "Pokemon Yellow GBX fix" na ni taky funguje bez problemu.

---------------------------------------------------------
FUXOFT - (15.10.2000 18:02)
Evilmind: Tak jsem si toho Pokemona cracknul sam, aby mi fungoval na tom mym cartridge (fakt mam tu V1). Nikdy predtim jsem pomoci GBX debugovat nezkousel a nikdy jsem nekoukal na zadny zdrojak Gameboye, ale po par minutach jsem si vzpomnel na vetsinu veci ze Spectra. Pokud tedy nekomu pokemon nebude fungovat, staci aby v ty hre vymenil vsechny bajty "EA 00 60" za "00 00 00" - je to tam asi petkrat.
Zda se, ze jakmile budu mit chvilku casu, pokusim se udelat rucni nastavovani tech hodin pri kazdem startu hry, mozna i nejak luxusne. Mela by to byt podle vseho pohoda... Wow, mam z toho fakt dobrej pocit, jako pred lety :)

---------------------------------------------------------
evilmind - (15.10.2000 18:09)
fuxoft: No vida... Jak jsi poznal ze mas tu V1, je na to nejaka detekce? Dival jsem se schvalne odkud si tu informaci o V1/V2 pamatuju, a mam tu v archivu jen ze V1 carts maji horsi kompatibilitu s nonBung backup units (resp. zadnou). Presny popis rozdilu jsem ale nikdy nevidel.

Nastavovani hodin pri startu by bylo fakt super... :-)

---------------------------------------------------------
FUXOFT - (15.10.2000 18:22)
Evilmind: Cartridge V1 maji drobnou chybu, ktera umoznuje, aby bezici hra jistym zpusobem prepinala adresovani (t.j. zustane ji pristup k registrum, ktere ma pouzivat pouze multiloader Bungu). Pokud nejaka hra zapisuje na $6000 neco, co ma nulovy spodni bit, tak je to ochrana proti Bungu, protoze na originalnich cartridgich to nema delat vubec nic. Ovsem na Bung cartu V1 se to nejak prestrankuje a cely podela.

---------------------------------------------------------
FUXOFT - (15.10.2000 18:36)
Takze oprava! Ono to cely neni ochrana proti kopirovani! Vtip je v tom, ze ty realtime hodiny pouzivaji stejny ovladaci registr jako ten Bung cart V1! Tudiz se automaticky v Bung Cart V1 zasekne cokoliv, co ma podporovat Realtime hodiny...


Download: POKEMON GOLD/SILVER (English) Clock and GBX V1 Patch
K jeho aplikaci budete potřebovat libovolný IPS patcher, třeba GBX Tool.
A jak to celé funguje:
POKEMON GOLD/SILVER (English) Clock and GBX V1 Patch
od TIMa COLEMANa, hlasu z minulosti
IPS patch lze aplikovat jak na POKEMON GOLD tak na SILVER (English version). Jeho funkce je:
1) Opravuje problem starých Bung GBX carts. Nyní lze použít i 16MB V1 bez problémů.
2) Jistým druhem simulace obchází problém existence time chipu na originálních POKEMON GOLD/SILVER cartridgích.Není to přesně takové, jako ve skutečnosti, nicméně to funguje.

Originální hra vždy ví, kolik je přesně hodin, pokud ji zapnete (v době nečinosti měří čas právě timechip). Ve hře jsou pak různé události vázány na konrétní hodiny či dny v týdnu. A to samozřejmě na flash cartridgích nefunguje. Zde se pokaždé, když zvolíte CONTINUE pro uloženou hru, čas zresetuje na původní hodnotu, kterou jste zadali úplně na počátku hry. Ale teď - teď si ho můžete nastavit kdykoliv!

POZORNĚ ČTĚTE:
Během hry (kdykoliv od chvíle, kdy s vami prvně promluvi matka ve hře) stiskni SELECT a vyber si POKEGEAR. Objeví se informace o čase a dni v týdnu. V této chvíli mužes stistknout UP na directpadu pro rychlý posun času vpřed, nebo DOWN pro posun pomalý. Této funkce lze nyní využít kdykoliv. Například můžes sebrat berry ze stromu, posunout si čas na další den, a ihned sebrat další. Nicméně pokaždé, když vypneš Gameboye, čas se pochopitelně znovu zresetuje na počáteční hodnotu.

P.S: Po aplikaci patche bude mít příslušný ROM nesprávný kontrolní součet. Není to problém, je to daň za patch společný pro GOLD i SILVER verzi. Chybné CRC nevadí skutečnému Gameboyi, ani některým emulátorům. A pokud právě vašemu emulátoru vadí, můžete si ROM snadno fixnout pomocí třeba této utility.

| Evilmind |


Nahoru
© Emulators CZ - založeno v říjnu 1997. Grafický design - © Petrex Webdesign
Tyto stránky by nemohly existovat bez pomoci firmy InterneXt 2000