Emulators CZ - Logo vytvořil Zdeněk Musil

Poslední update:
4.4.1999, 18:30

Přístupy
od 4.4.1999:

  

Kam kráčí emulátorová scéna...
  Novinky

  Arcade emulátory

  Domácí počítače

  Konzole

  Handheldy

  Ostatní

  Kontakt
    ICQ #2562871
   
  Vyhledávání

Nic v menu nevidíte?  
Klikněte SEM!

 

Ještě před dvěma roky byly emulátory doménou skalních fandů starších herních konzolí a domácích počítačů - především sinclairistů, ataristů, existovaly kvalitní emulátory NESe, a první nesmělé pokusy o 16bit stroje (SNES, Atari ST, Amiga), opět vzešlé především z řad, mohu-li použít toho slova, fandomu příslušných strojů. Tehdejší nejběžnější PC, 486ky, ani technicky neumožňovaly nic víc. S legalitou si nikdo hlavu příliš nelámal - uživateli emulátorů byli vesměs lidé, kteří originální počítač i hry tak jako tak vlastnili, a firmy, vlastnící autorská práva na hry, si pár neškodných bláznů nevšímaly. Dále tu existovala poměrně rozsáhlá, a poměrně velmi lame :-) tzv. console warez scene - dumpující hry z carts/cartridgí pro použití v různých externích záložních zařízeních, nebo prostě jen tak aby se data přelejvaly... ;) V té době ale s emulátory neměla nic společného.

Situace se začala měnit počátkem roku 1997, kdy se během krátké doby objevilo několik velmi ambiciózních emulačních projektů: především MAME, ZSNES, finální verze Nesticle, opravdu použitelná verze SNES9x, UAE, PaCifiST, později System16. S nástupem pentií byla už PC dostatečně rychlá, aby emulace 16bit strojů byla více než jen teoretickou ukázkou programátorské zdatnosti svých tvůrců. Hry na tyto stroje už se vyrovnaly 2D hrám na PC, navíc stříleček a jump'n run her tohoto typu na PC zrovna mnoho není - což bohužel přitáhlo k emulaci bandy všelijakých náctiletých lamerů... Emulace však stále zůstává jakousi nostalgií, bez většího zájmu herních firem o využití svých více méně bezcenných práv. První vlaštovky už tu ale jsou - protipirátská organizace IDSA, naprosto neschopná bojovat s PC warez scénou, se pod záštitou Segy a Nintenda vydává na křižácké tažení proti sajtám s ROMkami na Genesis/SNES. Na druhé straně probuzeného zájmu o staré arkády využívají Namco, Midway a jiní k vydání kompilací svých stařičkých her pro PC/PSX - krok komerčně relativně úspěšný.

1998. Další zlomový rok. Rychlost lepších PC se vyšplhala k úžasným 400MHz, což stačí na emulaci libovolné existující herní konzole (s výjimkou N64, ale za rok... počkejte za rok..., a samozřejmě s výjimkou nejnovějších boardů v coin-op automatech). Emulace Sony Playstation, či arcade boardů NeoGeo, na které stále vycházejí nové hry v množství nikoliv zanedbatelném, boří dosavadní představu o emulaci jako čemsi zahleděném do minulosti, a posouvají ji na úroveň pc warezu, MP3, VCD... Přitom donedávna si nikdo (mou osobu nevyjímaje) nemyslel, že by se emulace PSX mohla dočkat nějakého masového rozšíření, a to především díky velikosti her a neexistenci ripů.

Laciné CDwritery a highspeed Internet připojení však (zejména velmi rychlé kabelové domácí připojení, u nás v Kocourkově zatím existující jen ve směšných prototypech rychlostně odpovídajících dialupu) umožnily nevídanou věc - distribuci PSX titulů v ISO formátu (spíše by bylo asi namístě říci raw copy). I u nás je již představa stahování jedné hry coby 600mb fajlu pro mnohé hráče přijatelná a především snadno uskutečnitelná. Trh s PSX hrami se tak dostává do stejné situace, která údajně "ničí" softwarové firmy na PC už mnoho let.

Krátké odbočení k cenám her:
odpůrci tzv. počítačového pirátství často uvádějí, že cena her je díky pirátům vyšší. Ja se domnívám že je tomu přesně naopak. Průměrná cena PC hry je dnes asi 1500 Kč, přičemž warezem projdou naprosto všechny tituly o mnoho dní dříve, než se objeví v naší distribuční síti (pravda, díky monopolu JRC se nové hry u nás objevují se zvláště velkým zpožděním za zvláště vysoké ceny). Průměrná cena PSX hry je cca 2000 Kč, přičemž získat ji jiným způsobem je možné pouze stažením ISO z internetu nebo koupí od nějakého místního bootleggera (afaik je obvyklá cena 200 Kč za jedno CD). Proč je cena vyšší, když pirátství tu zjevně díky menší rozšířenosti způsobuje mnohem menší ztráty, navíc her na PSX se prodává VÍCE než her na PC?? Ha? Žeby to bylo tím, že nepřítomnost pirátů umožňuje firmám šponovat ceny? Ostatně pojďme dále. Průměrná cena hry pro Nintendo64 je cca 2500 Kč, ale může dosáhnout i 4000 Kč!!! Přičemž pro upirátění hry je nutno mít speciální kus hardware, u nás prakticky nesehnatelný, a počet prodaných kusů je stále VYŠŠÍ než počet prodaných PC her. Jak vidno, s rostoucí obtížností získání nelegální leč použitelné kopie hry roste cena originálu BEZ ohledu na počet prodaných kusů. Ještě by bylo možné chvíli mluvit o dobách, kdy se prodávaly hry zároveň na CD i disketách, a ač výrobní cena jednoho CD byla řádově nižší než cena 50 disket, CD verze byly vždy dražší - žeby za to mohla tehdejší nepřítomnost levných vypalovaček na trhu?? Nicméně zpět k emulaci PSX.
Konec krátkého cenového odbočení.


Sony má ovšem přece jen větší možnost upravit svojí konzoli tak, aby používání neoriginálního softwaru znemožnila, či alespoň co nejvíce znepříjemnila. V praxi se ovšem příliš nedaří... :-)) Známý "swap trick" s výměnou originálního CD za přepálené ve vhodný okamžik už v nejnovějších modelech PSX afaik nefunguje, nicméně tzv. mod chip, umožňující bez problémů přepálené hry bez ohledu na jejich region code hrát, se dá koupit naprosto všude (12-50$), naši zaostalou republiku nevyjímaje, a firmy, které ho nabízejí, inzerují nejen na Internetu zcela otevřeně. Dokonce se prodávají nové Playstationy s již zabudovaným mod chipem, což mi tedy osobně připadá velmi funny. Sony sice tvrdí, že v nejnovějších PSX už mod chip použít nelze, ale i kdyby to byla pravda, velmi pochybuji, že příslušná modifikace nebude na trhu do pár dnů, maximálně týdnů. Navíc je tu již téměř plně funkční emulátor, který žádné omezení originálních konzolí pochopitelně nemá - oficiální stanovisko Sony k emulaci PSX se zatím afaik nikde neobjevilo. Dělat ovšem nemohou nic, emulace je legální, a pokud nezastraší autory nějakou lží, vývoj bude pokračovat. Naštěstí je Duddie z Polska :-), a existují ještě minimálně dva další projekty na obdobné úrovni jak PSEmu.

Zatím jediné, co Sony dělá, je monitorování vyhledávacích enginů, usenetu a snad i irc (viz. loňská aféra s #psxwarez na efnetu), to vše ve spolupráci s ISP. 90% takto zrušených sajt ovšem obsahuje především informace o mod chipu, kopírovací programy pro PSX CD a návody jak kopii vytvořit - považuji za neuvěřitelné, že se některý ISP může snížit k takovémuto OMEZOVÁNÍ SVOBODY SLOVA, neboť toto jsou pouze INFORMACE. Žádný warez, nic co by patřilo Sony. Hnusné.

Na závěr citát pocházející od demagogických ideologů IDSA (a nenechte se zblbnout):
"Piracy is never going to go away, but the Internet has brought it into everyone's home, and that is the big concern. It's not like going into a store in Hong Kong and buying an illegal CD, instead you have someone at home who goes online and has hundred of PlayStation games available to them. We need to get the message out and make people understand why this is wrong."

23.února 1999
Předchozí část textu pochází z října 1998, leč díky problémům popsaným na jiném místě těchto stránek nikdy nebyl zveřejněn. Považoval jsem proto za nutnost před jeho vystavením doplnit některé nové informace v následujících řádcích.

1999. PC o rychlostech kolem 400MHz sice ještě pořád není průměrným strojem, nicméně většina hráčů už něco podobného vlastní. Skvělé nové emulátory PSX a N64, které se objevily během prvních dvou měsíců roku, definitivně posunuly scénu na úroveň PC warezu. Zprávy o emulátorech a dění kolem nich se objevily i ve vysílání CNN. Vše začalo v lednu v San Franciscu na výstavě MacWorld Expo, kde společnost Connectix Corp. překvapivě představila plně (téměř, jistá omezení tu jsou) funkční emulaci Sony PSX - Virtual Game Station. Jen během výstavy se prodalo na 3000 kusů emulátoru. Sony se okamžitě snažilo dosáhnout soudně zastavení prodeje, což se jim NEPODAŘILO. Moudrý soudce z Californie :-)) jejich žádost zamítl, nicméně vše se nepochybně k soudu ještě vrátí (Sony výrok soudu zatím nekomentovalo). Jinak to ani skončit nemohlo - na tomhle emulátoru není nic nelegálního, naopak imho může jen zvýšit prodejnost PSX her. Každopádně je dobře, že s emulací přišla komerční firma, vybavená dostatečným právním zázemím, umožňující jí úspěšně čelit všem obvyklým nezákonným praktikám herních gigantů, tak úspěšně fungujících proti osamoceným amatérům. Na příkladu Game Station vznikne velmi důležitý precedens, umožňující konečně klidné rozvíjení scény.

V únoru dva programátoři, Reality Man a Epsilon, vystavili k volnému downloadu první verzi jejich emulátoru N64 - UltraHLE. Vybuchla bomba. Narozdíl od PSX her N64 dumpy jen málokdy přesahují 20mb, navíc rozsáhlé archívy N64 her pro použití v zařízeních typu Doctor64 se na Internetu vyskytují mnoho let. Cílová skupina potenciálních uživatelů je tedy řádově větší než u Game Station. Mluvčí společnosti Nintendo okamžitě reagoval typickým způsobem: firm is considering different options to stop UltraHLE's distributors, including legal action. Pche, including legal action... :-))) Na dotaz ohledně podobnosti s nedávným soudním rozhodnutím ohledně Game Station N64 argumentuje tím, že UHLE využívá nikoliv všeobecně známou technologii CDROM, ale patentovanou a tajnou :) technologii N64 cartridgi. No, je to pravda jen částečně, ve skutečnosti UHLE používá formáty všech obvyklých dump zařízení (.v64, .z64, .rom). V každém případě se bigN podařilo výhrůžkami donutit oba programátory k zastavení vývoje UHLE, ovšem záhy na to se objevila distribuce UHLE ve zdrojovém kódu... IMHO další vývoj Nintendo nemůže zastavit, práce na vývoji UHLE nebo jiného emulátoru založeného na jeho zdrojáku budou pokračovat. Ať se propadnu jestli ne.

Rok 1999 ještě neskončil, ale bude to v každém případě dobrý rok. Posledními neemulovanými hitech konzolemi jsou Atari Jaguar a Sega Saturn, rozsáhlé pole působnosti pro programátory je i v množství novějších arcade boardů. Je na co se těšit...

Odkazy:
IDSA
ELSPA
Zpráva CNN o UHLE
Sony Corporation
Jsme všichni zloději ?


Nahoru
© Emulators CZ - založeno v říjnu 1997. Grafický design - © Petrex Webdesign
Tyto stránky by nemohly existovat bez pomoci firmy InterneXt 2000