Emulators CZ - Logo vytvořil Zdeněk Musil

Poslední update:
26.2.1999, 18:30

Přístupy
od 11.4.1999:

  

Jsme všichni zloději?
  Novinky

  Arcade emulátory

  Domácí počítače

  Konzole

  Handheldy

  Ostatní

  Kontakt
    ICQ #2562871
   
  Vyhledávání

Nic v menu nevidíte?  
Klikněte SEM!

 

aneb malé, zcela nekvalifikované zamyšlení nad legalitou emulátorů, ROMek a kopírek...

Jak již napovídá podtitulek, následujících pár řadků bude odrážet pouze a jenom mé subjektivní názory. Nemám žádné právní vzdělání, žádný patent na rozum, a ve spoustě věcí kolem emulátorové scény prostě neexistují příslušné precedensy, takže vlastně nikdo neví, na čem je... Proto mnohé z následujícího ani zdaleka nemusí byt pravda. Veškeré názory na tuto stranku vítám na svém .

Zmínku o legálnosti emulátorů a zejména ROMek do nich jistě každý z Vás viděl na leckteré emulátorové sajtě. Povětšinou se omezuje na stručnou větu ve stylu "If you do not own this cart, you must delete the ROM after 24 hours", v lepším případě rozebírá legalitu z hlediska US práva.
Americké zákony odbudu rychle - z právního hlediska jsou pro nás zcela nezajímavé, na občany ČR se pochopitelně nevztahují, mi tu máme svůj vlastní autorský zákon, ke kterému se ještě vrátím. Věta o právu na 'vyzkoušení si software po dobu 24 hodin' už si zaslouží hlubší pozornosti - nikdo neví kde se vzala, tu se vzala, ale všichni ji používají. Samozřejmě se nikdo dle ní neřídí, nicméně jako velmi chabá zástěrka pro vystavení ROMek k veřejnému stažení poslouží, a navíc vypadá velmi seriozně :-). IMHO má v našem právním řádu asi stejnou váhu, jako tvrzení, že hry pro ZX Spectrum jsou free, neboť už jsou staré, jak jsem se nedávno dozvěděl na Liane. Tudíž žádnou.

Zastavení první - herní kopírky

Výraz 'herní kopírky' se mi příliš nelíbí, leč na lepší český překlad anglického backup units, console copiers jsem nepřišel. Nicméně na názvu příliš nezáleží, hlavně že každý ví, o čem se bavíme - o zaříizeních, umožňujících vytvořit kopii kartridge/karty/cojavímjakéhomedia, a naopak takovouto kopii využít namísto originálního media. IMHO je zde situace zcela jasná - samotne vlastnictví takovéhoto zařízení je zcela legální. Jeho výroba je legální, jeho prodej je legální, a dokonce i jeho používání na originálních hrách, které vlastním, je LEGÁLNÍ - a Nintendo of America se může třeba na hlavu stavět. Při svém tvrzení vycházím z u nás platného tzv. Autorskeho zakona, paragraf 15, část hovořící jasně o právu uživatele na zhotovení záložní kopie legálně vlastněného programu. Na druhou stranu - použitím kopírky pouze na hry, které vlastním, také její legální činnost končí. Na hry vypůjčené, kamarádovy, pro zpětné nahrání her stažených z Internetu do konzole - nelze.
U nas je bohužel tak jako tak poněkud velký problém se k nějaké kopírce dostat. Jedinou možností je online objednávka přes Internet - pro majitele tučných devizových kont v nějaké dohledné době zprovozním stránku, kde se dozvědí jak na to, když si člověk chce něco takového pořídit...
Na závěr pro zasmání (?) ukázka typické manipulace z FAQu na stránkách Nintenda:

Q. What are "Disk Copy" Devices or "Console Copiers"?
A. "Disk Copy" devices or "console copiers" are electronic devices that enable users to make and play illegal copies of video game software. They have no other purpose. These devices enable users to illegally copy video game software onto floppy disks, writeable compact disks or the hard drive of a personal computer.

Q. Co jsou to "střelné zbraně"?
A. Tzv. "střelné zbraně" jsou většinou mechanická zařízení, která umožňují zabíjet lidi. Nemají jiný účel. Umožňují nelegálně střílet muže, ženy, děti, ba i nevinná zvířátka.

O kus dál na stejné stránce už Nintendo vyloženě lže:

WARNING: Copying of any Nintendo game is illegal and is strictly prohibited by domestic and internation copyright laws. "Back-up" or "archival" copies are not authorized and are not necessary to protect your software. Violators will be prosecuted.

Dal jsem si tu práci, a vyhledal si v příslušném americkém zákoně jak jsou na tom s možností vytvoření záložní kopie - a ejhe, jsou na tom v podstatě stejně jako my. Tudíž výše uvedená citace, která by se měla vyskytovat na všech výrobcích Nintenda, je naprosto nestoudná - mám prostě zákonné právo si udělat kopii libovolného media, které legálně vlastním, a nějaké rady ohledně toho že to "není nutné" mne nezajímají, natož abych byl povinen se jimi řídit. Pozor na to, ojebat by nás chtěli...

Zastavení druhé - emulátory

V otázce samotných emulátorů se zdá být situace na první pohled jasná - emulátory prostě musí být legální, jsou to přece jenom programy, které emulují určitý hardware na jénem hardwaru. Informace, použité pro tvorbu emulátoru, samozřejmě nesmějí mít nelegální původ (jediné slabé místo legality emulátorů - viz dále). Většina emulátorů pro svůj provoz potřebuje ještě kopii systémové ROMky, na kterou většinou má výrobce hardwaru copyright, nicméně pokud je emulátor distribuován samostatně (což 90% emulátorů je, a navíc v dokumentaci bývá vždy zmínka o tom, že je zakázáno program šířit společně se systémovou ROMkou), žádný problém nevzniká. Přesto se našel někdo, kdo zkouší na autory emulátorů vyvíjet nátlak - ano, hádáte správně, je to nechvalně proslulá Nintendo of America, které se nelíbí ani nejlepší SNES emulátor SNES'9x, ani dlouhá léta vyvíjený SNES Document (ono to nasere, když je k dispozici freeware dokumentace, podle které se potom píší komerční hry bez toho, aby museli být licencovány Nintendem... evil grin) Nintendo argumentuje tím, že pro napsání emulátoru je třeba pochopit principy fungování jejich konzolí, jenž oni nikdy nikde nezveřejnili, a tudíž jde o kradež :-)))) Tvrzení tím směšnější, že prudký rozvoj emulátorého hnutí vlastně začal v roce 1996 poté, co Nintendo ukončilo projekt Silhouette (emulátor SNESe, zamýšlený jako komerční nástupce nástroje který používali vývojáři Nintenda pro tvorbu her) a vyhozený hlavní programátor si vzal svou práci při odchodu s sebou. Cela kauza bude pravdepodobně nakonec jen plácnutím do vody, a k žádnému skutečnému soudnímu procesu nedojde - nicméně svůj účel už akce Nintenda splnila :-( :
Jeremy Chadwick, autor SNES Documentu
Due to Nintendo threatening a lawsuit against me if I updated my documentation again, I couldn't fix the bugs.
Jerremy Koot, spoluautor SNES'9x (z dokumentace poslední verze v říjnu 1997)
Due to several reasons Snes9X can't continue... One is a possible claim of Nintendo... And then there is one more reason which, due to circumstances I can't even explain...

Zastavení třetí - ROM image

Asi nemá cenu bavit se o ničem jiném, než jsou ROMky vystavené na Internetu, kde si lze v současnosti nahrát v podstatě jakoukoliv hru. Není pochyb o tom, že při downloadu ROMky a jejím použití v emulátoru, připadně v originální konzoli/počítači asi nebude vše tak úplně podle zákona. Otázka tedy zní, ve které chvíli k onomu pochybení dochází. Ponechme stranou chvili, kdy se ďábelský plán na ožebračení softwarových producentů vylíhnul v naší hlavě :-)), a přejdeme k první fázi - nalezení příslušného kusu softwaru a jeho download. Podle některých pramenů je už tohle nelegální. Podle mého selského rozumu ne, neb se domnívám, že pouhým vlastnictvím shluku binárních dat, který navíc prostě nelze nijak okamžitě využít, nemohu nikomu uškodit. V další fázi, kdy příjdu na to jak ona data využít, dochází ve chvílí použití k onomu hledanému porušení zákona. Bohužel.

Závěrem...

Možná by se mohlo někomu zdát, že se pořád navážím do Nintenda. Je to sice pravda, nicméně Nintendo je proslulé svou tvrdou licenční politikou již mnoho let, a mají u mne z posledni doby už nějak moc hříšků... Dlužno podotknout, že celou dobu byla řeč o NOA - Nintendo of America, proti Nintendo of Japan nemám zhola nic.
Doufám, že jsem nikoho nevystrašil natolik, že hned poběží smazat všechny svoje ROMky ;-). Pokud ho k tomu nenutí morální důvody, nic jineho ho nepřinutí - aneb kde neni žalobce, není soudce. K uklidnění špatného svědomí by mohl výrazně přispět i ten fakt, že u nás si prostě nelze koupit staré hry, o kterých se tu celou dobu bavíme - právě jsem dostal nápad, že by nebylo tak úplně od věci vylepšit tuhle stránku videozáznamem pokusu o zakoupení takového řekněme Centipede třebas v JRC... :-)
That's all folks.

, 26. dubna 1998


Zajímavé linky, vztahující se k tématu legality emulace:
Legalize 8bit Roms - výborná stránka, věnující se shromažďování informací o legalizovaných hrách pro nejstarší počítače.
Nintendo speaks - lokální dokument, ukázka typické komunikace s Nintendem, původně pocházející z Emunews
Autorský zákon - lokální dokument, plné znění platného zákona po poslední novelizaci.


Nahoru
© Emulators CZ - založeno v říjnu 1997. Grafický design - © Petrex Webdesign
Tyto stránky by nemohly existovat bez pomoci firmy InterneXt 2000