Emulators CZ - Logo vytvořil Zdeněk Musil

Poslední update:
16.3.2001, 23:30

Přístupy
od 8.12.2000:

  

MAME 0.37 beta 13 v obrazech
  Novinky

  Arcade emulátory

  Domácí počítače

  Konzole

  Handheldy

  Ostatní

  Kontakt
    ICQ #2562871
   
  Vyhledávání

Nic v menu nevidíte?  
Klikněte SEM!


(poslední verzi multiarcade emulátoru MAME si můžete vždy stáhnout na zdejší MAME stránce)

Bohužel na tomto místě nemůžu ponechat obvyklý odstavec o tom, že všechny popsané hry si snadno a spolehlivě stáhnete na mame.dk. Tento skvělý server bohužel z finančních důvodů skončil, a protože další velké servery končí pro změnu z důvodů legality, neznám v této chvíli žádný web, který by hostoval MAME romsety v dostatečné kvalitě. Jediným doporučením tak budiž IRC - síť NewNet, kanál #roms4free.

Galerie
Galerie
Množství nových her je tentokráte relativně malé. V dokumentaci kupodivu nejsou zmíněny všechny nové CPS2 hry, které byly dekodovány od poslední verze MAME. Jsou zde ale všechny, takže lze očekávat, že i nadále bude MAME team v tichosti doplňovat CPS2 na aktuální stav. I přesto ale trvá mé doporučení provozovat CPS2 hry raději ve Final Burnu.

Z dalších vylepšení MAME jsou zajímavé "raster-style effects", přidané do několika NeoGeo her (AoF, Eight Man, Double Dragon). V podstatě je to taková průhledná pixelizovaná grafika, ale především je to pádný důvod proč pro NeoGeo používat MAME, a nikoliv již několik let neaktualizovaný NeoRageX...

Část nových her pochází z tzv. DECO Cassette System. Většinou nestojí z mnoho, ale důležité je, že hry, běžící na tomto hardware používají společný bios v samostatném souboru. Pokud chcete pro evidenci MAME romsetů používat MAMEMerge, musíte v jeho vygenerovaném resource fajlu opravit ručně už tři záznamy z resource na game - DECO, CVS a Playchoice.








Asterix. Skvěle zpracovaná dobrodružství Asterixe a Obelixe. Už jsem jich na nejrůznějších platformách viděl hodně, ale tahle arcade verze určitě všechny hravě předčí! Grafika je prostě super, pořád se něco na pozadí hýbe, probíhají sem a tam tématicky zařazené postavy, zvířátka, kanci apod., a trochu to celé připomíná Metal Slug! Není to přesně ta pravá zábava, protože tu není tolik možností při samotném boji, ale duch Metal Slugu ve hře určitě je. Boj. Všechny hmaty a chvaty vycházejí z originálního comixového zpracování, takže Obelix nepřátele především fackuje, občas je postrčí břichem či zadnicí, s oblibou je odhazuje za obzor, a nechybí ani božský "průplesk". Sem tam slupne nějakého kance. Škála Asterixových úderů je obdobná, ale Obelixe mám prostě radši :-). Na druhé straně pochopitelně nemůže stát nikdo jiný než Římani, přicházejí ve všech hodnostech, zkoušejí to i ve svém oblíbené bojové sestavě "želva", ale je jim to málo platné... Jasný tip k downloadu, nejlepší hra bety 13.



Bioship Paladin. Celkem tuctová horizontální střílečka, docela zajímavé je snad jen sbírání powerupů, které se nalepují všude kolem lodi - dokud je místo. Při zásahu odpadají, a tak je třeba se snažit být pořád "obalený"...



Tetris Plus 2. Asi nejzajímavější arcade zpracování klasického Tetrisu, jaké znám. Obzvláště puzzle mod (je tu ale i klasický endless a versus) nemá chybu. Na poli tetrisových kostek je vysazen jakýsi profesor, který po nich vesele pobýhá, leze a padá. Cílem hráče je odbourat mu cestu až na úplné dno, kde jsou dveře do pyramidy (?). To je jedno, prostě dveře. Hra kupodivu nekončí nakupením kostek až do horní části obrazovky - odtud totiž postupně sjíždí ozubená deska, která každou tetrisovou kostku v dosahu nemilosrdně zničí. Ovšem zničí také profesůrka, pokud ho nevhodnou skladbou kostek donutíte vyšplhat nahoru. A aby to nebylo tak snadné, tak v dalších levelech přibývají na hrací plochu různé pasti a nástraha, které je třeba ničit, obcházet a vyřazovat. Prostě zaručená zábava pro všechny milovníky Tetrisu.





Gun Buster. Dosti šílená fps, ovládaná pistolí, čili v MAME myší. Do jejích tajů jsem příliš nepronikl, protože mne hrozně rozbolela ruka když jsem asi 20 minut střílel do toho prvního nepřítele. Ale vypadá dobře.



Chequered Flag. Velice tragické závody z topdown pohledu. Krom frustrujícího faktu, že i na plný plyn mne neustále někdo předjíždí, vám hrozí i nebezpečí závrati, protože zatímco autíčko je pořád na stejném místě obrazovky, trať kolem něho v zatáčkách vesele rotuje. Obrat o 360 tak bez Kinedrilu přežijí jen otrlé žaludky.



Othello Derby. Úplně normální Othello, ale z nějakého nepříliš jasného důvodu hráči jakoby představují jezdce na koních, a kdo vyhraje na desce, zvítězí pak i na koni. Ehm. Asi aby se to mohlo jmenovat Derby. Nejvíc mne tak zaujala ta koňská hlava v menu, je fakt pěkně nakreslená. BTW vašeho soupeře při hře symbolizuje šimpanz - zjevná finta, porážka od šimpanze je asi jediné, co vás může donutit vhodit další minci, a tentokrát to zkusit opičákovi nandat...





Blazing Tornado. Vynikající wrestling, možná ještě lepší než kultovní Wrestlefest. Nemá žádnou licenci, takže bojovníci jsou neznámí, a mohli by být možná nápaditější, ale jinak tu najdete vše, co ke správnému wrestlingu patří, včetně různých podraznických chvatů, vyhazování z ringu apod. Grafika super, ostatně 14mb zipped musí být někde znát. Jen škoda, že zatím není emulován zvuk.




Puzzli. Ucházející logický rychlík. Opět musíte dostat vedle sebe stejnobarevné kousky, tentokráte stylizované do podoby všemožné mořské havěti. Tu vypouští vámi ovládaný manga hošík z loďky. Halina by měla radost, ale vás to asi dlouho bavit nebude, protože vybourávat vždycky všechno až do úplného konce prostě nemůže být zábavné...





Super Chase. Docela úžasná kombinace Out Run a Chase HQ. Párek grázlíků ti šlohne auto, a je třeba okamžitě vyrazit za nimi, a auto jim řádně rozmlátit na maděru. Sakra, vždyť je tvoje... Nu což - vítejte v Americe! Nejen stíhané, ale i tvoje auto se postupně božsky demoluje. Dokonce se mi na screenshotech téměř nepodařilo zachytit stav mého auta před tím, než vypadlo přední sklo (to se stalo když jsem pobýval v menu MAME, a hledal jaká klávesa sakra řadí). Potom ale odpadne i přední kapotáž, a ani stíhané auto na tom nebude o moc lépe, navíc postupně zaplápolá. Pořád ale lepší než desítky už hořících aut, lemujících trať (pár chlupáčů jsem i sám zapálil). Američané si přesto neodpustí okounění kolem trati, za což je stíhá spravedlivý trest - auto ale nemá zpětné zrcátko, tak není jisté, jestli je opravdu spravedlivý. Dopad těl na zem totiž už nevidíte. A teď ta horší zpráva. Nemáte-li PC, rychlostí oscilující kolem 1GHz, nemá valného smyslu hru spouštět...




Hot Dog Storm. Výborná vertikální střílečka, s množstvím mocných powerupů, rychlých a lstivých nepřátel (většina bossů jsou skládací mechové), a vybalancovanou obtížností.



Thunder Dragon. Tuctová vertikální střílečka.



Sadari. Logický rychlík. Kostky padají sice jen po jedné, ovšem v horní části obrazovky nejprve sami projedou jakýmsi bludištěm, které určí kdy se začnou pohybovat poslušně volným pádem. V hráčově zájmu pochopitelně je určit jim to sám. Na první pohled to vypadá zajímavě, nicméně nepobavil jsem se - ovšem jelikož si nejsem jist proč, tak třeba vám se to líbit bude...
Pairs. V podstatě je to pexeso, zřejmě trochu svlíkací - nevím to jistě, protože ačkoliv při prokousávání se menu jsou tu jisté náznaky, že NĚCO bude, tak daleko jsem se nedostal. Na otáčení karet běží časový limit, ovšem zároveň prohráváte když třikrát za sebou neuhodnete - což je ze začátku vysoce pravděpodobné. Hra pak okamžitě drze vyžaduje další minci. Panejo, kolem tohohle coinopu musela bejt v arkádě tlačenice, soutěž kdo nahází nejrychleji nejvíc mincí... Z jakéhosi těžko pochopitelného důvodu je emulace navíc i na silném PC s frameskipem hrozně pomalá, a pojímám hrozivé podezření, že se možná kurzor pohyboval tak šíleně líně i v originále, aby mincí bylo ještě víc.



The Bounty. Jednoduchá hra s motorovým člunem, se kterým musíte projíždět překážkovou dráhu. Je to docela zábavné, hlavně pozor na past na peníze (pro vás ovšem jen na další stisk klávesy 5) hned po startu, když okamžitě po vysazení nepřidáte plyn, umřete... :-)
Gladiator 1984. Jízda na koni překážkovou drahou, docela ujde.



GunNail. Fajnová vertikální střílečka. Opět se budu opakovat - skvělé powerupy, velcí nepřátelé, vybalancovaná obtížnost. Jenom mi vadilo, že vpravo dole je počet životů znázorněn docela velkými raketkami, které překážejí a matou.



Momoko 120%. Divná japonská hra. Zřejmě je třeba uhasit propukající požár, ale nepřišel jsem na to jak, ani proč.
Sonic Blast Man. Druhá hra v jediné betě, u které jsem neodhalil jak se hraje. Tentokrát vůbec. Depka...
Over Drive. Nemá smysl stahovat, dle infa při startu není emulace ještě zcela ok, a protože když u závodní hry nevidíte trať, docela to vadí, tak bude zřejmě třeba počkat na další bety...

| Evilmind |


Nahoru
© Emulators CZ - založeno v říjnu 1997. Grafický design - © Petrex Webdesign
Tyto stránky by nemohly existovat bez pomoci firmy InterneXt 2000