Emulators CZ - Logo vytvořil Zdeněk Musil

Poslední update:
01.05.2001, 10:30

Přístupy
od 01.05.2001:

  

Archiv novinek (duben 2000)
  Novinky

  Arcade emulátory

  Domácí počítače

  Konzole

  Handheldy

  Ostatní

  Kontakt
    ICQ #2562871
   
  Vyhledávání

Nic v menu nevidíte?  
Klikněte SEM!


VGBA 0.6
evilmind | 25. 4. 2001 | 10:20

Nová verze v této chvíli jasně nejlepšího emulátoru Gameboy Advance. Lehce se zapracovalo na kompatibilitě, dokonce kdosi tvrdí, že mu funguje i Mario Advance (mě ale nefunguje). Mezi "lot of control keys" se bohužel stále neprobojovala důležitá klávesa pro típání screenshotů...

Novinky:
* Added JEDEC FlashROM support.
* Added CRC/CMP check. All failing cartridges will now be rejected unless you use the -nocrc option.
* Implemented pending IRQ handling after IRQs were switched on.
* Disabled IRQs in the SVC mode.
* Added ObjAffineSet() BIOS call.
* Added Halt() and Stop() BIOS calls.
* Fixed several BIOS calls.
* Fixed a special case of DMA with the length of 0 items.
* Fixed LDR/STR/LDRB/STRB instruction display in the debugger.
* Improved cartridge information reporting.
* Added a lot of command line options.
* Added a lot of control keys.

Download: VGBA 0.6 (460 kB)

GBA na emulators.cz
evilmind | 24. 4. 2001 | 12:30

Nová zdejší sekce -

Nintendo Gameboy Advance.

Pel-Mel #13
evilmind | 17. 4. 2001 | 18:30

Na BonusWebu se objevil článek Emulátory Sharpu aneb Flappy je zpět.

Tip na stránku, kde najdete všechny existující dumpy GBA her, pěkně včetně coveru krabice, (v této chvíli jsme na čísle 24) - kuk. Další linky na GBA hry zaslal Carlos: tady a tady.

Pokud ještě pořád nemáte všechny romsety pro MAME 0.37b14, můžete to zkusit tady.

Chcete-li si zahrát v Nebule nově přidaný Dungeons & Dragons: Shadow over Mystara v anglické verzi už nyní, a nečekat na nový release z CPS2Shock, stačí vytvořit soubor s obsahem:
[Region]
0=Japan,0000C2,0
1=USA,0000C2,2
2=Hispanic,0000C2,4
3=Asia,0000C2,6
4=Euro,0000C2,8
Uložit ho jako ddsomj.dat do podadresáře CHEATS, a ve hře pomocí F4 přepnout regionální nastavení...

Connectix, autoři známého komerčního PSX emulátoru VGS, portnuli pro windoze i svůj další dříve Macintosh only produkt - emulátor PC VirtualPC. K čemu emulátor PC na PC? Pokud máte P200 jako já, tak k ničemu, ale majitelé rychlých strojů s Win2000 ocení jednak možnost naemulovat si bezproblémové DOS okno, a také pohodové zpomalení na reálnou rychlost, což je zejména u starších DOSových her nutnost. Platit za VPC proto ale nemusíte (Connectix chce poněkud strašlivých 199 dolarů) - osvědčené free emulátory PC existují přece už dávno... (Bochs)

Vývoj emulátoru Final Burn k lítosti nás všech sice skončil, a jeho zdrojový kod uvolněn nebyl, nicméně i tak není nutné se omezovat jen na Nebulu a CPS2MAME. Pomocí programu Next Burn 0.5 (350 kB) je možno téměř jakýkoliv nový CPS2 release pod FB spustit. Potřebujete k tomu jen DAT soubor pro Nebulu. Nová hra se pak bude pod Final Burnem ukrývat jako Cyberbots...

Zřejmě nejlepší emulátor Shar MZ-800, jehož autorem je čech Zdeněk Adler, se podle infa na stránce autora stane sharewarem (cena lidových cca 75 Kč).

Zdejší návod pro všechny příznivce laciného hraní na Game Boyi Umíme to s... GBX byl aktualizován o novou verzi GBX Tool 1.8, a také o nové informace o dostupnosti GBX v asijských internetových obchodech.

V této chvíli je víceméně jisté, že se GBA v Evropě dočkáme kolem 22. června - a to i u nás. Spekuluje se už jen o ceně, původní předpoklady, že čím dále od Japonska na východ, tím vyšší cena, ze naplní zcela jistě. Otázkou už jen zůstává, kolik to vlastně bude. V posledním čísle britského Nintendo 64 Magazine jsou zmíněny pravděpodobné ceny pro Evropu: 75 liber za GBA, hry pod 30 liber. BTW - už jenom dva měsíce!!!! :-)

V Japonsku se za první necelý měsíc prodalo už více než 1.1 milionů kusů GBA. Zajímavé (obzvláště pro protažené ksichtíky pánů od Sony) je také číslo, udávající průměrný počet her prodaných na jednu konzoli, a které se zatím u GBA pohybuje kolem 3 (oproti 0.8 u PS2). Doufejme že sázka na laciné a kvalitní hry se bude Nintendu vyplácet i do budoucna...

Nintendo už prodává i GBA ve speciálním pokémonním balení - barva je sice fialovostříbrnná, ale pod displayem jsou postavičky Pikachu a Pichu (BTW odběhnu - oficiálně se prý Pichu, nová mediální hvězda Pokémonů, bude v češtině všude důsledně vyslovovat [pichu], čili tak jak se píše. Bůhvi proč.), a také krabice je plná decentních pokémonních motivů. Jenom ta GBA Pokémon hra nám ještě nějak schází... :-)

Herní konzole postavená na Linuxu, Indrema, byla minulý týden definitivně zrušena - pro naprostý nezájem investorů a vývojářů. Tuším že jsem se tu o ní nikdy ani nezmínil, protože postavit herní systém pouze na faktu, že jejím OS bude Linux, a tudíž všechno bude veselé, radostné a především zadarmo, to mi vždycky přislo jako totální utopistická krávovina. Obzvlášť, když předpokládaná cena za to nadělení měla být kolem 300 dolarů.

Melior Annis - druhý věk
evilmind | 16. 4. 2001 | 15:30

Pokud s námi, ostatními zlými českými bojovníky :-), nehrajete na Beta serveru skvělou hru Archmage, může to mít snad jediný důvod - odrazuje vás nutná znalost alespoň základů angličtiny. Nevadí. I tak si podobnou hru zahrát můžete - ve spolupráci s BonusWebem spustili autoři minulý týden k finálnímu veřejnému provozu českou variaci na Archmage, Melior Annis. Po pěti dnech provozu už ji hraje několik tisíc lidí, a ke hře opět nepotřebujete nic než browser, a trochu času. Tahy se kumulují až 3 dny (každých 12 minut vám naskočí další tah), takže toho času je dokonce ještě méně, než v Archmage. Čtení rozsáhlých helpů se sice stejně nevyhnete, ale vše je česky, a tak vám už nic nestojí v cestě k rozhodující bitvě mezi prohnilým dobrem, a sympatickým zlem...

Hentai M.U.G.E.N.
evilmind | 16. 4. 2001 | 15:00

MUGEN není emulátor. Za touto zkratkou se ukrývá engine pro tvorbu bojovek - klasických 2D automatovek. Není to nic nového, jen díky němu mají majitelé PC už pár let možnost zkusit si nové bojovníky z jiných platforem, a to zcela zadarmo, a v plné rychlosti i na pomalých pentiích. Sám jsem uživatelem žádného z MUGEN systémů nikdy nebyl (protože bojovky nehraju), nicméně o tento poslední výtvor se prostě musím se čtenáři podělit - Mugen Hentai! Obsahuje pouze samé "méně oděné" bojovnice (nikoliv bojovníky, dámy mají smůlu, i když by se tu jistě nabízelo množství zajímavých hmatů...), povětšinou známé ze seriozních bojovek. Některé jsou nahoře bez, jiné dole bez, některé zcela bez. BTW abych nastartoval nějaký flamewar - nejlepší je Mai, protože se jí fakt pěkně houpou... ;-)


Program (se dvěma postavami) i další přídavné bojovnice si můžete stáhnout tady: Epsilon's Hentai Mugen.

Komerční zóna #2
evilmind | 16. 4. 2001 | 14:00

Konečně začala fungovat stránka pokemon.cz!

V serii levných her Game4U, kde zatím vycházel většinou jen podprůměrný herní odpad, se objevila kompilace Heroes Complete (Heroes of Might & Magic 3 + oba datadisky na celkem 2 CD) za směšných 199 Kč. MUST BUY! Game4U vydává JRC nebo BI nebo nějaký jiný kapitálově svázaný klon téhle společnosti (nebudu se snažit o přesnost, stejně bych to nakonec napsal blbě, ale modří už prostě vědí) coby protiváhu cover cd u herních časopisů. Proč ne - nemyslím, že to bude fungovat tak, že časopisy krachnou nebo přestanou covermountit, ale pokud budou v G4U hry jako HOMM3, nebo na přiští číslo chystaný Baldur's Gate, nemohu než iniciativu pochválit... Ale spěchejte, především v Praze mizí Heroes z pultů rychlostí blesku.

Protože mám na vedlejším stolku doma dosti překonzolováno, a to i přesto, že většina exponátů odpočívá v krabicích ve skříni, řešil jsem nedávno problém - jak vše připojit k jedné TV, abych se co nejméně nadřel, a nemusil pořád lozit za televizi přepojovat RGB kabel. Jelikož nejsem schopen si sám nic postavit, a protože vím že každý problém už určitě řešil někdo přede mnou, a napsal o tom na inet, pohledal jsem v nabídkách obchodů s elektronikou. A nakonec jsem zvolil AV Selector AVS-800, který prodává Conrad Electronic. Za nicotných 1700 Kč (ale obdobné zařízení ve verzi 2-1 tu mají také jen za stovku) mám přepínač s šesti vstupy, a dvěma výstupy, libovolně přepínatelnými (v této chvíli na nich visí pohodlně Sega Dreamcat, Atari Jaguar, Nintendo 64, Nintendo SNES, Sony Playstation a Sega Saturn). Vřele doporučuju všem stejně líným jako jsem sám...

Nové downloady
evilmind | 15. 4. 2001 | 20:00

Nebula 1.2
Nová verze CPS2 emulátoru, krom níže uvedených novinek pochopitelně obsahuje podporu pro všechny nové CPS2 dumpy, takže již není třeba používat externí soubor ze čtvrtka pro vložení DODSOM. Novinky:
* Rewritten the drawing routines. It should be faster now. Thanks Raz.
* Another try to solve the s3 graphics problem.
* Added again the Light Interpolation and Full Interpolation modes (use 640x480 res)
* Added some enhacement modes to 640x480 (scanlines and scanlines 50%)
* Added the ability to use the audio jukebox in games without decryption tables.
* Changed the naming of some romsets to be compatible with MAME ones.
* Added vsync option.
* Added 1280x960 resolution.

Download: Nebula 1.2 (604 kB)

Daedalus 0.03b
Krom různých fixů a různých drobných vylepšení, kterých v ranné fázi vývoje tohoto N64 emulátoru bude zřejmě v každé verzi mnoho, je tu i pár zajímavých vlastností. Debug konzole je sice skvělá, ale jen když řešíte problém, takže teď už je možné ji vypnout. Rozlišení se dá měnit i během hry, a je tu také fullscreen. Autoři udávají 59 ověřeně dobře hratelných her.

Download: Daedalus 0.03b (241 kB)

WGens 0.98
Zřejmě nejlepší současný Megadrive emulátor se připojil do první linie programů, které podporují síťové hraní přes Kaillera servery. Nutno podotknout, že ač samotná Kaillera je verzi od verze lepší a lepší (pro MAME), ostatní programy zatím trošku při její podpoře tápou, a tak i WGens je při 100ms pingu naprosto nepoužítelný... Novinky:
* Netplay support (Kaillera). The games aren't synchronised on DirectSound buffer during Netplay (du to some low frame rate problems) so the sound have some bad noises :( Note that Netplay is surely a bit buggy, sorry for it...
* GYM loggin added.
* VDP debug informations added.
* VDP RAM write fixed (broken in Gens 0.8).
* Bug with hilight/shadow effect over sprite fixed (broken in Gens 0.8).
* Because of some incompatibilities with Visual C++ 5.0 and Kaillera, Gens is now compiled with Visual C++ 6.0.

Download: WGens 0.98 (326 kB)

Raine 0.31
Dvě nové hry, Donpachi a Hot Dog Storm (plus zatím nefunkční 3 Wonders). Zajímavá je funkce Continuous Play - po jejím zapnutí je možno kdykoliv vyskočit ze hry, a znovu pokračovat v hraní na stejném místě po novém spuštění Raine a natažení stejné hry. Takovej šikovnej automatickej quick save. Autoři sice varují před žravostí co do požadavku místa na disku, ale nezdá se mi to tak hrozné - řádově stovky kb. Novinky:
* Finally fixed the bad looping sounds (especially in puzzle bobble 3 & 4) in Taito F3 driver
* Added linescrolling to uopoko, and zooming effects to most games of Cave driver.
* Added 16bpp support and rotation to 90% of the games.
* Added bpp selection to the gui (you can now change the bpp without quiting raine...)
* Added continuous playing
* Changed the game selection dialog : options can be chosen with the new button "Selection", and added selection by company.
* Fixed Battle Shark : it works again !
* Fixed music rate in toaplan2 games (batrider...)
* Fixed sample rate not being saved in 0.30a.
* Fixed bad samples in wrestlefest
* Some assembler optimisations on the basic drawing functions (from Karma)
* Fixed light bringer (broken in 0.30a).

Download: Raine 0.31 (1015 kB)

TextNES 0.1.0
Velmi neobvyklý emulátor NESe - s výstupem v textovém režimu! Podporuje dvě různá rozlišení (132x60 a 80x25), a funguje nad očekávání dobře. Zkoušel jsem několik klasik, a výstup je opravdu tak dobrý, že se dá v pohodě hrát (Spy Hunter). Ostatně při tvorbě byla použita knihovna AA-lib, ve které jsem kdysi viděl i Dooma. Hra ovšem nesmí obsahovat příliš textu. Enjoy - maximální retro... :-)))

Download: TextNES 0.1.0 (77 kB)

                                       .. ._ya.__a_._ya.___.    .
                               ._yjunyjXXu!!"!D!**?@"*?H!~"3gyuuXuy,   .
                        ._aya_adH"**?"6___dW|;aauux_ux|ydQWd**____+GyjuXuna,.a|3ya.
                     .auH"**?""6qQnuy|xudXX4A#dXHHj?XH5q7!m|WWuu%xh?~6___J?3XVvppen,
               ..____j76udW|||xquXXX@0?~?X_LX|yXeq|qXqj'dnX|/3XX4n0xqy|xx|xa4nyujqC_.
           ._yu@H""""".Zxuauug|J!~?3gd||]4kQ4v#4@C|4iqXaadtxdXX\||/XXXG%|||%LJ?"~*?"Hua.
         _j@!~6judQQWx|WdXXX3XGy;x|d3Gp||JXZJk|46d#d4XXXX!j@\X\W%xd@~4Xk#%%|%x|xW||W;J4n,
       _j@~jdZW||%n%x|||J"3XaD!XXny|a4Xg0&3kGXuLXXZ!ZXX@\jXaX\WquX~j|4Xk|x3qay3|%x|%x|L4k
      |d7.ZZW|||%xuu%x|%;&J!XGeJ3XXGgL"HnZa?W__Zq,|&xJ*_%~_X\WxX!6d#qX@jWdXXXXXXuy|||x|L3s
     .47jZZ%x|%qdXXXXn|x||x&?3Xd@~*!XXn;_|%%nuX#HH33napLjW!Fnd@~d|qdX@GW4XXX"**"3XGp||%%dn,
     |X\ZW||#qdXX!!3XXA||uun%d!XnZ|hJ*_jx#quVN*+-**4xd3na%&j3XGuuXX@~jWx/XXiZZx|a?XXp%x|LXp
     |X|Z||xdXX7\jq,XXXnXXXXXGa?3Gy0|x||x4D`/`      -?qpXC||a?"""*6_x|x|WXXGZ%%|%|4XG|%|WXC
     -3L:NWXXXXXXuauXXX@!"!3XXXnd!73xN#%q2]`          |nNg3||xyWyqXX{%|%EXXX3#xx|qdXX4n%q2Z
      *Xe4h+X!!HXXXXXXz.j;y_4XXXtL$WWqadVN<           .?vHuyudxS%4XXA|x|EXXX{4%xnXX@'W||dT>
      .4XnQy?.y_J?!3XXXXuav|dXX@||xN&XY|.-             .N3||N{d||/XXXnjnuXXXt|xN#J-_q#ndY\'
       -43Gv|Nx|x|h,?"HXXXXXXXX\3|%|qX)-                 --|4n3+xS+XXXXXXXX7x|||%S;%#qdY`<
        ?3d3n%xn|x%xnxaJ?4XXXX'3Z%|nd<<                    *nNndQ%nJ!3XXX@~jW%n%x||qdV'.-
         ?!4%3no%x||%|||&dHH""|||Wqdf/                     .4nHGaHn%y_J-..;||xn%uaWV~;..
           ?+z*#uyu#|||||a,_4x|uadV~;.                      .?4v#Gny%W|H|%un3au#!!;;-.
             -"%%4Q#Guaaaaayau2V^~;-.                         ?+E%?!H3XXXHH""?||;-'
               .--43&MM!!!!^!];;;-.              .,             --~E3n...333]--.
                   .---+++;'''-.                .ZZ,                .------
                                             ._jdZZGa_.
                                          .uZZZZZZZZZZZZu,
                                        jZZZ7- -!**7~ -!ZZZa
                                       jZZ7`            -*ZZL
                                      |ZZ7   .ua    ju.   *ZZi
                                      dZZ`.__d~4LuujV-Zua.-ZZG
                                      ZZZ ZZZZa_jZZa_jZZZZ ZZZ
                                      ZZZ -!4ZZZZZZZZZZV7` ZZZ
                                      |ZZL_, -4ZZZZZZV~ ._jZZi
                                      .ZZZZZ1  --**--  .ZZZZZ.
             .,                      jZZZZZZG.        .dZZZZZZa                      .,
            .ZZ,                    ?-~---!ZZZZZuuuudZZZZ7`----)                    .ZZ,
         ._jdZZGa_.                         --*4ZZZZV*--                         ._jdZZGa_.
      .uZZZZZZZZZZZZu,                                                        .uZZZZZZZZZZZZu,
    jZZZ7- -!**7~ -!ZZZa                                                    jZZZ7- -!**7~ -!ZZZa
   jZZ7`            -*ZZL                                                  jZZ7`            -*ZZL
  |ZZ7   .ua    ju.   *ZZi                                                |ZZ7   .ua    ju.   *ZZi
  dZZ`.__d~4LuujV-Zua.-ZZG                                                dZZ`.__d~4LuujV-Zua.-ZZG
  ZZZ ZZZZa_jZZa_jZZZZ ZZZ                                                ZZZ ZZZZa_jZZa_jZZZZ ZZZ
  ZZZ -!4ZZZZZZZZZZV7` ZZZ                                                ZZZ -!4ZZZZZZZZZZV7` ZZZ
  |ZZL_, -4ZZZZZZV~ ._jZZi                                                |ZZL_, -4ZZZZZZV~ ._jZZi
  .ZZZZZ1  --**--  .ZZZZZ.                                                .ZZZZZ1  --**--  .ZZZZZ.
 jZZZZZZG.        .dZZZZZZa                                              jZZZZZZG.        .dZZZZZZa
?-~---!ZZZZZuuuudZZZZ7`----)                                            ?-~---!ZZZZZuuuudZZZZ7`----)
        --*4ZZZZV*--                                                            --*4ZZZZV*--

CPS2 - Nebula nebo MAME?
evilmind | 12. 4. 2001 | 19:00

Jelikož Final Burn už není, fňuk, budeme se do budoucna při vydání nových CPS2 her muset poohlížet jinde. V této chvíli jsou tu nástupci dva - MAME, resp. jeho okamžitě aktualizová verze CPS2MAME, kde jsou pouze CPS2 hry, a Nebula, nový CPS2 emulátor, kam se každá nová hra dá snadno vložit textovým konfigurákem. Co zvolit? Na rychlém stroji není žádný problém s plynulostí ani v jednom emulátoru, a proto bych doporučil sáhnout po MAME. Nebula totiž občas padá, má odporné DOS-like GUI (podobné NeoRageX), a po ukončení občas "nepustí" zvukovku, takže z němoty vás vysvobodí jen reboot. Každopádně pod obrázky jsou linky na stažení obou, zkuste sami.

Novou hrou, kvůli které dnenší odpovědnou volbu podstupujete, je Dungeons and Dragons : Shadow over Mystara. Pokud máte stejně jako já rádi Golden Axe, a po vyzkoušení předchozí CPS2 D&D hry, Tower of Doom, jste na tuhle sérii zanevřeli, dejte jí znovu šanci! Hrál jsem sice jenom chvíli (do druhého levelu za dvě různé postavy), ale přesto si troufnu tvrdit, že to je zatím nejlepší emulovaná CPS2 hra. Zatím je podporována jen japonská verze hry, takže člověk prdlačku rozumí náznaku příběhu a především volbám ve chvíli, kdy se cesty větví, ale nevadí - US verzi si prostě dohrajete za jinou z pěti nabízených postav... :-))






Download: CPS2MAME (698 kB)
Download: Nebula 1.1 (604 kB), DDSOM dat (1 kB)

Hru nejsnadněji stáhnete z IRC, za pomoci tohoto srozumitelného návodu.

Nový N64 emulátor
evilmind | 9. 4. 2001 | 19:55

Emulátorům highend konzolí se většinou snažím vyhnout. Jednak všechny ty stroje mám doma, takže je mi dost jedno jestli jsou emulovány :-), a potom psaní o nich na mne zbytečně přitahuje pozornost různých tragických postav, které nejsou ochotny nikdy RTFM, pořád jim proto něco nefunguje, a pořád se ptají. Tentokrát ale udělám výjimku. Daedalus, zbrusu nový emulátor N64, totiž opravdu za vyzkoušení stojí (za upozornění patří díky Legolasovi). N64 scéna nám poslední dobou proklatě stagnuje. Od posledního releasu libovolného emulátoru už uplynul takřka rok, a většinou vycházejí jen trapné hacky dva roky starého UltraHLE, či INI soubory pro Nemu64 a Corn. Daedalus by to mohl změnit.
* má docela zajímavý debugger, a díky stále aktivní konzoli je většinou jasně vidět, proč hra nefunguje
* podporuje všechny obvyklé formáty N64 dumpů, i uvnitř ZIPu
* podporuje standardní hardware pluginy, zatím jen audio
* předefinovatelné ovládání (zatím jen jeden gamepad)
* save states

Podle compatiblity listu v něm běží uspokojivě 36 her z 89 testovaných - pravděpodobně to ale bude víc, protože 89 vyzkoušených je opravdu malé číslo. Hranice hratelnosti je ovšem křehká. V rychlosti jsem z IRC stahnul Wave Race, Super Smash Brothers a Harvest Moon, a rozhodně bych ani jednu za "playable" neoznačil. Navíc ani framerate na PIII/600MHz nebylo nijak oslnivé, odhadem tak 20fps. Verdikt - zatím žádný zázrak, ale vyplatí se nepouštět ho z očí.

Download: Daedalus 0.02b (254 kB)

Malá rada na závěr - kdo chce hrát N64 hry bez problémů, měl by si koupit skutečnou N64, vzhledem k dnešním cenám (1000-2000 za bazarovou konzoli včetně hry) to není takový problém...

Pel-Mel #12
evilmind | 9. 4. 2001 | 19:50

Úvodem už se musím konečně zmínit o jedné "technické" novince - po odstranění aprílového update byla provedena změna na místě loga Emulators CZ. Nové logo vytvořil fob, myslím že je docela zdařilé, a doufám tedy, že teď už přestanu dostávat ty ošklivé výhružné emaily...

Domovská stránka emulátoru Modeler nás opět láká do své galerie, kde jsou prezentovány výsledky další chystané betaverze jednoho z těch zajímavých současných multiarcade emulátorů. Alien 3: The Gun, Super Visual Football, Rad Mobile, Holosseum - obrázky většinou vypadají docela nadějně, byť krom prvně jmenovaných Aliens ani jedna hra nemá v pořádku grafiku přímo z běhu hry. Doufejmě, že tentokrát v nové verzi alespoň ty hry, na kterých se už pracuje dlouho (Golden Axe 2) budou fungovat na hratelné úrovni...

Pokud ještě nemáte MAME romsety pro betu 14 z IRC, zkuste ZyClones.

Adresou hodnou vašich bookmarků určitě je server Screenmania. Jak už název napovídá, najdete tu především screensthoty z her - celkem asi 17 tisíc, a autor pochopitelně ve své bohulibé snaze neustává.

Vydání Back in Time 3 se tentokráte blíží se skálopevnou jistotou, na datu 21.5. se určitě nebude nic měnit, a Chris dokonce už přijímá i předobjednávky! Vše o tomto albu plném těch nejlepších C64 remixů (aspoň tedy doufám) se dozvíte zde, kde si také můžete stáhnout krátké mp3 ukázky. Po prvním poslechu - těžko říct, v žádném strnulém ohromení jsem nezůstal. Ale přesto si album určitě koupím, z tak krátkých ukázek, které navíc nepocházejí z úplně finálních verzí skladeb (jak je na webu uvedeno) se dá poznat prdlajs jak moc dobré bude celé album...

V této chvíli většina fanoušků emulace Nintendo strojů (a že jich za poslední týden podstatně přibylo, grin) sleduje spíš dění kolem nových verzí GBA emulátorů. Naštěstí ne každý podléhá modním vlivům, a tak jsme se během posledních dnů dočkali i několika nových verzí emulátorů Game Boy Color.
Download: DBoy 0.75 (146 kB)
Už nikdy nenapíše, že Bouchiki nevydá další verzi DBoye, protože mu vždycky znovu a znovu naletím (a že se mi to tak často nestává). Bohužel žádné zásadní novinky jsme se opět nedočkali, ale co si budeme vykládat - DOS emulátorům prostě pomalu odzvání umíráček, a tak díky za každou další verzi...
Download: Visual Boy 1.4.10 (136 kB)
Současný nejlepší emulátor GBC tentokrát nenabízí vůbec nic nového. Krom opravy blíže nespecifikovaného problému s nahráváním uložených pozicí jsou tu jen nové jazykové verze. Takže pokud umíte čínsky nebo finsky, je to dobrý tip, jinak nestojí za download.

Start Archmage na Beta server se trochu posunul oproti času, který jsem ohlásil dopoledne. Někam na hlubokou noc našeho času. Kolik ještě zbývá do zahájení můžete sledovat na těchto hodinách.

O víkendu jsem si konečně vyšetřil pár hodin volného času, a obětoval je na dohrání hry, která mne naprosto mimořádně zaujala - Grandia 2 pro Dreamcast. Pokud máte Dreamcast, rozhodně si hru sežeňte, pokud DC nemáte, je to dobrý důvod pro jeho koupi. Nikdy, ještě nikdy na žádné platformě na mne příběh hry tak silně nezapůsobil. Grandia není jen hra. Je to umělecké dílo, které vám vydrží na cca 60 hodin čistého času, a mnohem více hodin, kdy na její hraní budete vzpomínat... Krom příběhu má také zřejmě vůbec nejlepší bojový systém, jaký byl pro RPG kdy vymyšlen. Zahrajte si Grandii 2, a už nikdy nebudete chtít ani slyšet o nějakých Final Fantasy...

Restart Archmage!
evilmind | 9. 4. 2001 | 9:50

Skvělá online strategie Archmage, o které se tu zmiňuji již po několikáté, zažila o víkendu Armageddon. Kdo hrál, ví co to znamená - reset, nový start, a šanci pro všechny nováčky! Armageddon proběhl na většině serverů, a své nové mágy je možné si začít reinkarnovat dnes, od cca 14 hodin našeho času. Není ale nutné se mačkat, až do večera stejně o nic nepřijdete, tahy se přidávají postupně.

Většina českých hráčů se tentokrát hodlá inkarnovat na BETA server, kde jsou k dispozici nové nestvůry, a kde založíme zlou, temnou, zabijáckou multiattackerskou Českou Gildu... Všichni jste zváni, k hraní Archmage nepotřebujete nic než libovolný web browser, a trochu času, v ideálním případě každých 16 hodin chvilku... ;-) Do hry se můžete přihlásit tady, nebo přes zdejší quicklist, a rozhodně byste neměli vynechat ani návštěvu Archmage auditu na diskusním serveru Cyberspace.

Konec Final Burn
evilmind | 9. 4. 2001 | 9:35

Nově přidaná hra, X-Men vs Street Fighter, asi jen těžko může dnes vzbudit větší pozornost. Ale nikoliv proto, že by to byla hra špatná - to vůbec, z té dlouhé řady CPS2 bojovek patří určitě do té horní kvalitativní poloviny. Navíc je to zajímavý titul z hlediska herní historie, protože právě CPS2 crossovery stojí na počátku úspěšné série her, ve kterých se střetávají známé postavy z her Capcomu se svými soupeři od SNK, Marvelu apod. Idea, která slaví úspěch dodnes, na nedávném TGS byl prezentován další díl crossoveru pro Segu Dreamcast.

Co je to však platné, tato verze Final Burnu je zajímavá z úplně jiného důvodu. Je totiž verzí poslední. Autor rozmnožil řady těch, kteří vycouvali ze svého emulátorové projektu proto, že nedokázali už déle snášet lavinu emailů od různých zoufalců, kteří se více či méně sprostě dožadovali provedení konkrétních změn, rozchození jejich oblíbené hry, rad které mohli získat sami z dokumentace apod. Škoda. Nové CPS2 dumpy už tak budeme moci hrát jen řádově horších emulátorech - MAME a Nebula...

Download: Final Burn 0.113 (158 kB)

Po kliknutí se otevře v samostatném okně větší kopie (cca 80kb).



MAME 0.37 beta 14
evilmind | 8. 4. 2001 | 0:35

Dvacítka nových her, a zmatení uživatelé, kteří je bez mame.dk nedokáží sehnat... To je obraz dění posledních několika hodin. Nikoliv ovšem v Čechách, neb vy můžete použít návod jak se k romsetům dostat přes IRC... :-)

Download: MAME 0.37 beta 14 (2593 kB)

Zpět z minulosti...
evilmind | 2. 4. 2001 | 19:30

Doufám že jsem nikoho nenaštval takřka dvoudenní (protože apríl připadl na neděli) přeměnou emulators.cz do čehosi... čehosi z doby dávno minulé. Narozdíl od většiny mystifikací na jiných serverech jsem si já nic nevymyslel, všechny ty zprávy jsou zcela autentické (pouze občas s drobnou časovou aproximací), a doufám že vás pobavily díky tomu, že doba nám poněkud pokročila - politicky i technologicky. Na aprílu se mnou spolupracovali Acegraphx (vytvořením kompletního nového designu) a Jindroush (dodáním velkého množství dobových materiálů, z nichž mnohé jsem ani nevyužil - možná příště), takže i jim patří váš (náš) dík.

Pokud jste snad aprílový update prošvihli, můžete se na něj kdykoliv podívat zde v archivu.


Nahoru
© Emulators CZ - založeno v říjnu 1997. Grafický design - © Petrex Webdesign
Tyto stránky by nemohly existovat bez pomoci firmy InterneXt 2000