Emulators CZ

Poslední update:
1.6.2002, 10:30

Přístupy
od 10.2.2003:

  

Archiv novinek (kveten 2002)
  Novinky

  Arcade emulátory

  Domácí počítače

  Konzole

  Handheldy

  Ostatní

  Kontakt
    ICQ #2562871
   
  Vyhledávání

Nic v menu nevidíte?  
Klikněte SEM!


GBA news
evilmind | 31. 5. 2002 | 11:00

Po prozkoumání většiny obrázků a videí z chystaných GBA her, předváděných minulý týden na E3, jsem se rozhodně neoctl v nikterak rozjásané náladě. Převládají buď od pohledu nudně vypadající věci, nebo remaky starých hitů. Nic proti remakům, ale pokud tvoří 50% produkce (a nejsou to RPG), tak už je to asi trochu divné. Přesto uznávám, že třeba Super Ghouls'N Ghosts (remake SNES verze), Metroid Fusion nebo Contra Advance vypadají opravdu moc pěkně.


Nejlepší zpávou z E3 je určitě info o druhém díle Golden Sun: Lost Age. Děj má přímo navazovat na konec prvního dílu (který jsem bohužel ještě nedohrál, zatrolený Kraken). Na hře upřímně řečeno snad ani není moc co vylepšovat, takže doufám, že designéři se budou věnovat hlavně příběhu. No, mohli by oslabit ještě posílit příšery obecně, omezit vliv džinů, a vyhodit ze hry Krakena...

Při pohledu na obrázky z The Lord of the Rings: The Two Towers se okamžitě vynořuje v mysli otázka, jestli je na GBA možné udělat dobrý Diablo klon - protože přesně tohle by hra mohla být. Ve hře má být napláclý děj z prvních dvou dílů LOTR, a krom slíbeného "epic interactive experience" se dočkáme i "tactical gameplay system". Z obrázků není bohužel vůbec vidět, jak ta taktika bude vypadat. Snad si EA nedovolí u takého tématu vypustit nějakou zhovadilost...

LOTR se objeví na GBA hned dvakrát. Kromě výše zmíněné verze podle filmu vzniká samostatně u jiných vývojářů i hra podle knihy. Pro fandy RPG bude tahle druhá zřejmě lepší volbou - vypadá víc jako hardcore RPG, budete ovládat všechny členy společenstva, grafika vypadá skvěle i na těch mizerných obrázcích, a boje jsou očividně tahové.

R-Type III: The Third Lightning. Na R-Type není co pokazit. A GBA má na to, aby tahle střílečka i na handheldu konečně vypada tak, jak vypadat má. Ostatně je smutné, že se tenhle žánr během prvního roku existence GBA tak málo prosadil, přitom klasické střílečky by určitě spousta hráčů uvítala více, než další hromadu mode7 závodních her. Krom R-Type by letos měl konečně vyjít Kaisertal (zřejmě pod názvem Invader). Ten sice scrolluje vertikálně, což na vysloveně horizontální obrazovce může vypadat divně, ale možná bude létat víc nepřátel ze stran? :-)

Silent Scope vypadá opravdu hodně dobře, ale imho jsou hry, kde musíte ovládat zaměřovací kříž, pro directpad dost nevhodné.

Bojovka Barbarian, údajně obsahující RPG prvky, která vyjde snad pro všechny platformy, zaujme slibem GBA multiplayeru, ve kterém se budou na obrazovce mlátit čtyři hráči najednou. Zní to dobře, ale podívejte se na ty obrovské postavy, vejdou se tam vůbec čtyři?

Zoo Cube má využívat engine FPS Dark Arena, ovšem pro zcela jiný účel - logický rychlík! Ve třech rozměrech to může být docela maso. A vyjde co nevidět.

Hitem se určitě stane Legend of Zelda: A Link to the Past. Dobře zní přítomnost cooperativního režimu až pro čtyři hráče, nazvaného nápaditě Four Swords. Jeho přítomnost ve hře je údajně nikoliv obvyklou úlitbou "aby tam nějakej multiplayer byl", ale dokonale promyšlenou záležitostí - a patrně důvodem, který by ke koupi hry mohl přesvědčit i ty, kteří už Link to the Past hráli na SNESu, takže pro ně GBA verze nebude tak úplně plnohodnotnou novinkou. Hráči budou muset spolupracovat při řešení hádanek, společně odtlačovat velké kameny nebo bojovat s nepřáteli. Zní to dobře - uvidíme v prosinci. Hra bude také umožňovat propojení s GameCube Zeldou, zatím není jisté jak přesně to bude fungovat. Tady na IGN si ale můžete přečíst, jak bude Zelda pracovat s GBA, ve kterém není GBA Zelda.

I přes množství naprosto tragických závodních her (Downforce) je právě na tomhle žánru vidět, jak se za pouhý rok naučili vývojáři vymáčknout z GBA pořádný výkon. U V-Rally 3 byste to ze statických obrázků nepoznali - takže zkuste tohle video (3.5mb). Parádní engine.

Použité obrázky jsou ze serverů gamespy.com a ign.com, případně típnuté z E3 videí.

Na E3 sice ještě nic k vidění nebylo, ale přesto je to zpráva důležitá - Infogrames oficiálně oznámili tvorbu Eye of Beholder GBA. Nepůjde o přesnou kopii kultovního PC dungeonu, přestože se vše bude opět odehrávat v podzemních chodbách pod městem Waterdeep. Infogrames slibuje nové mapy, hádanky, rozsáhlejší příběh, přídavné questy, zapracování pravidel AD&D 3, atd. Zatím každý first person dungeon byl na handheldech zklamání, že by to tentokráte vyšlo?
Dopsáno o 12 hodin později: včera jsem nestihl GBA news publikovat, a dneska už má Gamespot i obrázky z EOB. Klikejte opatrně, protože z toho isometrického náhledu, o kterém nebylo v tiskové zprávě ani slovo, by se vám mohlo udělat opravdu zle... :-(

První obrázky z Quake pro GBA se objevily dnes ráno na IGN. Osobně jsem názoru, že s FPS se mělo skončit u Dooma, protože cpaní novějších her do GBA rozlišení je prostě už jen nezajímavá degradace...

GBA hardware. Na E3 Nintendo poprvé ukázalo následovníka monochromatické GameBoy Camera (kterou jen tak mimochodem pořád mají ve výprodeji v modelářské prodejně na Karlově náměstí) - Game Eye. Je samozřejmě barevný, s větším rozlišením, a krom ukládání vašich snímků na GBA nebo jejich tisknutí na zatím neexistujícím barevném GBA Printeru bude možné přetahovat data i do GameCube her, které budou tuto funkci podporovat. V praxi zřejmě několik málo 1st party her, ostatní vývojáři asi nebudou cítit velkou potřebu podpořit prodej Nintendo hardware. I když třeba v nějaké pěkné taneční hře bych si svůj ksichtík na tělo předtančící osoby klidně rád plácnul... :-)

WinUAE 0.8.21R4
evilmind | 29. 5. 2002 | 23:00

What's new:

  • EXPERIMENTAL: added configurable input device (mouse, joystick, keyboard) support
  • EXPERIMENTAL: added OpenGL mode (for best results set lores and disable line-doubling)
  • printer support fixed (Bernd Roesch)
  • MIDI updates (Bernd Roesch, Alfred J. Faust)
  • custom chipset updates (Superfrog,Exile,Apocalypse,Rainbow Islands,Torvak the Warrior...)
  • disk emulation fixes (Typhoon Thompson,SuperDuper,S.T.A.G...)
  • CPU idle patch (no more 100% CPU usage)
  • HOME + F5 opens state restore dialog and SHIFT + HOME + F5 opens state save dialog
  • vsync updates
  • AVIoutput improvements (can be started later, stops when re-entering GUI)
  • Picasso96 updates. Mouse trails are now 100% fixed (Bernd Roesch)
  • refresh rate selection only affects Amiga display modes, Picasso96 always use default refresh rate
  • "16-bit mode detect" crash fixed
  • removed useless 8/16-bit sound selection. Sound output is now always 16-bit
  • sound lag compensation slider reimplemented. (if you have bad sound, move slider left until sound gets better)
  • build-in gzip and zip support (autoselects first adf-image or Amiga executable if zip contains multiple files)
  • executable to adf support, just "insert" Amiga executable in to floppy drive
  • improved external decompression support (xdms.exe)
  • configuration save option is now available even after emulation has been started
  • HD floppy image support in disk-tab

Download: WinUAE 0.8.2.1 Release 4

Nebula 2.15a
evilmind | 27. 5. 2002 | 19:00

Nebula 2.15, během noci upgrejdovaný na 2.15a, přináší několik zajímavých novinek, kvůli kterým stojí za to si ho stáhnout. Především je to podpora druhé PGM hry: Knights of Valour (samozřejmě dosud nikde jinde neemulované). Podstatná je určitě i první částečná emulace zvuku v PGM hrách, která sice podle dokumentace má daleko k dokonalosti, ale při hraní je rozhodně lepší než ticho. Hudba zatím emulována není. Krom KoV jsou také přidány dvě NeoGeo hry, které zatím bylo možné hrát jen v některých neoficiálních kompilacích MAME - Sengoku 3 a Zupapa. Celkem se můžete připravit na cca 100MB downloadu, a všechny zmíněné hry najdete bez problémů jako obvykle na IRC, kanál #emuchina.

Download: Nebula 2.15a (1351 kB)

Afterburner - ultimátní světlo pro GBA?
PiNA | 27. 5. 2002 | 16:00

Pokud pozorně sledujete dění okolo "revolučního" osvětlení GBA displeje Afterburner od TritonLabs, potom vám dozajista neuniklo, že tento se po několika odkladech konečně začal prodávat. Prozatím pouze v USA, zbytek světa si musí pár týdnů počkat, nicméně se ukazuje, že toto čekání rozhodně nebude na škodu. Jeho montáž, která je na stránkách TritonLabs prezentována jako naprostá hračka, se ukazuje být mnohem komplikovanější. Na poslední chvíli byl totiž vlastní Afterburner kit rozšířen o antireflexní fólii, kterou je potřeba nalepit přímo na LCD displej. V dodávce obdržíte pouze jednu fólii = jeden pokus a dost.

Stávající uživatelé jsou rozdělení do dvou skupin. Ta první prohlašuje, že vše funguje jak má, že instalace byla hračkou, a že už si svůj život bez Afterburneru neumí představit. Ta druhá (početnější) spílá a nadává ve všech diskusních fórech. Obviňuje TritonLabs z klamavé reklamy a cítí se podvedena. V jejich případě je výsledkem instalace zprzněný GBA, který má daleko k fotografiím uvedeným na firemním webu TritonLabs. Ono totiž stačí drobné smítko prachu, špatně nalepená antireflexní fólie, nebo otisk prstu na displeji, a veškeré snažení vezme za své. Navíc bohužel neexistuje cesta zpět. Kromě čistě mechanické stránky údajně Afterburner způsobuje lehké zabarvení do modra a je stále nutné držet GBA pod určitým úhlem, jinak není obraz na LCD čitelný.

Na vzniklou situaci reagoval autor Afterburneru Adam Curtis prohlášením, že je při instalace nutné držet se přesně manuálu a nepodcenit žádnou jeho pasáž. Na opakované žádosti zoufalých uživatelů dokonce umožnil objednávání náhradních antireflexních fólií.

Jako zajímavé řešení celé situace se jeví objednání již osvětleného GBA v některém z on-line shopů. Ty přece jenom budou mít s montáží větší zkušenosti a po počátečním náporu se to možná i naučí :-) A pokud nechcete mít starosti, tak se příplatek 10USD za montáž rozhodně vyplatí.

Poznámka Evilmind: Lan-Kwei nabízí už modifikované Afterburner GBA za 99 dolarů, což je jen tak mimochodem i s poštovným pořád lacinější, než když si koupíte GBA u nás... Otázkou ovšem je, jestli Michael je dost šikovný - trvalý otisk čínského prstu asi naštve ještě víc, než váš vlastní... ;-) Každopádně to hodlám risknout, a jeden set si koupit jakmile bude skutečně k dispozici (zatím předobjednávky), takže pak určitě poreferuji.

Pel-Mel #29
evilmind | 26. 5. 2002 | 23:00

Na zdejší stránce věnované Bandai WonderSwan najdete aktualizované informace, a také nové verze emulátorů, podporujících i zvuk (už jsou dva).

EmuChina, svého času nejlepší zdroj romsetů na webu, už nefunguje ani pro registrované uživatele (tj. ty co si zaplatili). Další důkaz pro to, že prostě není dlouhodobě možné vystavovat příliš snadno přístupné romsety...

Cenová válka nextgen herních konzolí nám pěkně snižuje cenu, ještě chvíli, a za 15 tisic si budeme moct koupit všechno. I když proč kupovat něco jiného než GameCube, že. V rozhodování co koupit může jazýček vašich vah mocně vychýlit právě skončené E3, spoustu filmů a obrázků má tradičně IGN, z českých magazínů bude zřejmě mít nejvíce informací jako obvykle BonusWeb.

Download: WinAGES v0.29a (275 kB)

Na této stránce je ke stažení remake mezi sinclairisty dobře známého hitu Chaos ve verzi pro GBA. Protože stránka je na geocities, není v praxi takřka možné z ní nic stánout (napadá někoho důvod, proč v dnešní době ještě někdo používá takovej webhostig?), takže můžete použít i lokální link. Jako oddechovka před dalším postupem v Tactics Ogre, což je hra které se teď na GBA nejvíc věnuju, to slouží skvěle, a nezbývá než doufat, že někdo remakne i Lords of Chaos...

Raine 0.35a je autory označena jako "quality release", což přeloženo znamená, že tu není žádná nová hra, ale od poslední verze ze pracovalo zejména na vylepšení gui, přidání nových menu pro cheaty nebo nastavení dipswitchů, různých fixech apod.
Download: Raine 0.35a DOS (1151 kB), Raine 0.35a Win32 (1333 kB)

Download: VisualBoy Advance 0.9.1a (300 kB)

Osmibitovým "televizním hrám" ještě není zdaleka odzvoněno: .

Díky zdejší propagaci IRC coby ultimátního zdroje romsetů přichází na emulátorové kanály stále více čechů. Místo tradičního vtipu proto dnes malý příklad toho, jak se tam NECHOVAT.

[16:55] *** PISSS (V_haji@ad49.mistral.cz) has joined #roms4free
[16:58] [PISSS] ey U, KILLAKOW , your bot sucks a bit, u know...
[16:58] [PISSS] but i will forgive u , if u help me download killer instinct.
[16:58] *** morkin (~de.caraba@f151.brno.mistral.cz) has joined #roms4free
[17:00] [morkin] !blueMAME
[17:00] [morkin] !blueMAME
[17:00] *** morkin was kicked by SkyBaby (STOP REPEATING PLZ)
[17:00] [PISSS] !blueconsole
[17:01] *** morkin (~de.caraba@f151.brno.mistral.cz) has joined #roms4free
[17:01] [morkin] !blueMAME
[17:01] *** morkin was kicked by SkyBaby (STOP REPEATING PLZ)

Tak ne, nakonec přece bude vtipnost... :-) Autentický záznam toho, jak vypadalo E3 v roce 1982 (130kb .mov), zaslal Franta Fuka.

MESS 0.56.1b
evilmind | 18. 5. 2002 | 18:00

MESS je jeden z mých velkých dluhů. Ještě tu o něm nebyla ani zmínka - nejprve se mi prostě nelíbil, pak se mi zase nehodil do koncepce webu, pak již jednou vytvořená stránka zmizela kdesi v černé díře... MESS je ale rozsáhlé a kvalitní dílo, emulující v současné verzi takřka 300 různých klonů počítačů, konzolí, a jiné elektroniky, takže nebylo možné ho opomíjet věčně...

MESS

Telegraficky
evilmind | 17. 5. 2002 | 23:00

Toto je aktualizace. STOP. Jinak se nic nedeje. STOP. Jeste vam vyfotim co zrovna delam. STOP. Konec.

Jenom aby to někdo nechápal špatně, na fotce mezi GameCube a SlimX nejsou ovečky, ale beránci, a mám je na jídlo. Kdosi mi říkal, že jak zvíře pojmenuješ, už ho nedokážeš zabít. Co myslíte, bude to fungovat i když ten menší se jmenuje Pekáč, a ten větší Rožeň?

MAME 0.60 v obraze
evilmind | 9. 5. 2002 | 20:00

Po krátké, ehm, pauze, jsem vymyslel snadnější způsob tvorby poněkud přehnaně populární série MAME v obraze, takže je tu jistá šance, že nyní bude vznikat pravidelně. V dnešní várce najdete info o 14 hrách, které mne nejvíce zaujaly v MAME 0.60.

MAME 0.60 v obraze

HzD - ePSX 1.5.2
evilmind | 6. 5. 2002 | 21:00

Zatímco si já na dovolené hraju s novou Nintendo GameCube, jezdím s Dragonem na výstavy, koukám na horrory, opravuju kolo a dělám další věci, na které normálně v Praze nemám čas - drze si vyšla nová verze ePSX. Fandové PSX emulace by mi jako obvykle zahltili emailbox, takže bohužel nemohu tento release ani ve chvíli sváteční ignorovat. Kompletní seznam novinek je v připojené diskusi.

Download: ePSX 1.5.2 (277 kB)

Pel-Mel #28
evilmind | 3. 5. 2002 | 14:00

Download: VICE 1.9 (3276 kB), WinVICE 1.9 (2651 kB)

Link na další retroradio, které sídlí na tomto URL, a celý den vyhrává do internetového eteru C64 remixy, poslal kdosi Mirsoft. Pár odkazů na podobná rádia jsem tu dřív měl, ale tohle hraje opravdu velmi kvalitně a bez výpadků.

MAME32 0.60.1 - v noci vyšlo MAME32 ke včerejší verzi 0.60, a do raná se objevila ještě jeho fixed verze...

Na server TechTV si můžete přečíst článek o Yoshi's Boxxu - krabici, do které se vejde Atari 2600, NES, Xbox, GameCube, PS2, a ještě PC. Jak vidíte na obrázku, všechno v jedné krabici je opravdu super - škoda, že nejsem taky kutil.

Dnes je evropský launch GameCube! A to dokonce i u nás, za 7999.- v prodejnách QShopu. Jestli vám to nějak pomůže v rozhodování, tak jak vypadá GameCube zevnitř se můžete podívat na tomhle linku, který poslal PiNA. Nutno podotknout, že N-Sider rozebral GameCube opravdu do posledního šroubečku...

Satelitní televizní kanál, věnovaný 24 hodin denně pouze hrám: G4 TV.

Raster zaslal zpravu: Na vědomost se dává, že nové číslo Atarkového disketového časopisu FLOP 45 je k dispozici na webu: flop.atari.org.

Otec dával synovi heroin, aby se mu lépe hrálo na Playstation. K tomuto legračnímu linku bych speciálně pro rodiče rád dodal, že heroin pomáhá jen u hrozných her pro PS1/2 a XBox, na GameCube se můžete bavit i bez něj... :-)

MAME 0.60
evilmind | 2. 5. 2002 | 10:00

Nová verze MAME přichází tradičně poněkud nevhod, tentokrát před mou dovolenou... Takže jen stručně nově podporované hry: Judge Dredd, Primal Rage, Road Riot's Revenge, World Class Bowling, Tactician, The Masters of Kin, IQ Block, Taxi Driver, Block Gal, Drag Race, Pool Shark, The Outfoxies, Oriental Legend, News, Shadow Force, The Legend of Silk Road, Miss Bubble 2, Black Heart, Mustang, Many Bloc, Xyonix, Hyper Pacman, Mille Miglia 2: Great 1000 Miles Rally, Formation Z, Tank Busters, Hyper Duel.. Včetně všech změněných romsetů je tentokráte třeba stáhnout asi 200mb dat (info je od Pepáka, sám jsem ještě nestáhnul nic). Kompletní seznam změn najdete jako obvykle v připojené diskusi.

Download:
MAME 0.60b win (2813 kB)
MAME 0.60b win i686 (2800 kB)
MAME 0.60b (3102 kB)
MAME 0.60b i686 (2973 kB)


Nahoru
© Emulators CZ - založeno v říjnu 1997. Grafický design - © Petrex Webdesign
Tyto stránky by nemohly existovat bez pomoci firmy InterneXt 2000