Emulators CZ

Poslední update:
01.03.2002, 10:30

Přístupy
od 02.04.2002

  

Archiv novinek (unor 2002)
  Novinky

  Arcade emulátory

  Domácí počítače

  Konzole

  Handheldy

  Ostatní

  Kontakt
    ICQ #2562871
   
  Vyhledávání

Nic v menu nevidíte?  
Klikněte SEM!


Kyoto's Letters #2
legolas | 27. 2. 2002 | 20:18

Úvodní evilmindovo slovo: Legolas, kterého z těchto stránek znáte jako hlavního testera emulátorů N64, odcestoval předminulý víkend do Japonska. Na rok. Údajně pracovat, ve skutečnosti však očividně coby odloučený zpravodaj emulators.cz pro všechny japonské herní akce, ze kterých je jindy tak těžké získat kvalitní infomace. Toto je druhá část jeho dobrodružství... :-)

Kyoto's Letters, 20.2.-24.2.2002

Raine 0.35
evilmind | 27. 2. 2002 | 20:15

Vyjímečně žádné nové hry - pokud se nepletu, vůbec poprvé tu není ani jediný klon navíc. V distribučních zipech nenajdete whatsnew.txt, takže kompletní seznam novinek hážu do níže připojené diskuse. Ve stručnosti: komplet předělaná emulace Z80 způsobuje, že vám nebudou fungovat staré sejvy, přibyla emulace QSoundu u CPS1 her, které ho používají, zpřesnila se emulace zvuku u spousty dalších her (hudba u Bubble Bobble konečně zrychluje když vám dochází čas).
Pokud používáte windoze verzi, musíte si stáhout 2 nové dll soubory, šířené zvlášť.

Download: Raine 0.35 DOS (1214 kB), Raine 0.35 WinAll (871 kB), DLL for Raine Win (353 kB)

Pel-Mel #25
evilmind | 27. 2. 2002 | 18:55

Pod průhlednou výmluvou tréninku na převod emulators.cz na trochu modernější základy (redakční systém v Turbo Pascalu začíná být poněkud out) jsem se o víkendu věnoval studiu PHP/MySQL - a můj pes Dragon z toho má teď vlastní homepage! :-)

Výborná polská stránka Emu Raj přestává poskytovat k downloadu kompletní GBC a GBA releasy. Donutil je k tomu výhružný dopis IDSA - aneb pozor, Velký Bratr nás sleduje i v zapadlých koutech východní Evropy. Do Číny ale Velký Bratr rejpat nebude, takže si pro potřebné nové romsety můžete chodit tam - Emu China. Nebo na IRC.

MAME ROM Update v5 (14 kB)
Opravena nepříjemná chyba, kde se ve windows stahovaly chybející romsety jako text, čímž se poněkud poničily. Je ovšem otázka, jestli tenhle program ještě bude k užitku, protože v znovuoživení mame.dk věří v této chvíli jen ti největší optimisté...

Na oficiální (?) stránce Metal Slug 4 přibyla spousta aktualizace především v angličtině (pokud se nebojíte prokousávání flashem). Nakonec to vypadá, že zánik SNK nebude znamenat konec téhle skvělé série...

WinUAE 0.8.21 (960 kB)

Původně vydaná poslední verze MAME32 obsahovala chyby, kvůli nimž stálo MAME32 týmu za to vydat fix: MAME32 0.58b (2812 kB)

Po delší době update na DeJap: další "final" verze Dragon Quest 5 překladu, plus nový graphics pack pro Star Ocean.

N64 Killed My Son!. Srandovní článek o tom, jak zase ty zlý konzole zabili nějaký dítě. Pravda, tentokrát bylo dítěti 30, stalo se mu to při "N64 marathon session", který provozoval i přesto, že to byl epileptik, a měl s blikajícím obrazem problémy už dříve. Jak se říká - pro někoho je smrt vysvobozením...

Na Gamespotu je zajímavý článek o Abandonware. Prostor v něm dostal i známý blouznivec Lowenstein z IDSA, který tradičně zdrůraznil "zásluhy" této neomafiánské organizace na potírání všeho nelegálního. IDSA přitom nikdy (NIKDY!) nedokázala udělat nic proti opravdovému warezu, a zaměřuje se v podstatě výhradně na amatérské warez-wannabe stránky na freehostingu, emulátorové weby (údajně je IDSA ten neznámý "copyright holder" co stojí za koncem mame.dk) a abandonware. Její univerzální výhružný dopis má tak mizerný právní podklad, že pokud se provozovatel nebo jeho ISP nelekne, IDSA odtáhne s dlouhým nosem (isonews.com, theunderdogs.org). Bohužel se ISP lekne skoro vždycky (proč si přidělávat problémy, že). Jinak je ovšem článek super. Svůj názor na abandonware tam vyjadřují přední herní distributoři, všichni samozřejmě zdůrazňují, že abandonware není legální (nic nového, nikdo se zdravým rozumem opak tvrdit nemůže), ovšem velmi vyhýbavě se většinou staví k tomu, jak tedy hráči mají získat starší dobré hry, když koupit je nelze. Richard Gariott férově přiznává, že abandonware weby prospívají i majitelům copyrightu (asi zná Underdogs). A pokud je jedna volba, že hra bude navždy zapomenuta, a druhou volbou je abandonware - nejen Garriott se raději přikloní k druhé možnosti.

Update TOSEC databází. Středně velký... :-)

Quote of Day: (Al Lowe odpovídá na otázku, proč hráči hledají free hry na inetu)
"Because they're cheap bastards, that's why! Always looking for something for free! Sucking the lifeblood out of us poor humble programmers! Now leave me alone so I can download more free pirated music!"

Konec mame.dk
evilmind | 25. 2. 2002 | 16:40

Před několika dny zmizely z mame.dk veškére odkazy na stažení romsetů, a to jak pro anonymní, tak pro registrované uživatele. Debatu nad tím, jestli se provozovatelé opět nedostali do problémů kvůli trafficu, který mame.dk provozuje, ukončilo rázně dnešní jejich prohlášení:

The roms of [mame.dk] was removed 3 days ago. [mame.dk] has recieved a notice from a copyright holder forcing us to shut down our service.
We are sorry for keeping you in the dark for a few days, but we used the weekend to discuss how to handle this sad incident, trying to develop new ideas on how to provide our old service. The conclusion is unfortunatly: no rom downloads.
[mame.dk] is a hobby project, and we do not want to put our personal economy in jeopardy on this, and we do NOT want to go into legal matters. The [mame.dk] project has grown rather large lately, and despite many and generous donations, we had to throw in the banners to pay for bandwidth costs at the last release. So maybe we just got too popular.
We will continue to provide the database services at [mame.dk], as well as the supporting files (emulator mirror, screenshots, artwork, samples etc.), and we will consider adding new "features" to the system.

Kind regards, the [mame.dk] team Bombjack, Mr.Do and DigDug

Což zřejmě znamená definitivní konec nejsnadnějšího způsobu stahování romsetů. Docela by mne zajímalo, kdo přesně byl ten "copyright holder", ale v každém případě je čas vrátit se k jiným způsobům downloadu. Novinky zřejmě bude možné postahovat na webech typu Zyclones, pokud potřebujete hrábnout do full setu, nezbude vám než použít IRC. Poslední dobou je dobrým zdrojem také Usenet - alt.binaries.emulators.misc - kde se pravidelně objevují kompletní potřebné MAME romsety. Musíte ovšem mít nntp server, který má kompletní alt.binaries.*, což u nás zřejmě nemá nikdo. Mohu doporučit slušně rychlý server TeraNews, kteří mají nejnižší tarif (50mb za den) zadarmo. Pro registraci musíte ovšem mít platební kartu (údajně coby kontrolu, že vám bylo 18 let)...

Kyoto's letters
legolas | 21. 2. 2002 | 08:00

Úvodní evilmindovo slovo: Legolas, kterého z těchto stránek znáte jako hlavního testera emulátorů N64, odcestoval minulý víkend do Japonska. Na rok. Údajně pracovat, ve skutečnosti však očividně coby odloučený zpravodaj emulators.cz pro všechny japonské herní akce, ze kterých je jindy tak těžké získat kvalitní infomace. Čekal jsem, že se Legolas bude nějakou dobu rozkoukávat, ale otrkal se docela rychle, a dokonce si začal aktivně sám psát deník. Možná je to tu trochu offtopic, ale osobně mi připadá dost zajímavý a legrační, aby tu mohl každý týden (pokud Legolasovi vydrží nadšení) být...

Kyoto's Letters, 15.2.-19.2.2002

Cygne 2.1
evilmind | 17. 2. 2002 | 15:00

Poněkud stranou zájmu uživatelů i emulátorových webů zůstala nová verze Cygne, zatím stále jediného použitelného emulátoru Bandai WonderSwan. Důvod je zřejmý - podle vyjádření polského autora zatím stále neexistuje ani jedna WS hra, hratelná v angličtině. Litovat mohou především fandové anime, protože tolik her na motivy anime seriálů a různých podivných úchylností zatím žádný jiný současný herní stroj nemá...
Kompletní seznam novinek této verze naleznete v připojeném diskusním fóru.


Obrázky jsou z her Detective Conan Yugure No Koujo a Star Hearts Taikenban.

Download: Cygne 2.1 (158 kB)

MAME ROM Update
evilmind | 17. 2. 2002 | 11:30

Minulý týden mi Radim Kolář zaslal info o svém vlastním zajímavém prográmku, který se jistě bude hodit nejen modemistům. MAME ROM Update v3 slouží k automatickému updatu změněných ROMek při releasu nové verze MAME. Využívá k tomu mame.dk, a jeho největší předností je, že ze zazipovaných setů stahuje opravdu jen nové či změněné soubory, což zejména u velkých a často se měnících setů (KOF 2000) podstatně uleví vaší lince. Pozor, program pracuje opravdu jen s nalezenými sety, tj. nestáhne vám kompletní nové či chybějící.

K používání programu budete potřebovat: OS Windows nebo Linux, vlastní konto na mame.dk (dokud znovu zdejší staff nepovolí anonymní stahování), nainstalovaný Python 2.1+ (www.python.org), Infozip (stačí i jiný řádkový zip, command line verze WinZipu přejmenovaná na zip.exe funguje, pokud upravíte řádek
command='zip -9 -T -m -r -X -q ' v souboru verify.py), a schopnost přečíst si dokumentaci.

Download: MAME ROM Update v3 (12 kB), homepage

Z došlých emailů
evilmind | 16. 2. 2002 | 23:50



=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-
    From: luzie@t-online.de (LUTZ)
      To: 
 Subject: NEWS: EMAME9210 for EPOC32 released
----------------------------------------------------------------------

Hi!

I just want to inform you that Version 1.3 of EMAME9210
(MAME for EPOC32) is out, which runs on the Nokia Communicator 9210/9290
(EPOC Release 6 "Crystal" ER6). Here+s the link to the download-page:

http://koti.mbnet.fi/~haviital

More news / Screenshots can be found at: http://www.aikon.ch
 (=an Nokia 9210 site).

Cheers,

Luzie


=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-
    From: luzie@t-online.de (LUTZ)
      To: 
 Subject: Spectrum Emulator for the Nokia 9210 mobile phone released
----------------------------------------------------------------------

Hi!

I just want to inform you that the first Spectrum Emulator for the 
Nokia mobile phone Communicator 9210/9290 is out of the box: 
It+s called "ZX9200" and
you can find it on: http://www.wildpalm.co.uk/dload9210.htm

A short review and screenshots can be found at:
http://www.aikon.ch/reviews/sw_review.php3?softwareid=185

It+s based on James McKay+s X128 Emulator and as a VERY high 
compatibility and runs almost all programs at full speed in full 
colour  on the Nokia 9210/9290.
The only thing it lacks right now is a PAUSE-function, the ability to 
save  Snapshot-Files and sound.

Cheers,

Luzie


=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-
    From: "bcass" 
      To: 
 Subject: Project AY Update
----------------------------------------------------------------------

Project AY, the site dedicated to archiving accurate AY files of 
Spectrum and CPC music, has just been updated with over 160 
new/updated AY files.

Visit the site at: www.worldofspectrum.org/projectay


bcass

GBA News
evilmind | 9. 2. 2002 | 10:00

Nové verze dvou nejlepších GBA emulátorů:
VisualBoy Advance 0.8 (225 kB)
BoycottAdvance 0.2.6 (328 kB)

TV tuner pro GBA patří k těm nejočekávanějším 3rd party periferiím - zatím se ovšem stále neprodává, přestože funkční kus byl představen už skoro před půl rokem. Zato se už dá koupit "TV adapter", umožňující připojit GBA k televizi. Což nemusí být od věci - některé hry vypadají na fullscreenu opravdu dobře. Bohužel cena není zatím příliš lidová, pohybuje se od 69 do 80 dolarů. Jelikož GBA nemá žádný video výstup, je TV Adapter docela složité zařízení, vyžadující odšroubování zadní části GBA, a její nahrazení TV Adapterem. Ten už pak výstupy má - dokonce zřejmě celkem kvalitní (stereo zvuk, S-Video). Vzhledem k ceně i obtížné manipulaci (navíc jednotlivé online shopy hovoří velmi opatrně a nekonkrétně o jakémsi "drobném a nenáročném" zásahu, nutném pro připojení TV adaptéru) se asi zatím vyplatí počkat.

Od počátku února snížilo Nintendo cenu GBA o 20%, tj. na necelých 80 dolarů v USA, 8800 yenů v Japonsku, a 99 euro v Evrope. Cena skvělá, bohužel není jisté kdy (a jestli vůbec) se sleva projeví také u nás...

Skvělou "kuriozitu" jsem videl ve čtvrtek za výlohou bazaru ve Václavské pasáži na Karlově náměstí. Krabička s hologramem (!) slibuje 33 her na jediné cartridge pro Game Boy Advance (originální logo na krabici) a Game Boy Color (originální logo na krabici) současně, a podle malých coverů na krabičce jde o hry jako Harry Potter, Mario, Batman, či všechny díly Pokémonů (včetně neexistujících titulů jako Pokémon Adventure). Nu což, pirátských GB cartridgí jsou tržiště plná, ale mě přišla k smíchu hlavně cena - 5500 Kč. No nekupte to...

Nintendo demands that you immediately cease the importation, distribution and sale of the Flash Advance Linker and turn over your remaining stock to Nintendo.
To je úryvek z dopisu, který údajně NOA (Nintendo of America) rozesílá webům, prodávajícím FLA. Kompletní text. Pokud si dobře vzpomínáte, velmi podobné dopisy chodily v minulých výrobcům a prodejcům GBX. Americká nabubřelost a snaha vyvážet své vlastní úchylné zákony za hranice USA (jakkoliv v tomto případě jsou tak trochu v právu) se prostě nezapře. Přitom proti asijským výrobcům stejně nic nezmůžou - zlé jazyky tvrdí, že GBX i FLA se vyrábějí stále v té stejné čínské továrně, jen nálepky se jménem "výrobce" se občas obmění... Stejné zlé jazyky ovšem prohlašují, že tenhle dopis je chytrá reklama výrobců FLA. Každý ať si sám vybere, jaké verzi bude věřit... ;-)

Od posledních GBA news vyšlo hodně opravdu dobrých her - v záplavě her naprosto hrozných. Po skoro roce existence GBA je jasné, že procento naprostých shitů je nižší než u GBC, ovšem přesto odhadem tak kolem 50-70%. A na co se můžeme nejvíce těšit v nejbližších měsících? Konverze PC adventury Broken Sword podle tohoto traileru bude asi docela zajímavá, ovšem je otázka, jestli skupina fandů klasických adventur má průnik se stále rostoucí množinou majitelů GBA. Zatím pouze v Evropě má vyjít Manic Miner, zřejmě v naději, že evropští sinclairisti na něj ještě nezapomněli. První dojem z obrázků je ovšem jasný - přeplácané barvami, kýčovité, a původní Manic Miner navíc už na GBA funguje v emulátoru ZX Spectra.

Docela úžasně vyhlíží bojovka s adventurním režimem (zřejmě něco jako Rival School) Gekido.

V řadě japonských RPG se dá jen těžko hledat favorit, protože u nich nikdy nevíte, která se dočká anglického překladu (viz. překvapivé zjevení US verze Dokaponu), ale u Shining Soul si tentokrát můžeme být jisti.

MAME32 0.58
evilmind | 8. 2. 2002 | 11:15

Aktuální MAME32 - víc není co dodat. Snad jen to, že na mame.dk už jsou ke stažení kompletní potřebné romsety (s výjimkou ztracené nekryptované verze Rafflesia, kterou nemá nikdo).

Download: MAME32 0.58 (2785 kB)

Pel-Mel #24
evilmind | 7. 2. 2002 | 12:00

Sledováním statistik jsem zjistil, že čím méně aktualizuju, tím více lidí sem chodí - zřejmě podívat se, jestli už je aktualizace. Rekordy návštěvnosti tak úspěšně padají. Inspirující poznatek... :-)

Konečně jsem se odhodlal ke koupi digitálního foťáku, takže je tu předpoklad, že mé další texty budou nyní bohatě ilustrovány, a stránky jednotlivých konzolí časem doplněny o fotografie mých vlastních exemplářů. Pokud tedy zbude místo na kartě - zatím totiž fotím takřka výhradně to, kvůli čemu jsem se nakonec k investici rozhoupal - svého nového psa Dragona. Dragon je tibetská doga, a moc mu to sluší už teď, ve 3 měsících... :-) Kliknutím otevřete v samostatném okně větší obrázek (100kB).

Několik zameškaných, leč důležitých releasů z poslední doby:
CCS64 2.0b W32 (305 kB) - tenhle emulátor C64 je ve verzi 2.0b už několik let, nicméně windoze verze opravdu byla aktualizována tento víkend.
VICE 1.8 (3212 kB), WinVICE 1.8 (2597 kB)
ePSXe 1.5.0 (255 kB)
Gens 1.70 (373 kB)

Jak se zdá, poslední z řady King of Fighters bojovek je emulována - na obrázky se můžete podívat zde. Zatím není jisté, zda bude dump v dohledné době uvolněn i pro veřejnost. Jako obvykle tu jde hlavně o to, že hra je příliš nová, a dumpeři jsou neradi spojování s warezem.

Na BonusWebu se v poslední době objevilo několik docela slušně napsaných článků o historii videoher: Videohry: minulost jménem Sega, Videohry: historie Segy Dreamcast, Videohry: začátky firmy Nintendo.

pong... not just a game

Je fascinující, za co všechno jsou lidi ochotní zaplatit. Věřili byste, že za pouhou bednu od XBoxu někdo dá 366 dolarů?

Quote of Day (z bohužel již neexistujícího serveru pruvodce.cz):
Chtěl bych jen poopravit filozofii her pro jednotlivé společnosti : Nintendo - hry jsou umění, Sony - hry jsou byznys, Microsoft - krucinál co s tou krabicí budem dělat!?

MAME 0.58
evilmind | 6. 2. 2002 | 10:00

Ani v dobách, kdy na aktualizace tohoto webu tak říkajíc všichni úplně serou (pardon my french), nelze ignorovat novou verzi MAME. Tentokrát modemisté zajásají, protože nových romsetů je tu pomálu - dohromady asi kolem 40mb, a to včetně CPS2 věcí, které vyšly minulý týden, a někteří z vás je možná už mají. V této chvíli zatím nejsou romsety připraveny na mame.dk, i když se to očekává každou hodinou. Mimochodem, pro stahování z mame.dk je opět vyžadována tamní registrace (zdarma). Většinu potřebného ale najdete již nyní na ZyClones.

Download: MAME 0.58 DOS (2932 kB), MAME 0.58 Win32 (2751 kB)


Nahoru
© Emulators CZ - založeno v říjnu 1997. Grafický design - © Petrex Webdesign
Tyto stránky by nemohly existovat bez pomoci firmy InterneXt 2000