Emulators CZ

Poslední update:
1.5.2002, 10:30

Přístupy
od 11.2.2003:

  

Archiv novinek (duben 2002)
  Novinky

  Arcade emulátory

  Domácí počítače

  Konzole

  Handheldy

  Ostatní

  Kontakt
    ICQ #2562871
   
  Vyhledávání

Nic v menu nevidíte?  
Klikněte SEM!


RealSpectrum Beta 12
evilmind | 30. 4. 2002 | 21:00

Nová verze nejlepšího (ano, s nákupem novějšího PC jsem se připojil k názoru většiny) emulátoru ZX Spectra. Zajímavé nové vlastnosti: podpora formátů .SLT/.SP, podpora dalších formátů D40/80, zvýšení rychlosti o údajně 8% (ale jsem línej zapnout P200 abych to zkusil), možnot přiřazení libovolných kláves na standardní směry joysticku (Kempston/Sinclair).

Download:
RealSpectrum Beta 12 (704 kB)
RealSpectrum Beta 12 AMD (699 kB)
RealSpectrum Beta 12 i686 (682 kB)

Rom Utils news
evilmind | 28. 4. 2002 | 10:00

Na stránce pro sběratele romsetů najdete krom nové verze ClrMAME (přesněji řečeno tu najdete tady) také aktualizované Good utility (5 nových verzí od minule), a rozsáhlý update TOSECu - skoro 30 nových nebo aktualizovaných setů. Největšího update se dostalo všem herním Amiga setům, a také TZX sada pro ZX Spectrum už začíná vypadat k světu (7696 her - nárůst o více než 2500 her od minule).

WonderSwan novinky
evilmind | 27. 4. 2002 | 15:50

Uvolnění zdrojového kódu Cygne, jediného funkčního emulátoru Bandai WonderSwan, ke kterému došlo před pár týdny, přece jen rozhýbalo trošku zatuchlou scénu emulace WSC. Nově vzniklé projekty se sice kvalitám Cygne zatím jen nesměle přibližují (více o nich najdete na zdejší WonderSwan stránce), ovšem protože je WSC ještě živá platforma, je důležité, že se na ní úplně nekašle. Konečně se také objevily první překlady WS her, takže je možné emulátor regulérně vyzkoušet - žádná komerční hra v angličtině totiž stále neexistuje. Překlad Final Fantasy 1 (20kb IPS patch) je sice poněkud pochybný (jen konverze textu z NESu), ale lepší než nic.

Mimochodem v hongkongských online shopech se poměrně v tichosti objevily backup units i pro WSC. Současné ceny na Lan-Kwei: 69 dolarů za WSC, 115 dolaru za set Wonder Magic (BU + 32MB karta), a pozor - na skladě je za 89 dolarů jinak nesehnatelný Wonderborg, hmyzí robot ovládaný WSC! Více o něm najdete na zdejší WonderSwan stránce. Fakt bych ho chtěl... :-)

Download:
Oswan 0.6 (168 kB)
WSCamp 0.12 (277 kB) - nejlepší současný WS emulátor, s emulací zvuku
Wonderscott 0.54 (194 kB)

20 let ZX Spectrum
evilmind | 26. 4. 2002 | 23:30

Podle informace na World of Spectrum, na kterou mne upozornil Pepak, jsem minulý týden (23.4.) prošvihnul jedno opravdu významné jubileum - dvacetileté narozeniny ZX Spectrum! Musím přiznat, že jsem přesný den jeho zrození nikdy neznal, a jsem z toho tak trochu v šoku, protože sám slavím narozeniny ve stejný den. No může tohle být náhoda? ;-) Tak všechno nejlepší, speccy...

FLA News
evilmind | 25. 4. 2002 | 19:40

Už docela dlouho váhám, jestli svou 128MB flashku pro FLA vyměnit za 256MB, když v tom konečně v daleké Číně vyslyšeli mé modlitby - 512MB karta se začne prodávat už v červnu! Navíc předběžně by měla být pouze cca o 20 dolarů dražší, než současné 256MB. Čili je dobře, že jsem počkal. V sadě s novou USB verzí FLA bude pak 512MB stát 250 dolarů. Krom vyšší kapacity jsou tu ovšem i další zajímavé možnosti:

  • nová verze FLA je o něco dražší (kupovaná samostatně), ale kromě připojení přes paralelní port nabízí konečně i USB. Je super, že paralelní port jí zůstává.
  • slibované zvýšení rychlosti myslím nebude zase tak dramatické, a pokud ano, spíše na tom budou mít zásluhu jiné použité technologie, než přechod z paralelního kabelu na USB. Současná rychlost flashování má totiž hodně daleko do toho, co paralelní port dokáže - a že USB je řádově rychlejší je spíš urban legenda.
  • možnost napájet FLA přes USB je ovšem jasným argumentem pro upgrade - sám s sebou FLA nenosím jen proto, že se nerad tahám s nutným těžkým síťovým adaptérem.
  • možnost přepisování. A u takhle velké karty už přepis rozhodně má smysl. Zřejmě bude fungovat na 512MB kartách, na těch současných to AFAIK z principu možné není. Způsob uspořádání paměti na kartě se zřejmě nějak změní, protože GBA samotné by stejně 512MB přečíst nedokázalo.
  • automatická detekce způsobu ukládání. Slibovanou 100%ní kompatibilitu bych ovšem do budoucna nepřeceňoval, jak se ukázalo, nová verze EEPROM knihovny může rozhodit piráty na hodně dlouho. Ze zatím zveřejněných informací není jasné, co má tu detekci provádět, jestli FLA samotné, nebo obslužný software automaticky při uploadu. Každopádně rozebírání této otázky znamená jedno - na kartě bude fyzicky zase jenom SRAM...
  • lepší podpora multirom. Doufejme, že tentokrát se nad tím někdo opravdu zamyslel. Karta bude mít patrně vlastní build-in menu (viz obrázek nahoře - doufám že ten font se změní!), takže se ušetří trochu místa, které v současnosti často tak zoufale chybí třeba při flashování dvou 8Mb romek do 128MB karty. Z informace Stores up to 16 commercial ROMs and up to 2048 shareware files, demos, games etc (32kbyte). je možné odhadnou kolik memory banků bude na kartě tentokrát, a nezbývá než doufat, že už proboha každý z nich bude mít možnost vlastní SRAM. Na prvním screenshotu XtremeLinku, flashovacího softwaru dodávaného Visonly, nemají hry u multiromu v okně očividně žádnou informaci o způsobu ukládání, což může znamenat jednak že to má výrobce fakt zmáknutý, anebo pravý opak. Kolik vlastní paměti je na kartě přidáno pro SRAM ovšem není nikde zmíněno...
  • zpětná kompatibilita se starými typy karet. IMHO samozřejmost.
  • zpětná kompatibilita 512MB karty se starým typem FLA, to už samozřejmost nebyla a potěší to.
  • XtremeLink bude dodáván i v Linux a MacIntosh verzi.
  • nikde se nemluví o velikosti - nejspíš proto, že podle obrázku to vypadá, že karta bude čouhat z GBA asi o něco více, než 256MB.
  • stejně tak ani slovo o spotřebě baterií. Ta bude záviset na tom, kolik na kartě bude chipů, co to bude za chipy (údajně 33% zvýšení rychlosti) a co se bude dít s těmi nepoužívanými ve chvíli, kdy z jednoho pustíte hru. Mlčení naznačuje, že by se nám to nemuselo líbit... :-/

Lik-Sang bere předobjednávky už dnes, což je ovšem myslím poněkud předčasné - cena se do června může ještě změnit, a v červnu budou mít novou generaci FLA výbavy určitě i na Lan-Kwei.

Atariáda Prostějov
evilmind | 25. 4. 2002 | 18:00

Raster zaslal upozornění na ataristickou akci Atariáda Prostějov, která se koná už pozítří, tj. 27.4.2002. Veškeré další informace se dozvíte na uvedeném linku, a pokud tam někdo pojedete (seznam zúčastněných už je docela dlouhý), mohli byste poslat nám ostatním pár fotek zajímavého hardware, který se tam určitě objeví... ;-)

PGM emulace - Orient Legend
evilmind | 16. 4. 2002 | 9:30

Emulace PGM, o které jsem psal včera v Pel-Melu, poskočila kupředu poněkud rychleji, než jsem čekal. Možná se autoři Nebuly báli, že MAME bude PGM emulovat jako první, a tak už v noci vydali novou verzi svého multiarcade emulátoru, kde je první PGM hra podporována. Orient Legend je imho celkem průměrná mlátička ala Golden Axe - to prasátko je ale pěkný... :-) Zatím bez zvuku, a pokud hrajete v okně, tak je obraz divně oříznut ze stran (zřejmě chyba Nebula blitteru) - na fullscreenu je to ok. Příval dalších PGM her nám zatím v brzké době nehrozí, protože údajně každá má jiný druh ochrany. Krom romsetu Orient Legend (16mb) budete také potřebovat PGM bios (2mb) - obojí je k nalezení na IRC nebo v této chvíli i na webu Zyclones.

Download: Nebula 2.12 (1312 kB)

Jaké postavě videoher se podobáte?
evilmind | 15. 4. 2002 | 18:45

Asi by to spíš patřilo do Pel-Melu, ale info o následujícím URL mi přišlo teprve před chvílí, kdy už byl předchozí update online. Na téhle adrese si můžete zkusit krátký testík, jehož pravdivým vyplněním se dozvíte, jakou postavu videoher nejvíce připomínáte. A co vyšlo evilmindovi? Docela pravda... :-)

I am Bomberman.
Fearless and aggressive, I tend to remove personal obstacles in the most direct manner possible. I'm fascinated with technology but at the same time have no problem eliminating it for upgrades later. Relationships are a bit difficult for me though, since my approach to others is quite similar to my approach to technology. If I don't like it, it's getting blown up.

Pel-Mel #27
evilmind | 15. 4. 2002 | 17:15

Na stránkách 8bitové párty Forever jsou konečně, po měsíci od skončení akce, ke stažení všechny zúčastněné příspěvky pro Atari, Commodore i Spectrum. Tahat můžete zde, na kompletní výsledky se podívat tady. Některé výtvory jsou imho docela zajímavé, i když ne vše se vám zřejmě podaří spustit v emulátoru (alespoň já tedy u několika kusů selhal). Za info děkuji Rasterovi.

Docela zajímavě vypadá v posledních dnech situace kolem emulace jednoho z posledních třech "živých" 2D arcade systémů, pro které ještě vznikají nové hry - PolyGameMaster (PGM). Pokud byste to neuhodli, tak ty další dva jsou NeoGeo a dosud rovněž neemulovaný Crystal System. Pro PGM existuje sice jen 14 her, ale některé jsou docela zajímavé (Knights of Valor), a protože výkonově stojí PGM zhruba na úrovni NeoGeo, je jistě možné reálně pomýšlet na jeho emulaci. Na této utajené stránce pod doménou emulátoru Nebula jsou vidět obrázky z běžící PGM hry (pravděpodobně z Oriental Legend), a je z nich jasně vidět, že PGM hry si budeme moci zahrát co nevidět. Krom Nebuly se emulace s jistotou objeví i v MAME (viz poslední MAME WIP).

WinUAE 0.8.21 R3 (970 kB) - v archívu je už přibalen i o pár hodin později se objevivší slowdown fix.

Nové verze obou nejlepších emulátorů NESe.
Download: FCEUltra 0.76 Win (144 kB), FCEUltra 0.76 DOS (172 kB)
Download: RockNES X 2.0 (475 kB)

Ještě jsem neměl možnost naposled se vrátit k aprílu: ten nejlstivější se letos jasně povedl Tiscali Games, jak si můžete přečíst zde.

Console Wars: Gamepire Strikes Gold - ve flashi, při nahrávání dokonce s předfilmem Godzilla vs Bill Gates.

NeoGeo novinky
evilmind | 11. 4. 2002 | 21:25

Dumpy dvou nových NeoGeo her, které se objevily tento týden, by sice mohly počkat až na další verzi MAME, kde jejich podpora skoro určitě bude - ale proč čekat, když nemusíme? :-) Jak vidíte z níže uvedených obrázků, King of Fighters 2001 vypadá k nerozeznání od předchozích KOF bojovek (pokud tedy nejste jejich fanda, pak jsou rozdíly určitě značné, ehm). Romset má 40mb, a protože neobsahuje žádné speciální ochrany, bude vám fungovat v podstatě v každém NeoGeo emulátoru (ja zkoušel NeoRageX). Bang Bead je taková imho nepříliš nápaditá variace na Pong, ale zase její 6-ti megový romset můžete stáhnout i po modemu (jako jsem to už minulý víkend musel protrpět já). Obě hry jsou bez problémů ke stáhnutí na IRC.

MP3 update! WOW!
evilmind | 11. 4. 2002 | 16:35

Rok se s rokem sešel, a tak nastává čas na pravidelný update mp3 remixů klasických herních skladeb. No, trochu kecám, ve skutečnosti byla poslední aktualizace v listopadu 2000, to nám ten čas letí... Jelikož si teď chci konečně koupit mp3 discmana (i když to není vůbec snadné, Sony totiž žije ještě v hlubokém socialismu, kdy se na všechno dělaly pořadníky a nic se nedalo koupit v obchodě), začal jsem konečně trochu uklízet ve svém /mp3/retro/unsorted adresáři. A těch nejlepších 50mb ze zatím vybraného si zde můžete dnes stáhnout.

Aranžér a název skladby (link) Velikost
Původní autor Poznámka  
Vladimir - Glider Rider (Hard Rider LSC remix) 4.4 MB
David Whittaker Zatím všechny remixy mé oblíbené hudby z Glider Rider byly vždycky natolik revoluční, že jsem dával přednost originálu v .AY. Ale tenhle revoluční není... :-)  
Beathoven - Myth 2001 4.4 MB
Jeroen Tel No comment.  
Puffy64 - Last Ninja2 cd - 02 - The Street (loader) 8.7 MB
Matt Gray Puffy64 se skoro specializuje na remixování Last Ninja melodií, ostatně i v minulém mp3 update tu jeden track od něj byl. Možná je to trošku tvrdší, ale imho pořád super.  
Feekzoid - Orchestral Synthasaurus Ninja 4.1 MB
Ben Daglish Ještě jednou Last Ninja - tentokrát první díl, a trochu klidněji...  
Chris Abbott and Marcel Donne - Flash Gordon (Synth Mix) 6.6 MB
Rob Hubbard No comment.  
Michele Cinque - Re-Megamix 4.4 MB
Edwin Van Santen No comment.  
Bart ten Brinke - Splash Wave (Outrun) 3.9 MB
Jason C. Brooke Když jsem vybíral co sem ještě dát, aby to nebylo pořád jen něco od vysloveně provařených autorů, našel jsem nakonec tohle...  
Instant Remedy - Ghosts'n Goblins 4.4 MB
Mark Cooksey Za jménem Instant Remedy se schovává jeden švéd, který dokonce co nevidět vydá vlastní remixové CD (oficiálně - tj. s povolením původních autorů). Bertu tuhle skladbu jako upoutávku...  
XeNoMoRpH - Brubaker Loader 3.2 MB
Stefan Hartwig Neznámá hra, a pro mne též neznámý autor, kterého jsem si nemohl s ničím líbivým spojit. Než to začnete hledat tak jako já - Stefan Hartwig je autorem některých melodií z Turricana.  
Scalex - Dixie Commando 3.8 MB
Rob Hubbard Do dnešního výběru se skladba neprobojovala proto, že má českého aranžéra, ale především kvůli opravdu nevšednímu zážitku, jakým poslech melodie z Commanda v podání dixiebandu bezpochyby je.  
Perhaps-a-Doobie - Monty Hi-Score 2.1 MB
Rob Hubbard Tohle prostě MUSÍTE mít, obzvláště pokud jste ještě před tím nikdy neslyšeli, jak někdo dokáže SID přezpívat - a to včetně arpeggia... :-) Jinak Perhaps-a-Doobie umí podobně ještě Arkanoid.  

ZINC 0.9
evilmind | 10. 4. 2002 | 23:45

Včerejší ZINC má takovou nepříjemnou chybku - při běhu emulátoru vzniká docela velký log file, jehož generování při kompilaci public verze zapomněl autor vypnout. V nové verzi 0.9 je chyba opravena.

Download: Zinc 0.9 (448 kB)

ZINC 0.8
evilmind | 9. 4. 2002 | 10:45

Nová verze Zinc (emulátor Sony ZN-1, ZN-2 a Namco System 11) nepřináší žádnou podporu nových her - což ovšem neznamená, že nebudete stahovat romsety. Emulátor přestává podporovat ne zcela korektní sety, takže některé hodně staré ještě z dob Impactu, které se vám ještě v poslední verzi podařilo nahrát, teď budete muset aktualizovat. Z dalších změn jsou zajímavá vylepšení rendererů, umožňující v Tekken konečně něco vidět (i když k dokonalosti to má pořád daleko), přidání druhého hráče do všech driverů, podpora volání pluginů z příkazové řádky, ovladačové pluginy, odstranění všech optimalizačních parametrů (teď běží všechny hry na hodnotě "quickly without crashing" :-) - pokud jste ovšem v předchozí verzi byli líní hrát si s commandlajnovými parametry, budete to teď mít o poznání rychlejší). Stále musíte ke spuštění emulátoru vlastnit také ZN-1 BIOS.

Download: Zinc 0.8 (452 kB)

EnforcedNet --> NewNet
evilmind | 8. 4. 2002 | 17:35

O víkendu zavládl na IRC trochu chaos, a po posledních flamewarech se zdá, že nejdůležitější kanály (#roms4free) se vracejí zpět na NewNet!

Fotky z Kyoto
evilmind | 8. 4. 2002 | 16:55

Legolas si v Japonsku konečně koupil digitální foťák, takže může lépe splynout s davem fotografujících japonců, a nádavkem občas nafotit i nějaké zajímavé obrázky. Z jeho první dávky snímků, které můžete vidět v galerii v jeho deníku, jsem vybral ty ontopic - z japonské arcade herny. Je jich hodně, takže jsou (s mým i s legolasovým komentářem) zde na samostatné stránce.

50 nejlepších her pro ZX
TM | 4. 4. 2002 | 17:30

Na adrese www.the.cz/zx50 najdete stránky projektu 50 nejlepších her pro počítače Sinclair ZX Spectrum. Cílem projektu je vytvořit archív těch nejlepších her pro ZX Spectrum s jejich detailními popisy, spoustou obrázků, návody na hry, poke, downloady, hudbou z her... Projekt je teprve na začátku - právě je sestavován žebříček nejlepších her, do kterého můžete přispět i Vy. Navštivte stránky projektu a napište seznam Vašich nejoblíbenějších her pro ZX Spectrum.

Apríl na emulators.cz
evilmind | 2. 4. 2002 | 16:00

Na pondělní aprílový update jsem nakonec neměl tolik času, kolik jsem plánoval (jsem slaboch - o víkendu jsem dal přednost vypracovávání své družiny z Might&Magic 9 na 35. úroveň), ale možná to bylo naopak dobře. Nesmysly a polopravdy jsem promíchal s regulérním pravdivým updatem, a je docela zajímavé, kolik lidí nedokázalo apríl poznat, nebo naopak pokládalo za apríl pravdivou zprávu. Ostatně viz níže odstavec "Napsali o nás". Proto jsem se nakonec rozhodl nedat do archivu jen aprílové novinky, ale zachovat stránku v původní podobě - zde, hned vedle loňského retro-apríla. Při tvorbě přispělo mnoho mých známých nápadem či námětem (nic nebylo zapomenuto, adresář /april2003/ je už teď plný ;-) ), zvláště bych pak ovšem chtěl vyzdvihnout a poděkovat acegraphxovi, který je autorem všech fotomontáží. Mimochodem návštěvnost byla rekordní - v pondělí navštívilo emulators.cz skoro 850 unikátních IP (a to nebyl pracovní den)...

Napsali o nás: (pokud někoho vynechávám tak sorry, jen dnešní referrer log)
Bonusweb: Pokud jde o české herní servery, zajímavou aktualizaci jsme našli jen na Emulators, kteří v novinkách na úvodní stránce rozebírají vnitřnosti Xboxu, informují o naprosto nepřípustné reklamě JRC na hřbitovech, věnují se tématům "Xbox pro žebráky" a emulaci PC na PC a přinášejí řadu dalších zajímavostí.
Na Bonuswebu neuvěřili v existenci emulace PC pro PC (očividně mám dluh v osvětě, že tu o ní ještě nikdy nic rozsáhlejšího nebylo). Mimochodem všimli jste si nápadné podoby logotypu loňského apríla emulators.cz a toho letošního na bonusweb.cz?

Technet: Server Emulátors CZ také připravil řadu aprílových žertíků, za shlédnutí stojí především pár fotografií vnitřku Xboxu - kdo by to byl čekal... Kromě toho jsou zde informace o emulátoru Atari 800 XL pro Windows a o simulátoru japonského lezení do zadku...
Technet pro změnu neuvěřil existenci nové verze emulátoru Atari 800 XL - což mi dělá opravdu radost, ta pravdivá zmínka o možnosti telnetu zvenčí k BBS běžící v emulátoru byla mým osobním zmatečním favoritem... :-)

dungeony.cz: Vedle spousty falešných informací, aprílového designu (viz třeba Bonusweb a další herní servery) jsem narazil na něco, co byste si určitě neměli nechat ujít. Evilmind se evidentně připravoval už hodně dní dopředu a jeho emulators.cz stojí opravdu za to :o).

CPS2 News
evilmind | 1. 4. 2002 | 11:25

V nové várce xorů (šest kusů) z CPS2Shocku je tentokráte po delší době nová hra - Super Gem Fighter Mini Mix. Za dlouhým názvem se schovává, jak jinak - bojovka. Ovšem bojovka do značné míry netradiční, plná malých superdeformed manga postav, šílených úderů a komb. Jelikož vaše postava i postava soupeře takřka neustále mění formu existence, na obrazovce vládne permanentní chaos. Po chvíli to sice omrzí, ale než vyzkoušíte všechny postavy...

Nové romsety jsou podporovány v takřka ve všech CPS2 emulátorech, které vyšly ve stejný den, takže si můžete vybrat. Obrázky níže jsou samozřejmě z nové hry Super Gem Fighter Mini Mix, vytípány z FinalBurn.
Download: FinalBurn Alpha 0.2.6 (418 kB)
Download: Kawaks 1.42 (470 kB)
Download: Nebula 2.11 (1271 kB)
Download: CPS2MAME 2.590 (503 kB)

Atari800Win Plus 3
evilmind | 1. 4. 2002 | 11:13

Atari800Win PLus 3.0 je skvělý emulátor 8-bitových Atari počítačů, vycházející ze zdrojáků Atari800 v1.2.2 a Atari800Win. Z nejzajímavějších novinek: možnost provozovat v emulátoru BBS, přístupnou telnetem zvenčí (!!!), možnost ukládat videostream se zvukem do AVI, autoboot funkce detekující a spouštící libovolný (EXE, XEX, image diskety, cartridge nebo kazety).

Download: Atari800Win PLus 3.0 (427 kB)

Jum's A5200 0.60
evilmind | 1. 4. 2002 | 11:00

Více než rok a půl trvalo, než se zájemci o emulaci Atari 5200 dočkali nové verze jednoho z těch lepších emulátorů - Jum's A5200. A cože to trvalo tak dlouho? Krom běžných fixů na konrétní hry pomůže kompatibilitě i jednoznačná identifikace her pomocí crc32, dále je tu první náznak fungující save state, přidána klávesa pro pauzu, a docela slušně vypadající scanline TV videorežim.

Download: Jum's A5200 0.60 (367 kB)

MEKA pro Windows
evilmind | 1. 4. 2002 | 10:57

Autor jasně nejlepšího emulátoru osmibitových Sega konzolí (plus Colecovision a Othello), MEKA, se rozhodl po delším zvažování nakonec začít svůj DOS only emulátor portovat pro windoze. Tato první veřejná verze je ovšem spíš hodně rannou betou, vypuštěnou za účelem sbírání chyb - někomu fungovat může, jinému ne. Takže stahujte jen pokud vám z nějakého důvodu DOSová verze nevyhovuje.

Download: MEKAW 0.62c (725 kB)

Emulace PC na PC - Bochs
evilmind | 1. 4. 2002 | 10:40

Nová verze nejlepšího free emulátoru PC přináší mimo jiné: možnost bootu z CDROM, defaultní podpora NE2000, jednodušší možnost sdílení clipboardu, podpora windows klaves, a spousta dalších věcí, kterým houby rozumím...

Download: Bochs 1.4 Win32 binary (3533 kB)


Nahoru
© Emulators CZ - založeno v říjnu 1997. Grafický design - © Petrex Webdesign
Tyto stránky by nemohly existovat bez pomoci firmy InterneXt 2000